Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2004; 17(2): 75-76.

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝBORU ČESKÉ ONKOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI KONANÉHO DNE 3. 2. 2004 V PRAZE
Přítomni:Vorlíček, Abrahámová, Aschermannová, Cwiertka, Eckschlager, Finek, Jelínková, Konopásek, Petruželka, Přibylová, Stáhalová, Stankušová, Vyzula, Žaloudík
Omluveni: Petera, Rob
Prim. Stáhalová přivítala členy výboru České onkologické společnosti na pracovišti Radioterapeutického ústavu FN Bulovka a stručně je seznámila s pozoruhodnou historií i současností pracoviště.

  1. Předseda Vorlíček informoval o projednávání Národního onkologického programu ve VR MZ ČR 2. 2. 2004. Národní onkologický program byl Vědeckou radou MZ jednomyslně schválen. Výbor ČOS se shodl na dalších krocích, bude připraven profesionální leták v češtině i angličtině a rozesílán výborem relevantním organizacím a institucím, aby se přihlásily k účasti na realizaci programu a dokladovaly ochotu ke spolupráci podpisem pod NOP.

  2. Byly podány informace o jednání zástupců výboru ČOS Vorlíčka, Roba, Vyzuly, Finka a Cwiertky s ředitelem SÚKL 2.2.2004. Ředitel SÚKL přislíbil napsat do EORTC, dopis ve kterém vysvětlí postoje SÚKL tak, aby nebyly postiženy již probíhající i nové studie. Bylo hovořeno o korekcích dosavadního postupu, který vytváří standard nad rámec požadavků EU. Pracovníci SÚKL sdělili, že nemájí kompetence pro studie nelékové a není tak úplně jasné jak má být postupováno v případě tohoto druhu studií(radioterapie, chirurgie, zdravotnické prostředky?). Má je schvalovat MZ ČR?

  3. Jednáno bylo o multicentrických etických komisích. Výbor se shodl, že je třeba vytvořit či vyprofilovat multicentrické komise, které budou s celostátním dopadem řešit celou specifickou onkologickou problematiku. Cílem je zajistit kvalifikovaný postup sjednocený pro relativně malou populaci České republiky. Výbor ČOS podpoří profilaci pro onkologickou problematiku multicentrické komise v Praze Bulovka a multicentrické komise v Brně MOÚ.

  4. Webové stránky ČOS www.linkos.cz nutno více profesionalizovat a zkvalitnit. Jde zároveň o smluvní aktualizaci sponzora a redaktora stránek. Dr. Stankušová připomněla, že existují webové stránky www.srobf.cz .

  5. K novému překladu TNM klasifikace je třeba sepsat kvalifikovaný úvod, který zohledň uje změny a rozdíly oproti klasifikaci předchozí. Zajistí předseda ve spolupráci s překladateli původního anglického textu.

  6. Výbor ČOS vzal na vědomí dopis předsedy Společnosti patologů s vědomím potřeby užší spolupráce s patology, kteří představují hlavní onkodiagnostiky. S jednáním vyčkáme po 21. 2. 04, kdy má dojít k jednání patologů o možných organizačních změnách v jejich společnosti.

  7. Výbor ČOS vyslechl informaci o aktivitách sekce onkochirurgie a sekce pediatrické onkologie. Hlavním výstupem práce Sekce onkochirurgie má být překlad německé komplexní monografie Onkochirurgie, který bude v krátké době finalizován a vyjde v nakladatelství Grada. Pravidelně má Sekce onkochirurgie svůj blok v rámci BOD. Sekce pediatrické onkologie se zaměřuje na udržování a rozvoj společných protokolů. Výbor ČOS pokládá obě sekce za funkční a přínosné pro celou ČOS. Sekce diagnostické a prediktivní onkologie by měla uspořádat své aktivní členstvo a korespondenční volby výboru sekce v I. pololetí 2004.

  8. Doc.Vyzula navrhl věnovat se více ekonomice onkologické péče, včetně historicky podhodnocených výkonů, které trvale nepříznivě ovlivň ují celkové kalkulace. V širším kontextu sem patří výkony jiných odborností, přímo zúčastněných na komplexní onkologické léčbě. Do příštího výboru bude připraven seznam požadavků v kontextu s odborností 402 i dalšími odbornostmi zásadně zúčastněnými na onkologické péči.

  9. Doc. Eckschlager a dr. Finek informovali o dopisu doc.Šnajderové a komplexní ochraně reprodukčních funkcí s důsledky pro opatření v onkoterapii mladých pacientů, zejména dívek a žen. Jednání ve věci indikací gonadoliberinů budou pokračovat za spolupráce výboru ČOS.

  10. Výbor ČOS se shodl na potřebě v nejbližších měsících definovat síť specializovaných onkologických pracovišť komplexní péče doporučených výborem ČOS. Doporučení má být poskytnuto praktickým lékařům a pacientům, aby se zhoubnými nádory kontaktovali především tato specializovaná pracoviště. V žádném případě není popíráno právo svobodné volby pacientem.


ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝBORU ČESKÉ ONKOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI KONANÉHO 2. 3. 2004 V THOMAYEROVĚ FAKULTNÍ NEMOCNICI V PRAZE
Přítomni:Vorlíček, Abrahámová, Aschermannová, Jelínková, Stankušová, Stáhalová, Cwiertka, Finek, Petera, Petruželka, Konopásek, Vyzula, Žaloudík
Omluveni: Rob, Eckschlager, Přibylová

  1. Všemi hlasy schválen doporučený postup farmakoterapie onkologické bolesti.

  2. Výbor diskutoval hlavní body, které budou projednány zástupci výboru (Vorlíček, Vyzula, Žaloudík) 2.3.2004 odpoledne na MZd ČR za účasti ředitelky ÚZIS, ředitele odboru zdravotní péče a ředitele odboru informatiky ve věci dalšího osudu další registrace onkologických dat a nakládání s daty Národního onkologického registru pro jeho dokonalejší praktické využití.

  3. Výbor diskutoval problematiku způsobu komunikace s VZP, respektive posunu od regionální a individuální úrovně po systémové pojetí na celostátní úrovni s přímým vlivem výboru ČOS. Jde o jakousi inventuru, respektive vytvoření seznamu evidentně podhodnocených výkonů a výkonů dosud nenasmlouvaných. Pro kontakt s pojišťovnami jsou za výbor ČOS pověřeny doc. Abrahámová, prim. Aschermannová a dr. Přibylová.

  4. Podobně je zapotřebí jednotný postup onkologů v přípravě systému DRG a bude třeba v této věci vyvolat informativní schůzku se specialisty připravujícími DRG dříve, než bude DRG pro onkologii improvizovaně přijímán v menších a nespecializovaných zařízeních.

  5. Ve věci setkání s výborem České společnosti patologů, výbor ČOS vyčká volby nového výboru ČSP, které proběhnou v ČSP korespondenčně, během I. pololetí 2004.

  6. Na příští jednání výborů jsou pozváni zástupci pneumoonkologů pro upřesnění další součinnosti v rámci ČOS.

  7. Výbor ČOS projednal další postup po dohodě na SÚKL, podle kterého by měly být upraveny podmínky a zajištěna další spolupráce s EORTC.

  8. Výbor ČOS vzal na vědomí existenci publikovaných guidelines uroonkologů a vyslovil zájem na harmonizaci péče o uroonkologické pacienty.

  9. Na jednání Vědecké rady ČLK 31.3.2004 o problematice onkologie, výbor ČOS deleguje prim. Stankušovou a prof. Žaloudíka.

  10. Výbor ČOS pokračoval v diskusi o koncepci pojmenování struktury sítě pracovišť specializované péče o zhoubné nádory garantovaných ČOS. Byla vyslovena řada postřehů a návrhů, v diskusi bude výbor zatím dále pokračovat s cílem dosáhnout konsensu nejpozději během několika měsíců.

  11. Výbor schválil přijetí nových členů ČOS – Grygárková (Olomouc), Švábenský (Kyjov), Šálová (Kladno), Kašpar (Znojmo), Netočný (Ostrava), Gavalierová (Jičín), Svobodník (Brno), Šmíd (Brno), Klimeš (Brno), Pavliš ( Brno), Hornová (Liberec).

Plný text v PDF