Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2001; 14(5): 180.

ČESKÁ ONKOLOGICKÁ SPOLEČNOST ČESKÉ LÉKAŘSKÉ SPOLEČNOSTI J. E. PURKYNĚ

Předseda: Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. Tel: (02) 297471

Vědecký sekretář: Doe. MUDr. Luboš Petruželka. CSc. Tel: (02) 294304

Adresa: U nemocnice 2, Praha 2, 128 08, Česká republika

Zápis ze schůze výboru České onkologické společnosti JEP dne 4. 9.2001

Přítomní: prof. Klener, Prof. Vorlíček, prof. Koutecký. doc. Petruželka, prim. Fischer, dr. Jelínková, dr. Přibylová, prim. Šmelhauz. Omluveni: doc. Žaloudík, dr. Drbal.

Hosté: doc. Eckschlager, nám. ministra zdravotnictví Dr. Malina, za VZP dr. Pečenka, doc. Němeček.


  1. Kontrola zápisu
    Všechny body splněny
  2. Informace o situaci omezující aplikací Herceptinu
    V současnosti se jedná o stadium zavádění nově registrovaného léku do praxe, není dostatečné finanční krytí pro aplikaci všem nemocným, splňujícím indikace pro aplikaci tohoto léku. Proto byla specifikována centra a v každém centruje možné použít tento lék pro 3 nemocné. Tento limit nelze překročit. Situace je plat ná do konce roku 2001. K novému roku 2002 budou vypracová na nová doporučení pro preskribci herceptinu a nové vymezení indikací, protože současné omezení neodpovídá indikační potřebě. Bude přehodnocen seznam vybraných center. Nemocné, které měly schváleno podávání před 1.7. 2001 na kód 99999. budou mít dále aplikaci hrazenu z prostředků VZP. pro ostatní rozléčené pacientky (ze zásob dodaných firmou) je nutno požádat firmu o lék na dokončení terapie. Léčbu nelze ukončit.
  3. Žádost Dr. Březovského o vyjádření k žádostem:

    zřízení centra pro thyreoidální diagnostiku a endokrinní orbito-patie ve FNM,
    zřízení centra pro pneumologii ve VFN.
    Výbor na základě hlasování nepodporuje vznik nových center naopak navrhuje revizi a aktualizaci seznamu center stávajících. Dopis: Prof. Klener
  4. Předložena zpráva o hospodaření za rok 2000 (Prim. Fischer) a rozpočet na rok 2002. Oba dokumenty výbor schválil.
  5. Členská základna
    V současnosti více než 500 členů, nutná revize seznamu – provede pí Amiroucheová.
    Přijati noví členové: Dvořák Dalibor, MUDr.,Malý Ivan. MUDr.. Novák Karel, prof.MUDr.,DrSc„ Šváb Jan, doc. MUDrXSc, Příborský Miroslav, MUDr., Mec Vlastimil. MUDr., Czudek Stanislav, MUDr., CSc, Matloch Josef, MUDr., Říha Daniel. MUDr.. Štěrba Jaroslav, MUDr.,PhDr., Pavelka Zdeněk, MUDr.. Smrčková Alena, MUDr., Ganevová Marta, MUDr.. Drahokoupilová Eva. MUDr., Novotný Jan. MUDr.. Svoboda Marek, MUDr. Všem bude zasláno písemné oznámení o přijetí.
  6. Předání ceny prof.Staška udělované firmou Janssen Cilag bude uskutečněno na JOD.
    Ceny ČLS a ČOS - dosud nedošlo rozhodnutí ČLS-pí. Amiroucheová.
    • a) informace o schůzi pediatrické sekce ČOS - doc. Eckschlager. Konání 9.6.2001 v Brně. proběhla volba vědeckého sekretáře - Dr.Klepák - byl předložen návrh této sekce. Navrhované sekce: 1x ročně zasedání sekce 1x ročně schůze pracovních skupin. Probíhá příprava internetových stránek, které budou uveřejněny na www linkos.
      Na Pediatrickém sjezdu s mezinárodní účastí, klerý se bude konat v příštím roce, bude jeden blok věnován pediatrické onkologii.
    • b) informace o chirurgické sekci odloženy na příští schůzi pro nepřítomnost doc.Žaloudíka.
      Programové cíle sekce - zprávu podá doc.Žaloudík na příští schůzi.
    • c) Setkání mladých onkologů proběhlo velmi úspěšně. Výbor kladně zhodnotil vydaná abstrakta. Děkovný dopis organizátorům zašle Prof. Klener. Příští téma - ca prsu.
  7. Průběžnou aktualizací stránek www linkos pověřuje výbor Dr. Novotný z Onkologické kliniky VFN.
  8. Dopisy se žádostí o navržení garantů pro onkologii pro kraj Liberec a Pardubice.
    Výbor není přesně obeznámen s personální situací v těchto oblastech, navrhuje pro Pardubice dr. Pavlíkovou, pro Liberec dr. Hanuše či dr. Bartoše, nutno však ověřit, zda mají specializaci v oboru.
  9. Vědecká rada ČLK žádá návrh rozsahu znalostí z onkologie pro rekvalifikaci praktických lékařů - vyřídí Dr. Jelínková
  10. Ministr zdravotnictví informuje výbor ČLK o zákazu provádění devitalizace na jiných pracovištích mimo ustanovená centra. Stanovisko ČOS k devitalizaci pro Časopis lékařů českých připraví doc.Žaloudík.
  11. Akce pod záštitou ČOS JEP v roce 2002 JOD termín 17.-20. 10.02 BOD termín bude upřesněn VII. Staškův den 26. 3. 2001-09-07 Den podpůrné léčby - termín bude upřesněn Dny mladých onkologii 7. - 9. 6. 2002
  12. Výbor ČOS doporučuje všem členům odebírání oficiálních časopisu ČLS-JEP.
  13. Dr. Petraš fa Schwarc žádá výbor ČOS o vyjádření k nové léko vé formě fentanylu - lízátko. Výbor není schopen odhadnout pří padné množství, zájem však o tuto lék. formu jistě bude.
  14. Výbor byl informován o akci pořádané Ligou proti rakovimě 1. 10. 2001 v 9.00 h v Lékařském domě: Sněm o vytýčení aktivit profesionálních a zájmových skupin.
  15. Mgr. Mazánková. ÚZIS žádá výbor ČOS o zpracování nové klasifikace MKN-0 k vydání. Nutno požádal Mzd o překlad. Vyřídí prof Klener.
  16. a) Doc. Neuwirthová informuje o 49. pracovní konlerenci chemoterapeutické sekce dne 20. 11. 2001 v Lékařském domě v Praze - program: Užití vakcín u infekčních a nádorových chorob
    b) Dr. Kozák informuje o II. sympoziu o Hodgkinově chorobě dne 24. 1. 2002 na III. LF UK
  17. Různé:
    • a) Ustanovení pracovní skupiny k vymezení indikaci pro stano vování prognostických markerů. Výbor navrhuje, prof. Kodet., doc. Richterová, doc. Petruželka. dr. Jelínková.
    • b) Screening v mammologii: Vzhledem k připravovanému zavedení regulérního screeningu karcinomu prsu bude pro ujednoce ní společného postupu svoláno jednání zástupců výboru Onkologické a Radiologické společnosti. Zajistí Doc. Petruželka.

      Prof.MUDr.Pavel Klener.DrSc. předseda
      Doc.MUDr.Luboš Petruželka.CSc.. vědecký skretář

Plný text v PDF