Regionální a systémová chemotherapie – efektívní indukční terapie u inoperabilních nemalobuněčných karcinomů plic III.-IV.stádií

flag

Klin Onkol 2002; 15(1): 23-27.

Souhrn:
Účel: Naším cílem bylo lépe definovat aktivitu (činnost), proveditelnost a toxicitu regionální chemoterapie při použití techniky (metody) izolované hrudní perfuse a systémové léčby nízkými dávkami jako úvodní chemoterapie (indukční chemoterapie) u pacientů s nemalobuněčným karcinomem plic (NSCLC) III. stádia s následující chirurgií během pilotní studie.
Pacienti a metody: Dvacet dva pacienti s nemalobuněčným karcinomem plic, u nichž nebyla prováděna chemoterapie, střední věk 57 let, III. až IV. stádium nemoci s metastázemi pouze v oblasti hrudníku, Karnofského index 60, dostávali dva cykly regionální a systémové chemoterapie se čtyřtýdenním intervalem bez léčby. Cytostatický režim se sestával z mitomycinu 10 mg/m2, navelbinu 25 mg/m2, a CisPlatiny 30 mg/m2, během izolované hrudní perfuze první den a systémové chemoterapie s nízkými dávkami 5-floururacilu 250mg/m2, a CisPlatiny 20 mg/m2, podávanými jako stálá infuse po 24 hodin první až čtvrtý den. 4 týdny po druhé léčbu bylo provedeno nové hodnocení reakce, a jestliže to bylo možné, byla provedena chirurgie.
Výsledky: U všech 22 pacientů byla vyhodnocena toxicita, reakce a přežití. U 19/22 došlo ke zmírnění (CR 1; PR 12; MR 6) což odpovídá poměru regrese 86,4 %. Resekce mohla být provedena u 16/22 pacientů, což odpovídá poměru možností resekce 72,7 % (13 celkových resekcí R0, 1 R1, 2 R2). Průvodní jevy byly přechodné a přijatlené, bez léčení nebo úmrtí v důsledku chirurgie. Po dobu pozorování 15 měsíců nebylo dosaženo střední hodnoty přežití. Poměr přežití 1 rok byl 67,3 %. Závěr: Regionální chemoterapie využívající aplikační formy izolované hrudní perfuse (ITP) a systémové chemoterapie nízkými dávkami je vysoce činná a u prvotně pokročilých nemalobuněčných nádorů (karcinomů) plic (NSCLC) III.–IV. stádií, vede k vysokému procentu možnosti resekce s povzbudivým výsledkem přežití.

Plný text v PDF