Profesionalita nádorových onemocnění

flag

Klin Onkol 1996; 9(2): 71.

Souhrn není k dispozici. Uveden začátek textu: Pracovní prostředí může být zdrojem fyzikálních, chemických , nebo biologických faktorů v příčinném vztahu k onkogenezi. Pracovní expozice různým kancerogenům je jako příčina nádorových úmrtí v současné době odhadována na 5 % (1). Posuzování profesionality nádorových onemocnění je omezeno nejen úrovní současných medicínských znalostí, ale hlavně platnou legislativou. Od 1.1.1996 došlo k velmi významné změně. Do účinnosti vstoupil nový Seznam nemocí z povolání, který tvoří přílohu k nařízení vlády č. 290/1995 Sb.

Oproti předchozímu obsahuje nový Seznam více nemocí, jež lze považovat za profesionální. Jsou zařazeny poprvé některé položky, které se týkají přímo diagnóz onkologických typů onemocnění nebo jsou zařazeny nemoci způsobené chemickými látkami, o nichž víme, že patří do skupiny prokázaných chemických karcinogenů.
Vzhledem k určitým legislativně podloženým, významným sociálním a ekonomickým nárokům pacientů postižených nemocí z povolání (NzP) se pokusím stručně upozornit na některé novinky.