recenze: Lung Cancer

flag

Klin Onkol 2003; 16(2): 59.

LUNG CANCER; GINSBERG, R. J. (Ed.); B. C. Decker Inc., Hamilton 2002; 182 str., 150 obr., 33 tab., ISBN 1-55009-099-2, cena 99,95 GBP
Editorem této pozoruhodné knihy, sestávající z 13 kapitol, je vedoucí lékař oddělení hrudní chirurgie na Univerzitě v Torontu. Shromáždil příspěvky od 20 dalších odborníků převážně z USA.
V první kapitole o epidemiologii se uvádí, že ca plic a bronchů se stal nejčastějším ze všech karcinomů; jeho výskyt měl stoupající tendenci až do r.1991, kdy došlo v USA k poklesu v důsledku sníženého kouření. U žen vzestup trvá, je však pomalejší. Díky kampaním proti kouření dochází k poklesu výskytu také ve Velké Británii. Z preventivních opatření se uplatňuje především důsledná restrikce kouření, dále dieta s ovocem a zeleninou. V mnoha studiích bylo prokázáno, že záleží na době kouření vyjádřené v letech, nikoliv na úpravě tabáku (cigarety, doutníky aj.) V současné době je známo 17 prokázaných a 8 suspektních karcinogenů, které mohou přispět ke vzniku plicního karcinomu (2. kap.). Efektivita screeningu nebyla prokázána. Kladné výsledky lze očekávat od spirálního CT umožňujícího objevit léze o průměru 2–3 mm. Slibné je rovněž užití PET s možností dobrého rozlišení benigních a maligních lézí. Do úvahy přichází také stanovení monoklonálních protilátek a fluorescenční bronchoskopie. Ve třetí kapitole je přehledně probrána histopatologie karcinomu plic.
Ve čtvrté kapitole se pojednává o subjektivních a objektivních klinických příznacích plicního ca. Ke stanovení stadia je užita TNM klasifikace, detailně jsou demonstrovány diagnostické postupy a typy používaných biopsií. Podrobně jsou popsány paraneoplatické syndromy (5. kap.). V 6. kapitole se vyzdvihuje užitečnost CT a PET, dále jsou zařazeny klinické studie u 19 nemocných doprovázené hlavně CT a PET snímky s detailním rozborem pozorování při různé extenzitě nemoci. Tematem 7. kap. jsou nálezy ca in situ a okultní plicní karcinomy.
8. kapitola je věnována lokálnímu a lokoregionálnímu nemalobuněčnému karcinomu a jeho charakteristikám u různých kategorií. Jsou uvedeny zásady sledování pacientů, užívané diagnostické postupy a jejich výsledky, léčebné postupy radioterapeutické, chirurgické a chemoterapeutické s charakteristikou nových agens. V 9. kap. jsou stručně uvedeny zásady sledování pacientů po resekci pro ca plic. Temata dalších kapitol: pokroky v léčbě metastatických nemalobuněčných karcinomů, léčba při recidivách nádorů a metastázách, léčebné postupy u malobuněčných karcinomů, výhledy do budoucna – poznámky k prevenci, screeningu, fluorescenční bronchoskopii a „nízkozátěžové“ spirální CT. Jsou zmíněny nové léčebné strategie, fotodynamická terapie, minimálně invazívní chirurgické techniky, terapie zaměřená na růstové faktory, antiangiogenetická léčba, imunoterapie a genová léčba.
Kvalitně vypravená kniha shrnuje vynikajícím způsobem současné znalosti o karcinomu plic a bronchů. Sevřený text s množstvím tabulek s barevným podtiskem a četnými ilustracemi, hlavně diagnostickými, zpestřuje zajímavou publikaci. Přiložený CD-ROM obsahuje kompletní text a ilustrace ve formátu PDF. O publikaci bude bezpochyby zájem mezi pneumology, onkology, radioterapeuty, lékaři v nukleární medicíně a konečně i mezi všeobecnými lékaři. Kniha vychází v edici Atlas of Clinical Oncology podporované společností American Cancer Society. V Evropě knihu distribuuje Harcourt Publishers Limited, Customer Service Department, Foots Cray High Street, Sidcup, Kent, DA14 5HP, UK.V. R., V. H.

Plný text v PDF