Chlorhexidin v profylaxi a léčbě ústních komplikací protinádorové chemoterapie

flag

Klin Onkol 1997; 10(6): 188-191.

Protinádorová chemoterapie představuje pro pacienta vyšší riziko infekce. V ústech je tato infekce často způsobena bakteriemi nebo kvasinkami. I běžná mikrobiální flóra úst u imunokompromitovaných nemocných, jakými onkologičtí pacienti jsou, zapříčiňuje vážné potíže provázející cytostatickou léčbu. Faktorem značně zvyšujícím riziko vzniku infekce v dutině ústní je přímé poškození sliznic nemocných mnohými cytostatiky - mukozitida. Existuje celá řada profylaktických a léčebných opatření, která se snaží tyto komplikace řešit. Optimální východisko však dosud nalezeno nebylo.

Autoři sdělení představují svou zkušenost s užitím chlorhexidinu (specialita Hexoraletten® N, Godecke, D) v profylaxi a terapii ústních komplikací cytostatické léčby a analyzují jeho antibakteriální a fungicidní působení. Chlorhexidin byl nemocným podáván v dávce 3x denně 1 pastilka Hexoraletten® N.

Bylo sledováno celkem 20 pacientů s hematoonkologickými onemocněními a mukozitidou. Průměrná doba užívání Hexoraletten ®N byla 10,4 dne. Redukce bakteriálního osídlení dutiny ústní po léčbě chlorhexidinem byla pozorována u 12 nemocných (60%) a redukce osídlení úst kvasinkami u 8 nemocných (40%). Naopak k nárůstu bakterií v ústech došlo v 5% případů a k nárůstu kvasinek v 15% případů po podávání chlorhexidinu. Statistickým zhodnocením výsledků kultivací bakterií byla zjištěna významná redukce bakteriálního osídlení úst v 6. a 9. dni užívání chlorhexidinu (p<0,001), ve 3.dni nebyl pokles bakteriální flóry významný. Obdobným zhodnocením nárůstu kvasinek v ústech se redukce kvasinkové flóry při užívání chlorhexidinu neukázala ani v jednom z provedených srovnání jako statisticky významná. Vedlejší účinky chlorhexidinu nebyly pozorovány.