Mobilizace hematopoetických kmenových buněk a možné postupy u tzv. obtížně mobilizovatelných nemocných

flag

Klin Onkol 1999; 12(3): 91-96.

Souhrn: Vysoké dávky chemoterapie s následnou transplantací autologních kmenových buněk krvetvorby se staly běžnou léčebnou metodou pro mnoho nemocných s malignitami. Lékař pečující o tyto nemocné po transplantaci se nyní setkává s nezvykle rychlým přihojením štěpu, nicméně asi u 10% až 40% nemocných lze pozorovat prodloužení doby, než dojde k normalizaci hodnot trombocytů (na rozdíl od leukocytů, kde normalizace hodnot je u většiny nemocných promptní). Rychlost přihojení štěpu závisí na množství transplantovaných CD34+ buněk na kilogram hmotnosti. Za ideální dávku CD 34+ buněk, která vede k rychlému přihojení trombocytů i neutrofilních leukocytů, je nejčastěji považována hodnota více než 2.5x106 CD 34+ buněk na kg hmotnosti příjemce. Nemocní, u kterých po prvním mobilizačním schematu opakovanými aferézami nelze nastřádat toto tzv. ideální množství (více než 2.5 x106 CD 34+ buněk /kg), se označují jako obtížně mobilizovatelní nemocní. Strategie, které mohou použít transplantační centra u těchto obtížně mobilizovatelných pacientů, jsou následující :

  1. Neprovádět vysocedávkovanou léčbu.

  2. Provést vysocedávkovanou léčbu, ale transplantovat méně než ideální množství CD 34+ buněk.

  3. Provést remobilizaci za využití stejného mobilizačního protokolu, který byl již použit poprvé (identický postup v časovém odstupu může vyústit ve sklizeň přibližně stejného množství CD 34+ buněk), nebo rozdílného mobilizačního protokolem. Pro remobilizace jiným mobilizačním schematem lze použít následující postupy:
    • Remobilizace kombinací mobilizačních prostředků (chemoterapie s cytokiny).

    • Remobilizace aplikací zvýšené dávky cytokinu.

    • Remobilizace kombinací cytokinů působících v časné i pozdní fázi hematopoezy (PIXY 321 nebo kombinace G-CSF se stem cell factorem, interleukinem 3, GM-CSF, trombopoetinem, erytropoetinem, atd).

  4. Provést odběr kostní dřeně.

V práci jsou detailně probrána jednotlivá mobilizační schémata a doporučení jejich použití, rovněž je upozorněno na jejich finanční náročnost či obtížnou proveditelnost v praxi.

Plný text v PDF