Pokyny pro autory

flag

Klin Onkol 2002; 15(1): 38.

Časopis je vydáván Českou lékařskou společností J.E.Purkyně, je úzce odborně profilovaný Českou a Slovenskou onkologickou společností. Je odborným lékařským časopisem s vědeckým zaměřením, který soustřeďuje informace s onkologickou tematikou, publikované v českém nebo slovenském nebo anglickém jazyce.
Pokyny jsou v souladu s požadavky na úpravu rukopisů určených k publikaci v lékařských a biologických časopisech a s CSN ISO 690 z r .1996.
Každý rukopis je hodnocen redakcí a prochází recenzním řízením. Pro přijetí manuskriptu k publikaci redakční pravidla vyžaduje pozitivní hodnocení dvou hodnotících expertů v dané problematice. V případě jednoho pozitivního a negativního hodnocení může být pro přijetí článku rozhodující hodnocení třetího experta nebo přímé rozhodnutí redakční rady.
Nepřijaté práce jsou vráceny autorům.
K publikaci v časopisu "Klinická onkologie" může být přijat pouze takový rukopis, který nebyl publikován v jiném časopise. Vyjímku tvoří pouze abstrakta a sborníky vědeckých konferencí. Nejvíce ceněny jsou původní práce, ale akceptovány jsou i přehledné články, kasuistiky, zprávy ze sjezdů studijních pobytů či recenze knih a korespondence. Článek může být napsán v českém, slovenském nebo anglickém jazyce; s nadpisem článku, souhrnem a klíčovými slovy přeloženými do anglického (českého nebo slovenského) jazyka. Volba jazyka je na autorovi, našim doporučením je, aby práce přehledné a edukační a různé zprávy byly psány spíše česky nebo slovensky, původní práce zásadnějšího významu je lépe psát anglicky. Zahraničním autorům redakce zajistí překlad anglického názvu a souhrnu do češtiny.
K přijetí práce je podmínkou písemné prohlášení autora/ů o: 1) původnosti práce, která nebyla a nebude publikovaná ve stejné podobě v jiném časopise 2) uvedení všech sponzorů práce, nebo prohlášení o tom, že práce není ve spojení s žádnými komerčními aktivitami. Je vhodné, aby každá potenciálně konfliktní skutečnost ve vztahu s výsledky práce byla uvedena na konci článku ve formě oznámení sponzora práce a podobně.
Rukopisy zasílejte ve dvou kopiích včetně tabulek,grafů, obrázků, fotografií a současně v elektronické formě. Elektronickou verzi prosíme ve formě dokumentu Word, tabulky v dokumentu též ve formátu Word, prosíme nekopírovat tabulky ve formátu Excell. Grafy, obrázky, fotografie
musí mít profesionální úroveň. Písmena, číslice a symboly musí být tak veliké a silné, aby i po zmenšení byly dobře čitelné. Každou ilustraci označte na rubu jménem autora a počátkem názvu práce a označte horní okraj.
Legendy k ilustracím se píší na zvláštní list. Obrázky prosíme zaslat buď v originální formě (fotografie, diapozitiv) nebo jako samostatné soubory o rozlišení 200-400pixel, nejlépe ve formátu TIF.
Omezte používání zkratek. Pokud je uvedena, musí před jejím prvním použitím v textu předcházet plný název. V nadpise souhrnu nelze zkratky použít.
Citované práce musí být uvedeny v následujícím formátu: doplnit Práce musí být formulovány s konečnou platností. Při autorské korektuře není dovoleno měnit, eventuálně doplňovat text. Korektury musí být podle platných zvyklostí (CSN 88 0410). Korektura musí být vrácena redakci
do 5 dnů po jejím obdržení. V jiném případě má redakce právo uveřejnit práci v původním znění bez provedené korektury. Pět výtisků je zasláno hlavnímu autorovi článku zdarma, další výtisky mohou být objednány.
Materiály (většinou schémata, obrázky, grafy aj.) převzaté z jiných pramenů a publikací) mohou být publikovány jen s písemným souhlasem osoby/nakladatelství, které mají autorské! nakladatelské právo. Písemné potvrzení o svolení přiložte k rukopisu.
Jakmile je rukopis přijat k publikaci stává se vlastnictvím časopisu Klinická onkologie. Souhlas s tímto právním krokem musí být podepsán hlavním autorem článku v přiloženém formuláři, který je nedílnou přílohou každého přijatého rukopisu. Redakcí časopisu je doporučováno, aby jakékoliv chyby v publikovaném článku byly opraveny, a to nejlépe v následujícím vydání časopisu. Rovněž nesouhlasné komentáře týkající se publikovaných článků budou zveřejněny v nejbližším vydání časopisu.
Adresovány by měly být hlavnímu redaktorovi časopisu.

Úpravy jednotlivých typů článků
Přehled

  • krátký výstižný název práce/přeložený do angličtiny
  • příjmení, zkratka jména autora/ů
  • úřední název pracoviště autora/ů
  • 2x souhrn v češtině a v angličtině, rozsah souhrnu maximálně 200 slov: bez vnitřního členění, stručně vystihující hlavní myšlenky sdělení.
    Nebude možno akceptovat pouze formální souhrny typu: "Autoři podávají přehled o ..."
  • klíčová slova, v češtině/slovenštině a v angličtině
  • vlastní text
  • literatura.

  • Původní práce
    1. krátký výstižný název práce/přeložený do angličtiny
    2. příjmení, zkratka jména autora/ů,
    3. úřední název pracoviště autora/ů
    4. 2x souhrn v češtině/slovenštině a angličtině o maximálním rozsahu 200 slov v této struktuře:
    5. Východiska / Backgrounds
    6. Typ studie a soubor / Design and Subjects
    7. Metody a výsledky / Methods and Results
    8. Závěry / Conclusions
    9. klíčová slova, v češtině/slovenštině a v angličtině

    Vlastní text:
    1. Úvod
    2. Materiál (nebo soubor nemocných) a metody
    3. Výsledky
    4. Diskuse
    5. Závěr
    6. Poděkování spolupracovníkům, poděkování sponzorům, nebo uvedení výzkumného projektu
    7. Literatura
    8. Tabulky a grafy

    Kasuistika a dopisy redakci
    Jako publikace může být zařazena kasuistika, která nebyla dříve v literatuře popsána, podobně dopisy redakci. Manuskript by neměl být rozsáhlejší než doporučeno: 5 stránek pro text kasuistiky, 3 pro dopis redakci, 100 slov pro abstrakt (není vyžadován u dopisu); nejvíce 10 citací

    Zprávy ze sjezdů, ze studijních pobytů, informace, diskuse
    1. krátký výstižný název práce/přeložený do angličtiny (češtiny/slovenštiny)
    2. příjmení, zkratka jména autora/ů
    3. úřední název pracoviště autora/ů
    4. jedná-li se o sdělení větší závažnosti, je možno připojit stručný souhrn v angličtině
    5. vlastní text
    6. dle potřeby literatura

    Na konci každého typu článku uvede první autor plné jméno s tituly, přesnou adresou nejlépe včetně e-mailu autora, na kterého je směřována korespondence

    Rukopisy, vyhovující uvedeným požadavkům, zasílejte na adresu:
    Redakce časopisu "Klinická onkologie"

    Masarykův onkologický ústav
    CZ-656 53 Brno
    Žlutý kopec 7
    Česká republika

    Plný text v PDF