Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2002; 15(6): 240.

Zápis ze schůze výboru ČOS konané dne 11. 10.2002
Přitomni: prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc., Prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc., Prof. MUDr. Jiří Vorliček, CSc., doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., prim. MUDr. Jan Fischer, prim. MUDr. Alena Jelinková, as. MUDr. Olga Přibylová ; Omluveni: doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., prim. MUDr. Vratislav Šmelhaus, MUDr. Josef Drbal ; Hosté: doc. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc., prim. MUDr. Hana Stankušová, doc. MUDr. Petera, CSc., MUDr. Wieslav Stronzdala, MUDr. Kubecová

  1. Kontrola zápisu Dopis prof. Kodetovi odeslán. Schůzka patologů k dohodě o stanoveni Her-2receptorů bude 30.10. 2002 v Bruě ve 14.00, Doc. Vyzula požádán, aby pozval zainteresované patology. K ostatním bodům zápisu nebyly připominky.

  2. Informace pro členy OS
    • Registr transplantaci kostní dřeně byl na základě rozhodnutí transplantačni sekce ustanoven při ÚHKT a I. Interni klinice 1. LF UK. Transplantačni sekce je společná pro hematologickou a onkologickou společnost. Pracovnici registru navštívili zahraniční registry a připravili návrh odpovídající požadavkům EBMT.

    • Návrh na změnu indikaci erytropoetinupředložen doc Petruželkou-výbor schválil, bude předložen pojišťovně, Zajistí doc.Petruželka.

    • Firma Janssen Cilag upozorňuje na možnost vzniku aplazie červené řady po EPO jako důsledek tvorby neutralizačnich protilátek, týká se zejména nemocných po dialýze.

    • Návrh na řešeni úsporných opatřeni pro preskripci chemoterapeutik. OS navrhuje: kurativni terapie zůstává v kategorii "X", paliativni chemoterapie bude paušalizována. OS navrhuje vypracováni léčebných postupli s rozlišením potenciálně kurativni léčby pro různé nádorové lokalizace. O návrhy byli požádáni odbornici z různých pracovišť. Finálni redakci pro všechny nádorové lokality pověřen MOÚ (odpovidá doc Vyzula).

    • MZd nevyhovělo žádosti OS o zajištěni překladu 6. Klasifikace ř.;fKNO, nejsou t. č.finančni prostředky, bude zařazena do rozpočtu UZIS na příští rok.

    • Hodnotíci komise na uděleni Staškovy ceny od Nadace PaulaJanssena se vybrala ze 4 přihlášených prací: Holub Z., et aI.: Laparoscopic staging of endometrial cancer, publikovanou v Eur. J. Obstet. Gynecol. Reprod. Biol. 100, 200 I, P 81-86. Ceny vítězům budou předány 5. 11. 2002 v 17.00 v Karolinu.
      Do března 2003 se podávají návrhy na ceny této nadace za rok 2002.
    COS navrhne práci na prosincovém výboru. Návrhy mohou podávat i jednotlivci.

  3. Korespondence
    • Firma Janssen Cilag nabízí podporu ČOS JEP ve výši cca 500 000 Kč, bude využita na vydáni standardů.

    • Firma Astra Zeneca -předala předsedovi společnosti symbolický šek na 200.000 Kč. Výbor trozhodl věnovat tuto částku na zřízeni registru transplantaci kostní dřeně. Stanovisko oznárni firmě prof. Klener.

    • Firma Janssen Cilag oznamuje zahájeni projektu "Cesta ze světa bolesti", zaměřeného na osvětu u pacientli trpících únavou a bolestí.

    • Liga proti rakovině zaslala informace o sjezdu UICC v Oslu, kde byla přijata Deklarace na podporu a dodržováni práv onkologických pacientli (bude vyvěšeno na www.linkos.cz zařídí dr. Novotný). Prof. Dienstbier doporučuje návrh na člena výboru UICC z řad ČOS. Liga proti rakovině svolává v návaznosti na Týden proti rakovině (7.-13.10.2002). 22.10.2002 II. Sněm dobrovolných a profesních organizaci. Účast přish'bil doc. Žaloudík.

    • Seznam akci pod záštitou ČOS v r. 2003 BOD, JOD, S1aškovy dny, ČLS odeslal doc Petruželka pouze tyto akce. Nutno doplnit o dalši akce pořádané pod záštitou OS a odeslat na adresu Vit Černý Marketing pro zdraví (Onkologie v gynekologii a mammologii Brno, Podplirná péče Ostrava, Den mladých onkologli)seznam odešledo konce října doc Petruželka.

    • ČLS žádá o jmenování kandidáta do předsednictva JEP a revizní komise: výbor navrhuje Prof.Vorlička do předsedníctva, doc Eckschlagera. do revizní komise. Připomínky ke stanovám JEP výbor OS nemá. ČLS oznámí prof. Klener.

    • ČLS se omlouvá za chybu v účtováni v ČLS JEP-stav fondu k 30. 6. 2002 je 238 524 Kč po uvedení na správnou hodnotu. Výše příspěvku na příští rok zůstavá nezměněna ČLS odpoví dr. Fischer. h) ČLS zaslala seznam členů ČOS k 17.7. 2002 526 členů, a seznam neplatičů (99) zatím nebude vyvěšen na linkos, jen připomínka placení osobním dopisem rozešle pí. Amirouche. ČOS má 15 zahraníčních čestných členů, jeden jmenován v roce 1977, 13 v roce 1988 ajeden v roce 2001. Není přehled o čestných členech z ČR zjisti p. Amirouche.

    • Žádosti: hejtman středočeského kraje žádá návrhy na odborníky pro onkologii: návržení: dr. Aschermannová, dr. Tobek, doc.Abrahámová, Hejtmani Jihomoravského a Zlinského kraje žádají též jmenovat odborníky pro onkologii. Pro Zlinský kraj navržen dr Kohoutek, pro Jihomoravský kraj doc žaloudik, doc. Stěrba. Dalši návrhy dodá doc. Vyzula. Hejtmanům odpoví prof.Klener.

    • ČLK žádá o posouzení onkologické erudice dr. Ondřeje Bláhy (k žádosti o zřízení soukromé praxe) vyřídi prof. Vorliček.

    • ÚZlS zaslal výsledky statistických dat za rok 200 1 a vzor nového formuláře posoudí dr. Jelinková.

    • VZP žádá o názor na vytvoření nového kódu pro fotoforezu v léčbě posttransplantační reakce. Onkologická společnost se domnívá, že posouzení je v kompetenci Hematologické společnosti. Odpoví prof.Klener.

    • Dopisy firem: PlivaLachema žádá o vyjádření ČOS k udělení výjimky z registrace oxaliplatiny v léčbě GIT -ČOS doporučuje stejnou odpověď jako pro fy Sanofizařídi pi Amirouche. Firma Novartis -žádá o vyjádření k indikacím Femary: ČOS podporuje indikaci pro neoadjuvantni léčbu a léčbu pacientek předléčených antiestrogeny. Odpoví prof.Klener.

    • MZd požaduje návrh kandidáta na předsedu IACR v Lyonu ČOS navrhuje prof. dr. Bubeníka Návrh a potřebné materiály zašle na MZ prof.Klener.

    • Sekce onkochirurgie-žádá o zaplacení kolektivniho členstvi sekce v WFSOSVýbor schválil. vyřídi dr. Fischer.

    • Dr. Neumannová Žádost o záštitu nad onkologickým symposiem výbor souhlasí. Žádost o schválení rozesílání Lancet Oncology členům OS K. Hynková musí požádat o rozeslání ČLS. Výbor vyslovil souhlas s podmínkou, že poštovné bude účtováno vydavateli, níkoliv ČOS.

    • BOD se budou konat 22-24. 5. 2003, předběžný program je vystaven na LINKOS.

  4. Různé
    Kurzy IPVZ málo obsazeny, nutno informovat členy ČOS s předstihem,prostředníctvim linkos cz.. SROB prim. Stankušová navrhuje konsultovat koncepce oborů na spol. schůzi. Dále informovala, že podle statistiky UZlS indikace k RT činí 31 60 % podle kraje. Chybí metodické vedení a není možnost kontroly. Zlepšení by bylo možno očekávat od zavedení instituce krajských odborníků. Možnost kontroly indikaci terapie a preskripce. Byla též podána informace o kongresu ESTRO v Praze.
    Doc Vyzula-upozorňuje, že je třeba inovovat koncepci přístrojového vybavení. nak od společnosti nevede ke zlepšení.
    Doc Zaloudik zaslal výboru materiály o spolupráci OS se spol. lék. Genetiky .Členové výboru odešlou své připomínky přímo doc. Zaloudikovi.
    V březnu končí funkční období výboru. Na příští schůzi nutno jmenovat volební komisi a dohodnout organizaci voleb.
    Všem členům výboru se ukládá dodat na příští schůzi materiály k vypracováni výroční zprávy za rok 2002 a výroční zprávy odstupujiciho výboru.

  5. Oznámení Doc. MUDr. Václav Bek DrSc., čestný člen ČOS a emeritní přednosta Onkolgické kliniky, zakladatel a vedoucí katedry klinícké onkologie IPVZ, oslavil své 80. narozeníny.

Příští schůze výboru 19. 11.2002; Prof. MUDr. Pavel Klener, CSc., předseda ČOS JEP

Plný text v PDF