recenze: Quantitative methods for the evaluation of cancer screening

flag

Klin Onkol 2002; 15(1): 6.

QUANTITATIVE METHODS FOR THE EVALUATION OF CANCER SCREENING
DUFFY, S. W., HlLL, C., ESTEVE, J. (Eds.)
Arnold, a member of the Hodder Headline Group, London 2001 161 s., 30 obr., 34 tab., ISBN 0-340-74125-2, cena 40,GBP
Text této knihy vzniklé z konference organizované francouzským INSERM v r. 1997 sestává ze 14 kapitol s touto tematikou: stručná historie metod hodnocení screeningu zhoubných nádorů, důležité vlivy na účinnost a náklady při hodnocení screeningu, kontaminace a nevyhovění screeningovým trialům, zjednodušený projekt a analýza screeningu bez randomizované kontrolní skupiny, Markovovy řetězcové modely progrese nádorů prsu ajejich záchyt screeningem, diagnostikované metastázy jako klíč k porozumění přirozené historii nádorů prsu, použití modelu nemoc-smrt pro předpověď účinků různých intervalů screeningu nádorů prsu, některé praktické úvahy o hodnocení screeningu a monitorování, použití rutinních dat pro monitorování a hodnocení změn na děložním krčku, interpretace účinku screeningu obyvatelstva s použitím rutinních údajů o incidenci a mortalitě, optimální použití Pap testu pro nalezení změn na děložním hrdle, senzitivita a časná předpověď přinosu screeningových programů nádorů prsu, hodnocení programů pro screening kolorektálního karcinomu s přihlédnutím k přirozené historii nemoci, screening neuroblastomu u dětí. Na vzniku knihy se podílelo 25 odborníků převážně z evropských zemí, jeden z Kanady a dva z Taiwanu.
Kniha může sloužit jednak jako úvod do screeningu zhoubných nádorů a monitorovacích metod i jako zdroj poučení o komplikovanějších přístupech založených na modelech. Programy pro screening zhoubných nádorů jsou v současné době rutinně realizovány; dovolují detekovat přítomnost onemocnění ještě před manifestací symptomů a zvyšovat pravděpodobnost úspěšné léčby. Trialy screeningu zhoubných nádoru se provádějí s cílem hledat odpověď na otázku, zdali je screening efektivní z hlediska snížení úmrtnosti. Výsledky trialů nemohou být automaticky extrapolovány pro rozhodování o screeningu obyvatelstva, v úvahu se musí vzít epidemologie, demografie, klinická praxe, náklady aj. Síla (angl. power) screeníngových trialů trpí neochotou (angl. non-compliance) některých účastníků podrobit se testům,jež jsou invazivní nebo nepříjemné. Opakem neochoty je tzv. kontaminace - některé osoby vyhledávají testy velmi aktivně. Zdůrazňuje se, že hodnocení screeningových programů se musí vyznačovat důkladností, mimořádnou pozorností k detailům a jasně definovanými protokoly pro všechny etapy procesu. U všech údajů musí být ověřována přesnost a úplnost, jelikož chyby se mohou vyskytnout i na nejnepravděpodobnějších místech. V případě rakoviny děložního krčkuje nutné vyvinout metodu rutinní analýzy screeningových programů pro stanovení jejich přínosu, předností i slabostí. O Papově testu bylo prokázáno, že je potenciálně schopný snížit mortalitu žen v důsledku rakoviny děložního krčku; 90 % případů tohoto onemocnění může být zachyceno screeníngem prováděným každých pět let. Hodnocení screeningových programů může být podporováno tím, že se vezmou v úvahu charakteristiky patologického procesu; konkrétně senzitivita by mohla být stanovena s příhlédnutím k době setrvávání nemoci v preklinickém stadiu, které je screeníngem detekovatelné. Nedoporučuje se provádět screening neuroblastomu u dětí a dokonce se nedoporučují aní trialy pro testování jeho efektivity.
I když sdělení v knize jsou formálně poměrně nesourodá, jsou uspořádána přehledně. Vysvětlování kvantitavních metod je doprovázeno četnými příklady aplikací, citovaná literatura je bohatá. Adresa nakladatelství: Arnold, 338 Euston Road, London NWI 3BH, UK (www.arnoldpublishers.com). V. H.

Plný text v PDF