Chromofobní karcinom nativních ledvin u pacientů po transplantaci kadaverózní ledviny

flag

Klin Onkol 2000; 13(6): 191-193.

Souhrn:
Východiska: U pacientů po transplantaci ledviny stejně jako u jiných transplantovaných existuje vyšší riziko vzniku různých nádorových onemocnění. V této práci autoři prezentují výskyt dvou případů chromofobního karcinomu v nativní ledvině u pacientů po transplantaci kadaverózní ledviny.
Materiál a metody: Dva pacienti – jeden muž a jedna žena sledovaní v pravidelných intervalech po transplantaci ledviny, u kterých došlo k nálezu netypické expanze na nativní afunkční ledvině. U obou byl proveden radikální zákrok, transperitoneální nefrektomie.
Výsledky: V obou případech šlo o orgánově ohraničený chromofobní karcinom (T2 N0 M0), funkce transplantované ledviny je stále stabilní, imunosupresi nebylo nutno vysadit.
Závěr: Včasné řešení výskytu nádorového onemocnění po transplantaci orgánu je možné pouze na základě včasné diagnostiky. Můžeme nemocného pak léčit radikálně a není přitom nutné měnit schéma nastavené imunosuprese, aby nebyl ohrožen transplantovaný orgán. Úzká mezioborová spolupráce je nutností. Tyto poznatky jsou ve shodě s dosud uváděnými pracemi ve světové literatuře.

Plný text v PDF