recenze: Current Radiation Oncology

flag

Klin Onkol 1996; 9(5): 151.

CURRENT RADIATION ONCOLOGY - VOLUME 2 J. S. TOBIAS, P. R. M. THOMAS (EDS.)
ARNOLD, A MEMBER OF THE HODDER HEADLINE GROUP, LONDON 1996 477 STR., 22 OBR., 80 TAB., cena 59,50 GBP
Po dvou letech, jež uplynula od vydání prvního dílu této knihy v roce 1994 (jeho recenze byla otištěna v Klinické onkologii č. 3, 1995, str. 86), vychází díl druhý, který zahrnuje 19 prací napsaných 31 odborníky z USA, Evropy a Japonska. Skladba příspěvků vzhledem k jejich rozdílnému charakteru není obecně jednotná; práce zaměřené na léčbu nádorů v různých anatomických oblastech obsahují úvod, charakteristiky nádorů (histopatologie, stážování, prognostické faktory, diagnostika radiologickými metodami), léčba (chirurgie, chemoterapie, radioterapie), závěry. Obsah kapitol blíže charakterizují dále uvedené poznámky.

Známý odborník J. A. del Regato napsal velmi podrobný přehled historie prvých sta let radiační onkologie připomínající řadu průkopníků tohoto oboru, jež významně přispěli k jeho rozvoji. V přehledu S. M. Bentzena a J. Overgaarda o klinické radiobiologii normální tkáně se zdůrazňuje závažnou komplikací, jež jsou limitujícím faktorem dávky v moderní radioterapii; uvádí se, že racionální přístup ke klinické radiobiologii může vést k významnému pokroku v praktické radioterapii. R. J. M. Fry referuje o současném stavu poznatků o radiační karcinogenéze a výhledech do budoucna. A. N. M. Syed a A. A. Outhawala pojednávají o implantačních technikách v brachyterapii. Fotodynamická terapie představuje komplexní léčebnou metodu, jež se opírá o interakci fotosenzitizéru, světla vhodnévlnové délky a kyslíku; nejlepší současné klinické indikace jsou u malých nádorů a oblastí premalignity v přístupných orgánech (C. Hopper). Časné a pozdní komplikace radioterapie v oblasti hlavy a krku a jejich léčbu popisuje I. Hutchinson; zdůrazňuje důležitost spolupráce radiačního onkologa a chirurga. Sarkom měkké tkáně vyžaduje radikální excisi a ozáření vysokou dávkou, jež je blízká k toleranční dávce přilehlých normálních tkání; musejí být hledány optimální způsoby integrace chirurgie, radioterapie a chemoterapie (H. Mamegham a R. Fisher). Naději pro zlepšení vyhlídky pacientů s pokročilým neuroblastomem představuje cílená terapie pomocí 131I-mIBG v kombinaci s chemoterapií a snad i celotělovým ozářením (M. N. Gaze). Budoucí směry v úsilí o pokrok léčby Hodgkinovy nemoci musí zahrnovat hledání lepších a méně toxických látek pro chemoterapii, zdokonalování radioterapeutických metod a snahu o porozumění příčinám neúspěšné léčby (N. P. Mendenhall a J. W. Lynch Jr). Pozornost při léčbě mnohočetného myelomu (plazmocytomu) se soustřeďuje na optimalizaci terapeutických postupů a na objas¬ňování patofyziologických základů klinického stavu (C. D. Williams a J. S. Tobias). Vzhledem k vysoké radiosenzitivě adenokarcinomu endometria je vysoce kvalitní přesná rádioterapie základní léčebnou metodou; u pacientek s vysoce diferencovaným nádorem a menším než 50% průnikem do myometria nemusí být nutná adjuvantní terapie (N. Einhorn). U karcinomu vaječníku se ukazuje nadějná hyperfrakcionovaná radioterapie v oblasti celého břicha (G. Morton, G. M. Thomas). Intraoperativní terapie spočívá v chirurgickém vynětí resekovatelných lézí a ozařování neresekovatelných
zbytků tkáně během operace; tato metoda překonává některá omezení chirurgických zásahů a konvenční radioterapie (M. Abe et al.). Prokazuje se, že hypertermie je výhodnou adjuvantní léčebnou metodou jak k ozařování, tak i k chemoterapii; je však časově náročný, bezpečné a účinné provádění vyžaduje zacvičený tým pracovníků (C. C Vernon). Témata dalších kapitol: uplatňování radiobiologických principů při léčbě karcinomu hrtanu (A. G. Robertson aj), léčba při meduloblastomu (P. R. M. Thomas), klinické strategie při lymfomu nonhodgkinova typu (J. D. Bridges a E. Glatsteín), celotělové ozáření při lymfomu nebo ve spojitosti s transplantací kostní dřeně při leukemiích, lymfomech aj. (C. L. Silverman a S. L. Goldberg). Knihu distribuuje Bookpoint Limited, 39 Milton Park, Abingdon, Oxon, OX14 4TD, UK.

V. H.