Pokyny autorům

flag

Klin Onkol 2002; 15(4): 158-159.

„Klinická Onkologie“ (The Journal of the Czech and Slovak Oncological Societies) je časopis vycházející šestkrát ročně, zaměřený na všechny aspekty onkologie. Časopis je vydáván Českou lékařskou společností J.E.Purkyně. Časopis je indexován v Excerpta Medica a je dostupný na síti jako součást html stránek České a Slovenské onkologické společnosti (http://www.linkos.cz/COS_casopis.html). Pokyny pro autory jsou založeny na doporučeních pro autory biologických a medicínských časopisů a na ČSN ISO 690 z roku 1996. články k publikaci jsou vybírány na zasedáních redakční rady, která se schází jednou měsíčně.

Pokyny jsou v souladu s požadavky na úpravu rukopisů určených k publikaci v lékařských a biologických časopisech a s ČSN ISO 690 z r.1996. Každý rukopis je hodnocen redakcí a prochází recenzním řízením. Pro přijetí manuskriptu k publikaci redakční pravidla vyžaduje pozitivní hodnocení dvou hodnotících expertů v dané problematice. V případě jednoho pozitivního a negativního hodnocení může být pro přijetí článku rozhodující hodnocení třetího experta nebo přímé rozhodnutí redakční rady. Nepřijaté práce jsou vráceny autorům.

Časopis „Klinická Onkologie“ přijímá k publikaci originální práce zabývající se klinickou, laboratorní a experimentální onkologií a hematoonkologií. K publikaci doporučujeme také články přehledné, kasuistiky, zprávy z kongresů , recenze knih a korespondenci. Všechny články by měly být původní a obsahovat jinde nepublikované skutečnosti. Podmíněně lze publikovat poznatky, které jsou v tisku v jiném časopise nebo byly publikovány v nerecenzované formě (například abstrakta) články k publikaci jsou vybírány výkonnou redakční radou jednou měsíčně. Výkonná redakční rada k publikování vyžaduje dva nezávislé positivní posudky. Jsou-li posud kontroverzní (jeden pozitivní a druhý negativní) je vyžádán další nezávislý posudek před přijmutím nebo odmítnutím příspěvku. Nepřijaté příspěvky jsou vraceny autorům.

Všechny přijaté příspěvky musí být doplněny o prohlášení, podepsané hlavním autorem o původnosti práce. Publikování práce předpokládá, že s publikováním souhlasí všichni vyjmenovaní autoři a že v případě přijetí nebude v podobné formě bez vědomí vydavatelů publikována v jakémkoliv jazyce.

Ke každé přijaté práci musí být připojen formulář převodu autorských práv. Od autorů očekáváme písemné prohlášení obsahující jakékoliv komerční nebo finanční zájmy, patentová opatření nebo jiné skutečnosti, které by mohly být ve vztahu k předloženému článku považovány za konflikt zájmů. V takovýchto případech doporučujeme připojení prohlášení, uvádějícího tyto skutečnosti k publikovanému textu. Všechny experimentální práce musí splňovat základní etická doporučení. V části „Pacienti a metody“ musí být zmíněn informovaný souhlas a schválení etickou komisí.

Přijímány jsou články v češtině, slovenštině a v angličtině. U všech článků v češtině a slovenštině musí být připojena anglická verze názvu, souhrnu a klíčových slov. Doporučujeme, aby přehledné články byly psány v češtině/slovenštině a původní práce zásadnějšího významu aby byly v angličtině. Redakce je schopna zajistit překlad názvu a souhrnu do češtiny pro zahraniční autory.

Vyžadujeme rukopis ve dvou tištěných verzích včetně tabulek, grafů, fotografií a obrázků, současně s verzí na disketě (event. CD) s článkem ve formátu MS Word (text a tabulky). Prosíme nepoužívat Excel pro tvorbu tabulek. Tištěnou verzi prosíme ve dvojitém řádkování na jedné straně listů A4 (8“x11“). Jakékoliv zvláštnosti prosíme zdůraznit vprůvodním dopise. Grafy, obrázky a fotografie musí mít profesionální úroveň. Mohou být publikovány i barevné fotografie. Každá ilustrace musí být označena na zadní straně jménem prvního autora a začátkem názvu práce.
Obrázky prosíme zasílat v originále nebo jako samostatné soubory s rozlišením minimálně 200x400pixel (nejlépe ve formátu TIFF nebo EPS). Všechny typy ilustrací (grafy, obrázky, fotografe) musí být číslovány samostatně vzestupně arabskými číslicemi. Každá ilustrace by měla mít název a detailnější popis, nejlépe formou seznamu na samostatném listu nazvaném: „Názvy a popisy ilustrací“. Standardní zkratky by měly být užívány co nejméně a nemusí být blíže vysvětlovány, nestandardní zkratky musí být vysvětleny při prvním použití v textu.

Zkratky nelze používat v souhrnu.

Literatura: citovány by měly být pouze práce v bez prostřední souvislosti s publikovanou prací.Citace by měly respektovat Vancouverský formát a zkratky periodik odpovídat poslednímu vydání Index Medicus. V textu by se měly objevit jako čísla začínající číslem 1. Na konci práce by měly být seřazeny (s dvojitým řádkováním) v číselném pořadí odpovídajícím pořadí citace v textu. V citaci musí být uvedeni všichni autoři při počtu do čtyřech, při větším počtu autorů jsou uváděni první 3, následováni zkratkou et al. U citací musí být označeny stránky. Práce v tisku a/nebo odeslané k publikaci mohou být zahrnuty do seznamu citací.

Materiály (většinou schémata, obrázky, grafy aj.) převzaté z jiných pramenů a publikací) mohou být publikovány jen s písemným souhlasem osoby/nakladatelství, které mají autorské/ nakladatelské právo. Písemné potvrzení o svolení přiložte k rukopisu.

Autoři před konečným tiskem obdrží obtahy stránek skorekturu tiskových chyb podle ČSN 88 0410. Nejsou již povoleny zásadní změny obsahu. Korektura musí být vrácena redakci do 5 dnů od obdržení. Pokud není korektura do stanmovené doby vrácena, vydavatel má právo jej vydat v původní podobě beze změn. Hlavní autoro má právo na pět autorských výtisků, další výtisky je možno objednat.
Je-li rukopis přijat k tisku, stává se výhradním majetkem časopisu,každý rukopis musí být opatřen formulářem předání autorských práv. Případné opravy budou zveřejněny v nejbližším následujícím čísle. Nesouhlasné názory k jednotlivým článkům budou publikovány v nejbližším čísle a je nutno je adresovat redakci časopisu.

Úpravy jednotlivých typů článků
Přehled
● krátký výstižný název práce/přeložený do angličtiny
● příjmení, zkratka jména autora/ů
● úřední název pracoviště autora/ů s telefonem a e-mailovou adresou
● 2x souhrn v češtině a v angličtině, rozsah souhrnu maximálně 200 slov:
● bez vnitřního členění, stručně vystihující hlavní myšlenky sdělení.
Nebude možno akceptovat pouze formální souhrny typu: „Autoři podávají přehled o ...“
● klíčová slova, v češtině/slovenštině a v angličtině
● vlastní text
● literatura.

Původní práce
● krátký výstižný název práce/přeložený do angličtiny
● příjmení, zkratka jména autora/ů,
● úřední název pracoviště autora/ů
● 2x souhrn v češtině/slovenštině a angličtině o maximálním rozsahu 200 slov v této struktuře:
● Východiska / Backgrounds
● Typ studie a soubor / Design and Subjects
● Metody a výsledky / Methods and Results
● Závěry / Conclusions
● klíčová slova, v češtině/slovenštině a v angličtině

Vlastní text:
● Úvod,
● Materiál (nebo soubor nemocných) a metody
● Výsledky
● Diskuse
● Závěr
● Poděkování spolupracovníkům, poděkování sponzorům, nebo uvedení výzkumného projektu
● Literatura
● Tabulky a grafy

Kazuistika a dopisy redakci
Jako publikace může být zařazena kasuistika, která nebyla dříve v literatuře popsána, podobně dopisy redakci . Manuskript by neměl být rozsáhlejší než doporučeno: 5 stránek pro text kasuistiky, 3 pro dopis redakci, 100 slov pro abstrakt (není vyžadován u dopisu); nejvíce 10 citací

Sdělení
Kratší sdělení, zabývající se tématy předchozích článků nebo nastiňující
nové otázky.

Zprávy ze sjezdů, ze studijních pobytů, informace, diskuse
● krátký výstižný název práce/přeložený do angličtiny (češtiny/slovenštiny)
● příjmení, zkratka jména autora/ů
● úřední název pracoviště autora/ů
● jedná-li se o sdělení větší závažnosti, je možno připojit stručný souhrn v angličtině
● vlastní text
● dle potřeby literatura
Na konci každého typu článku uvede první autor plné jméno s tituly, přesnou adresou nejlépe včetně e-mailu autora, na kterého je směřována korespondence
Rukopisy, vyhovující uvedeným požadavkům, zasílejte na adresu: Redakce časopisu „Klinická onkologie“
Masarykův onkologický ústav
CZ-656 53 Brno
Žlutý kopec 7
Česká republika

Plný text v PDF