recenze: Radioonkologie

flag

Klin Onkol 1996; 9(5): 149.

RADIOONKOLOGIE
H. LINDNER, P. KNESCHAUREK
F. K. SCHATTAUER VERLAGSGESELLSCHAFT, STUTTGART 1996 206 STR., 88 OBR., 61 TAB., CENA DM 79
Kniha vznikla na základě přednášek v rámci kursu Radiologie III Radiologische Onkologie na lékařské fakultě mnichovské univerzity. Jak autoři uvádí v předmluvě, pokusili se podat zhuštěným způsobem výklad oboru Radioonkologie (dříve Strahlentherapie) -jeho fyzikálních a biologických základů, klinických aspektů a interdisciplinárních vztahů.

Text je rozdělen do následujících sedmi kapitol (v závorce jsou témata některých důležitých odstavců): fyzika ionizujícího záření (přístroje pro radioterapii, dozimetrie), radiobiologie (základní procesy vyvolané interakcí ionizujícího záření s tkání, vztah dávky a účinku, biologické základy ozařování nádorů, časové rozdělení dávky, závislost účinku záření na buněčném cyklu, na kyslíku, na kvalitě záření, na teplotě aj.), radiační patologie (časné a pozdní reakce na ozáření v různých tkáních a orgánech), aplikace ionizujícího záření (perkutánní ozáření, intersticiální a intrakavitámí brachyterapie, terapie otevřenými zářiči, plánování radioterapie, provádění radioterapie a kontrola kvality), postavení radioterapie v onkologii (preoperační, intraoperační a pooperační ozáření, kombinace radioterapie a chemoterapie, kombinace chirurgické léčby s adioterapií a chemoterapií, léčebná a paliativní radioterapie), radioterapie benigních onemocnění (zánětů, degenerativních procesů v kostech aj.), radioterapie maligních nádorů (nádorů kůže, CNS, ORL, nádorů v hradní oblasti, nádorů Gl traktu, ledvin, ženských pohlavních orgánů, kostí, lymfatická a hematologická onemocnění). Pro ještě bližší ilustraci uspořádání knihy zmíníme podrobněji odstavec o nádorech v hrudní oblasti (zabírá 13 stran); je rozdělen na pododstavce o bronchogenních karcinomech, karcinomech v mediastinu a karcinomech prsu. Uvádí se výskyt, etiologie, histologie, lokalizace, růst, lymfogenní metastazování, hematogenní metastazování, systém TNM, diagnostické postupy, léčba nemalobuněčných a malobuněčných karcinomů aj.

Již z tohoto přehledu vyplývá velmi pěkně provedené členění stručného textu. Je třeba dále vyzdvihnout tisk důležitých termínů a názvů tučným písmem, odlišení důležitých částí textu šedým podkladem a dalšími způsoby, zařazení podrobného obsahu kapitol pod jejich názvy, názorná schemata, dobře uspořádané tabulky a kvalitně reprodukované snímky. Celkově je možné knihu hodnotit jako vynikající učebnici obecné a speciální radioonkologie především pro studenty lékařských fakult, postgraduální studium onkologů i jako pomůcku pro lékaře jiných oborů, kteří se chtějí časově nenáročnou formou seznámit se základy radioonkologie a jejími možnostmi. Pedagogové angažovaní ve výuce tohoto oboru by neměli váhat s objednáním tohoto velmi zdařilého díla.
Adresa nakladatelství: F. K. Schattauer Verlagsgesellschaft mbH, Lenzhalde 3, D-70192 Stuttgart, BRD.

V. H.