Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2003; 16(1): 39-40.

ZPRÁVA O ČINNOSTI VÝBORU ONKOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČLS J. E. PURKYNĚ ZA UPLYNULÉ FUNKČNÍ OBDOBÍ (1999–2003)

V březnu 1999 se konaly volby výboru Onkologické společnosti ve kterých byli zvoleni:

prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. – předseda prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.místopředseda doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.vědecký sekretář prim. MUDr. Jan Fischer pokladník Členové: MUDr. Josef Drbal prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc. doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. Revizní komise: Prim. MUDr. Alena Jelínková MUDr. Olga Přibylová MUDr. Vratislav Šmelhaus Zasedání výboru se trvale zúčastňoval předseda pediatrické sekce doc. MUDr. Eckschlager, CSc. Výbor se pravidelně scházel průměrně 1 x měsíčně, zápisy z výborových schůzí byly pravidelně zveřejňovány v časopise Klinická onkologie a odesílány na vědomí předsednictvu ČLS. V této zprávě budou shrnuty pouze nejdůležitější údaje o činnosti.


Členská základna

V současné době má Onkologická společnost 555 členů, což je nárůst o 93 členů proti roku 2000. V r. 2001 byl jmenován zahraničním čestným členem prof. Jean Klastersky. V r. 2002 byla provedena kontrola příspěvkové morálky a všichni „neplatiči“ byli písemně vyzváni k uhrazení dluhu. Příspěvek za členství doporučil výbor ponechat v dosavadní výši a činí 300 Kč ročně. Za prvořadý úkol považoval nově zvolený výbor zlepšení komunikace s členskou základnou., což bylo realizováno nejen již zmíněným zveřejňováním zápisů ze schůzí výboru, ale především zřízením internetové stránky www.linkos.cz. Zřízení stránky podpořila finančně společnost Astra-Zeneca. Stránka je pravidelně aktualizována a informuje o nejrůznějších aktivitách společnosti i o akcích katedry klinické onkologie IPVZ.


Hospodaření společnosti

Příjem členských příspěvků v r. 1999 činil 37 260 Kč, v březnu 2002 dosáhl výše 75 250 Kč. Částka za rok 2002 se ještě nepochybně zvýší nejen vzhledem k dalšímu nárůstu členské základny, ale též po upomínkách neplatičům. Souhrnná zpráva o hospodaření bude publikována na www.linkos cz. Teprve koncem března 2003, až budou k dispozici výsledky hospodaření. Proto zde uvádíme pouze stav fondu OS ČLS k 31.3.2002, kdy stav fondu činil 182.377,33 Kč. Výdaje v r. 2002 byly následující: Služby pro členskou evidenici 6 624 Kč Mzdové náklady (sekretářka) 3 300 Kč Zdrav a soc.pojištění (sekretářka 1 155 Kč Celkem 11 079,20 Kč Výnosy (členské přísp.) 75-250 Kč Hospodářský výsledek 64 770,80 Kč


Přehled akcí pořádaných pod záštitou OS

Pravidelné akce: Dny gynekologické onkologie (Brno) –leden 2000 léčba metastazujícího onemocnění 2001 adjuvantní léčba 2002 hormonální léčba Staškův den (Praha) březen 2000 konkomitantní chemoreadioterapie u solidních nádorů 2001 radioterapie a chemoterapie mozkových nádorů 2002 karcinom prsu radioterapie v komplexní léčbě Brněnské onkologické dny (Brno) květen 2000 nádory urogenitálního traktu 2001 sarkomy 2002 karcinom prsu Setkání mladých onkologů červen Skupina mladých onkologů čítá tč.80 zájemců, Pro jednotlivé akce zajišťoval výbor garanty. Jihočeské onkologické dny (Č. Krumlov) říjen 2000 karcinomy hlavy a krku 2001 maligní melanom 2002 karcinom děložního čípku Podpůrná léčba (Ostrava) duben sudé roky Paliativní léčba (Brno) září liché roky Jde o odborné akce s překrývající se tématikou, proto podpora OS pouze jedné akce ročně Příležitostné akce Přednášky zahraničních hostů: prof. Brada – Royal Marsden Hospital, London, prof. P.vanHoutte Institut Jules Bordet ,Brusel prof. J. Ragaz, Vancouver prof. R. Peto, Oxford University Mezinárodní akce 7th Central European Cancer Conference, Praha 3.-6. 6. 2001, účast 500 odborníků


Edukační a osvětová činnost

Výbor inicioval vypracování doporučených léčebných postupů (Standardy). Tiskem v nakladatelství Galén byla vydána pracovní verze a po připomínkách i definitivní verze. V současé době se připravuje do tisku (za finanční podpory firmy Janssen-Cilag) rozšířené vydání v němž jsou v léčebných postupech zahrnuty připomínky jiných odborných společností (SROB, gynekologická společnost, urologická společnost aj.). Výbor se podílel na organizaci kurzů z onkologie ve spolupráci s ČLK a na doškolovacích kurzech ve spolupráci s Katedrou onkologie IPVZ. Byla připravena a vydána jako příloha Mladé fronty Dnes populární informace o nejdůležitějších problémech onkologie („Minimum z onkologie) – vyšlo v říjnu 1999. Výbor zajistil odborníky pro 25 dílný seriál o onkologii vysílaný na stanici FM-Classic („Bát se ve správný čas“ a na téže stanici seriál o kolorektálním karcinomu. Výbor opakovaně zveřejnil svá stanoviska k otázce devitalizace. V letech 2001-2002 čelili především onkologicky orientovaní chirurgové masmediální a mnohdy iracionálně pojaté kampani tzv. devitalizační léčby nádorů. Podrobný rozklad o metodě publikoval docent Žaloudík v časopise Vesmír (vol. 80m, č. 12, str 668-671). Desorientovaná veřejnost si od metody slibovala více než mohla přinést. Metoda byla ověřována v pilotní klinické studii pod dohledem MZ ČR na čtyřech předních chirurgických pracovištích, aniž se podařilo prokázat jakýkoliv její přínos v inkurabilních stadiích maligního melanomu a kolorektálního karcinomu. Po dohodě onkologů, chirurgů a výzkumných pracovníků AV ČR se metoda vrátila do fáze prohlubování experimentálních poznatků. Oblast vhodné komunikace s médii a s veřejností o odborných novinkách v diagnostice a léčbě nádorů zůstává trvale úkolem i pro příští výbor OS. Dobrých výsledků dosáhla systematická spolupráce zástupců OS s redakcí Zdravotnických novin, ať již jde o periodická zařazování onkologické problematiky do monotematických čísel Lékařských listů či Trendů ve farmakoterapii, nebo o kontinuální péči o obsah specializovaných onkologických webových stránek ZdN (http:// onkologie.zdn.cz), které jsou pravidelně jedenkrát týdně aktualizovány. Výbor spolupracoval s různými nadacemi podporujícími boj proti zhoubným nádorům (Trend, Fons Vitae, Heřmanského nadace hematologické onkologie)


Spolupráce s MZ ČR

Výbor připravil návrh koncepce klinické onkologie (presentován na www.MZd), připomínkoval směrnice pro akreditaci onkologických pracovišť, návrhy na zavedení DRG, řadu vyhlášek o zdravotní péči a návrhy na screeningové programy. Do výboru NOR delegoval doc. Žaloudíka. Výbor přijal názor, že nový systém specializačního vzdělávání lékařů by kromě atestací z klinické onkologie měl nabízet také specializační nástavbové atestace odborníků z chirurgických oborů, profilovaných v onkologické problematice, s certifikátem onkochirurgické kvalifikace v rámci svého oboru. Cílem je posílení týmů komplexní onkologické péče erudovanými onkochirurgy, onkogynekology, onkourology a dalšími, jejichž vliv na kvalitu onkologické péče je zvláště v iniciálních stadiích nádorů nepochybný. V r. 2002 se po delších diskusích a řadě jednání podařilo v úzké spoluprác imamodiagnostiků a některých onkologických pracovišť prosadit vyhlášku o preventivním vyšetřování prsů žen od 45 do 69 let, a to pouze na pracovištích splňujících akreditační kritéria kvality a kvalifikace včetně povinnosti vést audit o výsledcích screeningu. Tímto přístupem se mammární preventivní vyšetření v ČR dostávají na úroveň moderních evropských požadavků. Nevyřešena je dosud metodika periodických kontrol akreditačních podmínek a úrovně diagnostiky s možností případného odebrání akreditace. Výbor OS inicioval vydání nové verze klasifikace TNM a klasifikace ICD-O (MKN-O). Navrhoval odborné poradce pro onkologii v jednotlivých krajích (na žádost hejtmanů nebo zdravotních radů).


Spolupráce s ČLK

Výbor spolupracuje s ČLK prostřednictvím oborové komise ČLK, jejímiž členy jsou prof. Klener, doc. Petruželka, dr. Šlampa). Komise připravila dva kurzy pro ČLK a zajišťuje průběžně vypracovávání odborných znaleckých posudků.


Spolupráce s VZP a s kategorizační komisí

Výbor se vyjadřoval ke kategorizaci nových protinádorových léčiv, podával návrhy na ekonomizaci preskripce , pro zvláště nákladné přípravky navrhoval pracoviště oprávněná k jejich podávání.

Rekombinantní erytropoetin

Pro zvýšení dostupnosti podpůrné léčby rekombinantním erytropoetinem byl v r. 2002 na podkladě jednání s VZP zaveden systém hromadného nákupu pro vybraná centra. Původně striktní kritéria byla z rozhodnutí výboru ČOS na základě připomínek od 4. čtvrtletí 2002 rozšířena tak, aby pokryla širší škálu nádorových onemocnění (zásady zveřejněny na www stránkách OS).

Trastuzumab (Herceptin)

Po registraci trastuzumabu pro léčbu metastazujícího karcinomu prsu trvala VZP vzhledem k vysoké ceně léku na regulaci spotřeby s omezením pouze na vybraná centra s omezeným počtem pacientek na centrum. Současně byla v r. 2002 ustanovena referenční laboratoř pro vyšetřování c-erbB-2 amplifikace (Olomouc) a určen koordinátor herceptinového programu (doc. Vyzula). Na základě vyhodnocení protokolů o léčbě bude rozhodnuto, jakým způsobem umožnit léčbu Herceptinem při správných indikacích co největšímu počtu pacientů.

Nové kalkulační listy

Na podkladě připomínek k bodovému ohodnocení výkonů byla podána žádost o přijetí nového kalkulačního listu pro podání chemoterapie do portu.


Spolupráce s občanskými iniciativami

Výbor navázal spolupráci s Ligou proti rakovině, se společností Arcus, Trend a společností Fons Vitae. Nabídl odborné expertízy a podílel se na propagaci akcí těchto sdružení


Mezinárodní spolupráce Výbor aktivoval žádost OS o členství v UICC. V r. 2000 bylo žádosti vyhověno a OS ČLS se stala řádným členem UICC. Současně výbor OS byl v kontaktu s dalšími mezinárodními organizacemi. Do výboru E Source (European School of Oncology) byl delegován doc. Žaloudík, OS převzala garanci za členství občanů ČR v EACR (European Association for Cancor Research). Člen rady této organizace (prof. Klener) byl v r. 2000 nahrazen prof. Vonkou. Každoročně u příležitosti Brněnských onkologických dnů inicioval výbor setkání s výborem Slovenské onkologické společnosti, na kterém se výbory vzájemně informovaly oodborných aktivitách svých společností.


Podpora výzkumu

Výtěžek z běhů Terryho Foxe. Od r. 2002 byla Onkologická společnost pověřena rozdělením výtěžku z běhů Terryho Foxe. Výbor rozhodl věnovat tuto částku na podporu 5 výzkumných projektů, které byly vybrány na základě veřejné soutěže.. Přihlásilo se 16 zájemců, každý projekt posoudili 2 nezávislí odborníci a částka 3 milionů Kč byla přidělena 5 nejlepším projektům. Jejich řešitelé podají zprávu o výsledcích a využití finančních prostředků do konce března 2003.

Ceny za vědecké a odborné práce

Výbor posuzoval návrhy na ceny Onkologické společnosti a navrhoval udělení cen České lékařské společnosti. V r. 1999 byla udělena cena ČLS monografii Klener P., Vorlíček J. et al.: Podpůrná léčba v onkologii,v r. 2002 monografii: J.Abrahámová et al.: Karcinom prsu. Ceny udělené OS byly zveřejněny na Linkosu, Výbor OS dále navrhl členy pro hodnotící komisi cen Nadace Paula Janssena.


Činnost odborných sekcí

Transplantační sekce

Je společná pro Onkologickou a Hematologickou společnost. Jejím předsedou byl zvolen prim. MUDr. Petr Cetkovský z ÚHKT. Tato sekce připravila návrh centrálního registru transplantací kostní dřeně, který bude zřízen při ÚHKT a 1. interní klinice 1. LF. Zřízení registru bylo podpořeno částkou 200 000 Kč věnovanou firmou Astra-Zeneca. Souhlas s poskytováním dat do registru vyslovila všechna transplantační centra v ČR s výjimkou Plzně. Výbor OS vyslovil po předběžném souhlasu předsednictva ČLS souhlas se zřízením registru a s návrhem stanov.

Pediatrická sekce

Sekce byla založena v r. 1997. V r. 2000 byl jejím předsedou zvolen doc. Kavan, který byl v r. 2000 na řádném zasedání sekce odvolán a do čela sekce zvolen doc. Eckschlager, sekretářem dr. Kepák. Na zasedání 12. 4. 2002 v Hradci Králové byla projednána příprava jednotného registru dětských nádorů, pracoviště POS se stala členy mezinárodních studií BFM, NHL a HR-NBL. V listopadu 2002 se konalo zasedání pracovní skupiny pro neuroblastom. Byly vytvořeny stránky POS („podstránka“ linkos). Členové sekce se podílejí na programu BOD a problematice dětské onkologie byla věnována samostatná sekce na 5. Pediatrickém sjezdu v Teplicích v září 2002.

Chirurgická sekce

Zájem zástupců chirurgických oborů o onkologickou problematiku vedl k ustavení Sekce onkochirurgie. Organisováním součinnosti s chirurgy byl pověřen doc. Žaloudík. V tajných korespondenčních volbách byl zvolen předsedou sekce prof. MUDr. Miloslav Duda, DrSc., přednosta II. chirurgické kliniky v Olomouci, místopředsedou doc. Žaloudík. Sekce získala i mezinárodní členství ve Světové federaci společnosti chirurgické onkologie (WFSOS, World Federation of Surgical Oncology Societies). Onkochirurgové organizují pravidelně v rámci Brněnských onkologických dnů část programu, onkologické problematice jsou věnovány také podzimní olomoucké konference (Petřivalského-Rapantův den). Ambicí výboru Sekce je obohatit spektrum českých onkologických monografií o specializované texty z oblasti chirurgické léčby nádorů. Sekce má kolem 100 členů.


Různé

Výbor zpracoval pro předsednictvo ČLK zprávu o historii Společnosti. V r. 2001 připravil do tisku brožuru „Stručné dějiny České onkologické společnosti, kterou vydalo nakladatelství Galén (se sponsorskou podporou firmy Aventis). Brožura byla rozeslána všem členům OS.

Výbor navrhl pro volby do předsednictva ČLS jako kandidáty: prof.Vorlíčka do výboru ČLS, doc. Eckschlagera do revizní komise.

Výbor navrhl volební komisi pro volbu nového výboru OS ve složení: doc. Abrahámová, doc. Eckschlager, doc. Konopásek, dr. Hessová a dr. Trsková. Volby se uskuteční korespondenčním způsobem v průběhu měsíce března 2003.

Zprávu schválil výbor OS na svém zasedání dne 21. 1. 2003 V Praze, 21. ledna 2003

Prof. MUDr Pavel Klener, DrSc., předseda Onkologické společnosti ČLS J. E. Purkyně

Plný text v PDF