recenze: Prostate Cancer

flag

Klin Onkol 2003; 16(4): 198.

PROSTATE CANCER; CARROLL, P. R., GROSSFELD, G. D. (Eds.) B. C. Decker Inc., Hamilton – London 2002; 402 str., 169 obr., 79 tab., CD-ROM, ISBN 1-55009-130-1, cena 159,USD
Na této aktuální knize sestávající z 28 kapitol participovalo 40 odborníků převážně z USA za redakce dvou editorů z urologického pracoviště v San Francisku. Tak jak je obvyklé u knih nakladatelství B. C. Decker vydávaných v řadě Atlas of Clinical Oncology za podpory American Cancer Society, i toto dílo je doprovázeno CD-ROM obsahujícím kompletní text i ilustrace.
V úvodu editoři poukazují na zlepšení, jež přineslo do praxe zavedení PSA (specifického antigenu prostaty), který se stal nejdůležitějším markerem ca prostaty. Epidemiologie ca prostaty je ovlivněna geograficky, rasově, věkově a rodinným výskytem; vedle faktorů dietních se uplatňují životní styl a faktory genetické, jež jsou v současnosti intenzívně zkoumány. Dále editoři podávají histopatologickou klasifikaci ca s definicí 12 typů tumoru a diskutují základy grading systémů. Pokroky v genetice pravděpodobně přinesou v budoucnosti novou a racionální léčebnou strategii. Přehledně jsou jmenovány biochemické markery a hodnocen jejich význam pro monitorování léčby. Uplatňují se především kyselé fosfatázy prostaty a specifický antigen prostaty zmíněný výše. Významný prostor je vymezen pro diagnostické zobrazovací metody; je popsán transrektální ultrazvuk (TRUS) a použití sondy 5 – 7,5 MHz v sagitální a axiální rovině. Karcinom vytváří obvykle hypoechogenní zónu na periferii; senzitivita a specificita jsou však značně omezené. Přesnost TRUS se vyčísluje na 18 – 52 %. V poslední době je využívány dopplerovské přístroje, pomocí nichž lze registrovat vyšší prokrvení maligního ložiska. Začíná se také využívat kontrastních látek pro ultrasonografii. Význam TRUS se oceňuje rovněž u recidivy nádoru. CT je vhodná pro posouzení měkkých tkání a k průkazu uzlin, vhodné je však i trojrozměrné zobrazení; také se dobře zobrazují ložiska rozptýlená v okolních tkáních. Celotělová scintigrafie prováděná pomocí fosfátů značených 99mTc pomáhá odhalovat časné kostní metastázy.
Zajímavé jsou údaje o přirozeném vývoji karcinomu prostaty, není-li z nějakého důvodu léčen. Jsou demonstrovány chirurgické postupy léčby, radioterapie a adjuvantní a neoadjuvantní léčba. Rovněž je probrána radikální prostatektomie s pomocí laparoskopie. Jsou diskutovány radiobiologické změny jako odpověď tumoru a normální tkáně na radikální léčbu. Postupně jsou zařazeny údaje o zevním ozařování a brachyterapii a kombinované léčbě s využitím hormonů, vakcín, antiangiogenetických preparátů a dalších faktorů. Zmínka je rovněž o nových formách fokální léčby (např. kryoablace a termální ablace). Poslední kapitoly jsou zaměřeny na rozbor erektilní dysfunkce po léčbě karcinomu prostaty, ošetření komplikací močového měchýře a střevních funkcí, které se objevily po operaci. Kniha s relativně stručným textem ale doprovázená vysokým počtem obrazů, často i barevných, přináší nové údaje o malignitě s vysokým stupněm výskytu a mortalitou. Bude jistě užitečná nejen pro urology a onkology, ale i pro chirurgy, radioterapeuty a lékaře, jež provozují zobrazovací metody. Adresa nakladatelství: B. C. Decker, P. O. Box 620, LCD I, Hamilton, ON L8N 3K7, Canada (www.bcdecker.com).V. R., V. H.

Plný text v PDF