recenze: Tumors of the Pediatric Central Nervous System

flag

Klin Onkol 2002; 15(1): 16.

Tumors of the Pediatric Central Nervous System
KEATING, R. F., GOODRICH, J. T., PACKER, J. R. (Eds.)
Stuttgart - New York, Thieme 2001
560 s., 465 obr., 55 tab., ISBN 3-13-126951-0/696, cena DM 498,-

Editoři z USA přizvali k sepsání monografie početný autorský kolektiv (66 odborníků z 6 zemí), který předkládá rozsáhlé dílo se širokým záběrem odrážejícím multidisciplinární přístup k současné problematice nádorů CNS u dětí. Látka je rozdělena do čtyřech sekcí se 40 kapitolami. V první sekci s 11 kapitolami jsou probrány diagnostické a terapeutické postupy. Po zajímavém úvodu o historii pediatrické neuroonkologie podávají autoři přehled o epidemiologii mozkových neoplazií, jejichž výskyt má stoupající tendenci. Uvedeny jsou rovněž výsledky etiologických studií, v nichž se se intenzívně zkoumají genetické podklady tumorů. Dále jsou přehledně probrány diagnostické principy s podrobným zpracováním neuroradiologické části využívající vedle CT vyšetření zcela rutinně také zobrazování MR, jež je ze všech zobrazovacích metod nejpřínosnější. Stručně jsou zmíněna vyšetření v nukleární medicíně - dostupnější jednofotonová emisní tomografie (SPECT) a zatím nikoliv tak rozšířená pozitronová emisní tomografie (PET). Je předložena systematická klasifikace pediatrických tumorů CNS (vycházející z klasifikace WHO) doprovázená histologickými reprodukcemi v barevném provedení. Je zhodnocena role anesteziologa v perioperačním období, kdy péči o pacienta přebírá jednotka intenzívní péče. Dostatek prostoru je věnován chirurgické neuropatologii, jsou vysvětlovány principy radioterapie a speciálních ozařovacích technik. Pozornost je zaměřena rovněž na stereotak-tickou chirurgii solidních tumorů a vaskulárních malformací. Není opomenuta chemoterapie, je podán přehled nejčastěji používaných preparátů. Stručně je načrtnuta genová terapie, jež je zatím jen v experimentálním stadiu.

Druhá sekce s 18 kapitolami je vyhrazena systematickému rozboru jednotlivých typů intrakraniálních nádorů sestavených podle lokalizací. U každého typu je uvedena incidence, histopoatolo-gický obraz, klinická symptomatologie, diagnostický postup s hodnocením zobrazovacích modalit CT a MRI, léčba chirurgická, radioterapeutická a chemoterapeutická, dosažené výsledky a odhad prognózy. Třetí sekce s pěti kapitolami je věnována tumorům míchy, připojeny jsou neoplazie periferních nervů. Čtvrtá sekce s 6 kapitolami hodnotí léčebné výsledky a rozebírá komplikace, které se mohou při dlouhodobém sledování nemocných vyskytnout. Každou kapitolu uzavírá stručný souhrn a soupis literatury.

Výtečná monografie všestranně a do hloubky podává přehled současných znalostí o diagnostice a léčbě závažných afekcí, jakými jsou nádory CNS v dětském věku. Fundovaně napsaný text je vybaven četnými ilustracemi a tabulkami, jež v koncizní úpravě shrnují nejdůležitější údaje. Kniha zdůrazňující multidisciplinární přístup, je určena pediatrům, onkologům, neurochirurgům, neurologům, radiologům a anesteziologům. Adresa nakladatelství: Thieme Publishing Group, P. O. Box 301120, D-70451 Stuttgart, Germany (http://www.thieme.com).

Plný text v PDF