Biologie, farmakologie a přehled léčebného užití interferonů

flag

Klin Onkol 1996; 9(4): 115-120.

Souhrn: Interferony alfa, beta a gama se podílejí na imunitní obraně organismu. V současnosti jsou k dispozici léčebné preparáty všech tří druhů interferonů. Interferony alfa a beta jsou připravovány jak rekombinantní DNA technologií, tak z buněčných kultur. Interferon gama je připravován zatím jen DNA technologií. V textu je uveden přehled biologických a farmakologických vlastností interferonů a jejich nejpřínosnější indikace.
Interferon alfa má dnes již dobře definované indikace a je již po několik let používánpro standardní léčbu myeloproliferativních a některých lymfoproliferativních chorob, dále pak pro léčbu některých maligních nádorů. Často je také podáván pacientům s chronickou hepatitidou. S interferonem beta je méně klinických zkušeností než s interferonem alfa. Nejčastější a nejlépe zhodnocenou indikací je sklero-sis multiplex. Interferon beta je dále používán u některých virových nemocí a dále pro lokální léčbu některých nádorů. Interferon gama je ze všech interferonů nejméně užíván v klinické praxi. Prospěšnost interferonu gama byla prokázána u některých infekcí intracelulárními patogeny. Podání interferonu gama pomohlo také mnohým pacientům s nemocemi způsobenými chybnou imunitní odpovědí organismu.
Vzhledem k rychlému vývoji klinických zkušeností s uvedenými léky je cílem textu informovat o farmakologii a indikacích interferonů.