Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2002; 15(4): 160.

ZÁPIS ZE SCHUZE VÝBORU ČOS JEP DNE 29. 5. 2002 V BRNĚ

Přítomni: prof. Klener, prof. Vorlíček, doc. Petruželka, doc. Žaloudík, prim. Fischer, dr. Jelínková, dr. Pfiibylová, doc. Eckschlager.
Omluveni: prof. Koutecký, prim. Šmelhaus

  1. Setkání se členy výboru Slovenské onkologické společnosti prof. Kozou, dr. Wagnerovou a dr. Cimermannem.
    Přítomní hosté informovali výbor ČOS o akcích pořádaných na Slovensku:
    Bratislavské onkologické dny: 26. 28. 9. 2002 téma Nádory jater, pankreatu a žlučových cest
    Košický chemoterapeutický kongres: 29. 30. 11. 2002
    Konference o GIT nádorech: 21. 23. 6. 2002 Bardejov
    V tomto roce proběhnou volby do výboru Slovenské onkologické společnosti. Připravují se www stránky Slovenské onkologické společnosti, adresa bude sdělena a zveřejněna na stránkách České onkologické společnosti (www.linkos.cz)
    Kontrola zápisu.
    Korespondence vyřízena.
  2. Granty na projekty z výtěžku běhu Terryho Foxe budou rozděleny prostřednictvím ČLS JEP.
  3. Dopis dr. Hajdúcha žádost o sdělení důvodu výsledku hodnocení vlastního projektu odpověď vyřídí doc. Petruželka výsledné hodnocení vyjádřené počtem získaných bodů bude dodáno žadateli.
  4. Zpráva pokladníka. Příjmy a výdaje za rok 2002
    prim. Fischer
    příjmy: 75 250,Kč
    výdaje: 11 079,20 Kč
    zůstatek: 64 170,80 Kč
  5. Žádost sekce chirurgů o zaplacení členského poplatku do mezinárodního sdružení výbor souhlasí.
  6. Členský poplatek za ČOS v UICC zkontroluje doc. Petruželka.
  7. Projednání materiálů onkologické péče v Třebíči.
    Na podkladě předložených materiálů výbor rozhodl, že NsP Třebíč spolu s nestátními zařízeními v této oblasti splňuje požadavky pro onkologické oddělení základního typu. Nutno doložit seznam odborníků v klinické onkologii požadavek 3.
  8. Korespondence
    Stanovisko k devitalizaci pro MZd vypracoval Žaloudík, Vorlíček
    a Klener přečteno a výbor s jeho obsahem souhlasí metodu devitalizace považuje za non-lege artis.
  9. VR ČLK žádost o posouzení individuálního léčebného postupu pro potřeby ČLK vypracovali prof. Klener, doc. Petruželka, dr. Šlampa
    výbor souhlasí.
  10. Krajský úfiad Vysočina požaduje sdělení jmen doporučených odborníků pro zdravotní komisi: jmenováni Dr. Jan Stejskal, NsP Jihlava, dr. Josef Hyll, Třebíč, dr. Rostislav Strýž, NsP Nově Město na Moravě. Splolečnost lékařské genetiky vyzývá ČOS k užší spolupráci vyřídí doc. Žaloudík.
  11. Nadační fond Paula Janssena žádost o upřesnění složení hodnotitelské komise a data jejího zasedání pro posouzení došlých prací: předseda prof. Klener, členové: dr. Finek, doc. Vyzula, dr. Šlampa, doc. Eckschlager.
    Navržena nová kategorie postgraduální učební texty.
  12. Žádost o podporu PET centra v Brně výbor již projednal a doporučuje.
  13. Zprávy o činnosti sekcí ČOS
    – transplantační sekce ve výběrovém řízení pro ustanovení registru kostní dřeně vybrán na základě hlasování návrh ÚHKT a I. Interní kliniky 1. LF UK a VFN
    – sekce onkochirurgická cíle: vstup do mezinárodní federace, chystá se překlad zahraniční učebnice onkochirurgie, zvýšení publikační činnosti v českých periodicích
    – pediatrické sekce informace o činnosti je dostupná na www. linkos.cz
    Různé:
  14. Dr. Košťál, Grindex: žádost o klinickou studii s Ftorafurem postavení Ftorafuru v léčbě onkologických onemocnění je zavedeno, není třeba klinické studie.
  15. Dr. Tayerlová-Sebešová informace o zřízení nového onkologického zařízení.
    Nová klasifikace TNM a klasifikace ICDO překlad dr. Beška, dr. Novák.
    Od 1. 6. 2002 nový seznam výkonů bude znovu zažádáno o přidělení kodu pro aplikaci cytostatik do portu a průplach portu s použitím speciálních jehel žádost vypracuje Přibylová.
  16. Mammární screening: radiologická společnost předložila kriteria pro přístrojové vybavení, nutnost návaznosti na onkologickou péči je jedním z akreditačních kriterií. Akreditaci získalo 22 pracovišť. Výbor žádá o sdělení seznamu vybraných pracovišť k definitivnímu posouzení vyřídí doc. Petruželka.
  17. Formuláře žádosti pro použití Herceptinu zaslat doc. Vyzulovi, tem po posouzení vrátí jako podklad pro jednání s revizním lékařem.

Noví členové nejsou.
K 29. 5. 2002 529 členů ČOS JEP.
Příští schůze výboru se koná 25. 6. 2002 v 11hodin na I. Interní klinice VFN.

Doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., vědecký sekretář
Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc., předseda


ZÁPIS ZE SCHÒZE VÝBORU ČOS KONANÉ DNE 25. 6. 2002

Přítomni: prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc., prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc., prof. MUDr.Jiří Vorlíček, CSc., prim. MUDr. Alena Jelínková, as. MUDr. Olga Přibylová, doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., prim. MUDr. Vratislav Šmelhaus, doc. MUDr. Tomáš Eckschlager, CSc.
Omluveni: MUDr. Josef Drbal, prim. MUDr. Jan Fischer.

1. Kontrola zápisu
Členství ČOS v UICC ČOS je plnoprávným členem , vznesen dotaz na finanční oddělení UICC ohledně placení členských příspěvků zatím bez odpovědi.
Byla zaslána žádost o zaslání seznamu vybraných pracovišť pro mammární skríning na podkladě vybraných radiologickou společnosti pro posouzení bezprostřední návaznosti onkologické léčby, které je podmínkou.
2. Korespondence
a) Dopis prof. Kodeta: diagnostika HER-2/neu receptorového proteinu a genu.
Na základě dopisu doc.Vyzuly rozeslaného vybraným pracovištím odvolávajícím se na schůzku kliniků, histopatologů a zástupců pojištoven vyplynula nutnost sjednocení a standardizace metodiky. Definitivní rozhodnutí o algoritmu vyšetřování a akreditovaných laboratořích není možné bez schůzky zástupců všech pracovišt, které se uskuteční pod patronací výboru OS.
Vysvětlující dopis prof.Kodetovi prof.Klener.
b) podána informace o připravovaném registru transplantační sekce HS a OS.

3. Nové kalkulační listy pro podání aplikace chemoterapie do portu vypracovány pod vedením dr. Přibylové a budou předány pojišťovně. Další podněty k bodovému ohodnocení výkonů v klinické onkologii a jakékoliv nové návrhy a připomínky přijímá výbor OS.
4. Doporučené postupy léčby pro revizní lékaře VZP ve vztahu k farmakoterapii
nutná revize ze strany OS a sjednocení se standardy OS – prof.Vorlíček dodá pro výbor současná doporučení používaná revizními lékaři VZP.
5. DRG vzhledem k probíhajícím jednáním na MZ výbor připraví stanovisko pro MZD, které bude zasláno přímo pověřenému pracovníku MZd vyřídí prim. Jelínková.
6. Seznam členů OS na linkos sekretáfika OS připraví aktualizovaný seznam členů OS na internetové stránky OS, kde bude dostupný všem členům.
7. Linkos inzerce. Možnost inzerce – nové finanční podmínky po schválení výborem budou umístěny na Linkos.
8. Dne 7.–9. 6. 2002 proběhla konference mladých onkologů s velmi dobrou organizací a odbornou náplní.
Přednášky budou umístěny na Linkos.
9. Doc.Žaloudík podal informaci o BOD, celkově 740 učastníků, příští termín 22.–24. 5. 2003. Výbor zaujal negativní stanovisko k podávání alkoholických nápojů během přidružené výstavy framaceutických firem.
Různé:
1. Centrální dodávky rekombinantního erytropoetinu. Všechny informace , aktuality jsou na Linkos a dostupné všem členům OS.
Výbor nezaujal definitivní stanovisko ke sběru dat.
Termín další schůze je 8. 10. v 10.00 hod.
Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc.,
předseda ČOS JEP
Doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. , vědecký sekretář

Plný text v PDF