recenze: Protinádorová chemoterapie Pavla Klenera

flag

Klin Onkol 1996; 9(6): 182.

Publikace „Protinádorová chemoterapie" Pavla Klenera, vydaná v nakladatelství Galen, je znamenitou monografií o moderní chemoterapii. Dílo je zcela vyčerpávající. Autor obsáhl kompletní chemoterapii nádorových onemocněni, počínajíc základními pojmy až po klinickou aplikaci. Zahrnuje nejen všechny druhy nádorových onemocnění, ale popisuje i všechny způsoby aktuální chemoterapie. Zabývá se rovněž nejnovějším vývojem podpůrné léčby a také ekonomickými aspekty moderní chemoterapie. Konečně i farmakologie je popsána způsobem jednoduchým, ale zároveň souhrnným.

Publikace je vhodně vybavena početnými obrázky, grafy a tabulkami. Je příjemné číst tento text tím spíše, že vychází z pera vynikajícího pisatele a zároveň znamenitého onkologa.
Kniha je nepostradatelnou příručkou onkologa, ale poskytne nesmírné služby internistům, radioterapeutům a rovněž medikům zajímajícím se o onkologii. Práce je určena specialistům, ale zároveň i těm, jejichž styk s onkologickým pacientem je na nelékařské úrovni. Tento rys ji činí odlišnou od učebnice onkologie a jistě bude mít velký úspěch.