Otevření Centra dětské hematologie a transplantologie Raisy Gorbačovové v St.Petersburgu

flag

Klin Onkol 2005; 18(3): 115.

OTEVŘENÍ CENTRA DĚTSKÉ HEMATOLOGIE A TRANSPLANTOLOGIE RAISY GORBAČOVOVÉ V ST. PETERSBURGU
„V situaci, kdy se nedá nic dělat, ale je silná touha něco udělat, by se mělo úsilí z různých směrů soustředit na jeden cíl; pak dochází k fenoménu podobnému jadernému výbuchu, fenoménu amplifikace. Úspěch přichází.“
Akademik Andrej Sacharov Úsilí mnoha odborníků ilaiků o rozvoj hematoonkologie v Rusku bude v červnu tohoto roku korunováno úspěchem otevřením moderního Centra dětské hematologie a transplantologie Raisy Gorbačovové na Klinice transplantací kostní dřeně a genové terapie při Státní lékařské universitě I. P. Pavlova v St. Petersburgu.
Ještě v roce 1991 bylo v Rusku vyléčeno pouze 7 % dětí s leukémiemi a další druhy nádorů jako např. nádory mozku nebo jiná závažná onemocnění nebyly léčitelné vůbec. Rozdíl mezi Ruskem a ostatními západními zeměmi s lepšími finančními podmínkami byl desetinásobný: 70 % k 7 %. V tehdejší ekonomické situaci Ruska se zdálo téměř nemožné, že by se tento neutěšený stav mohl jakkoliv změnit. Díky společnému úsilí mnoha odborníků, mezinárodní spolupráci a díky podpoře četných dobrodinců a řady humanitárních č i neziskových organizací bylo však už v roce 1996 v Ruské Federaci dosaženo výsledků srovnatelných se západními zeměmi. Jenom na Klinice hematologie, krevní transfúze a transplantologie při Státní lékařské univerzitě I. P. Pavlova v St. Petersburgu (Saint Petersburg State Medical University SPSMU) bylo od roku 1990 provedeno více než 300 transplantací kostní dřeně, třetina z toho u dětí. Nové Centrum dětské hematologie a transplantologie otevírané v St.Petersburgu letos v červnu ponese jméno Raisy Gorbačovové jako projev vděčnosti za její bezpříkladné úsilí o zpřístupnění účinné moderní léčby dětským pacientům. Byla to zejména Nadace manželů Gorbačovových, díky jejíž mnohaleté podpoře bylo vybudování dětských onkologických center v Moskvě a St. Petersburgu možné. Nešťastnou ironií osudu právě Raisa Gorbačová, která věnovala tolik energie a pomoci dětem trpícím leukémií, sama této nemoci před několika lety podlehla.
Přestože je otevření nového centra velkým úspěchem, řadu problémů je třeba stále ještě řešit. Provádění transplantací kostní dřeně od nepříbuzenských dárců je nemožné bez založení Registru dárců kostní dřeně v Rusku. Národní registry dárců již existují v mnoha zemích a jsou spojovány do mezinárodních registrů soustřeďujících informace o 6 milionech potenciálních dárců. Odborníci ze SPSMU I. P. Pavlova nyní usilují o založení původního registru dárců kostní dřeně . Děje se tak ve spolupráci s jedním z velkých německých registrů Registru Stefana Morsche a Nadace Stefana Morsche. SPSMU rozšiřuje svou mezinárodní spolupráci také v oblasti molekulární medicíny, hematologie a transplantologie (prof. M. Borset Norsko, prof.A. von Deimling Německo, prof. G. Wagemaker Nizozemí a další). V září 2003 uspořádaly SPMSU a Lékařská Fakulta Ueval Univerzity v Oslu společnou rusko-norskou konferenci o aktuálních problémech hematologie a transplantace kmenových buněk.
Zástupci kliniky v čele s prof. Afanasjevem a prof. Fregatovou vyjádřili přání rozšířit také spolupráci s odborníky z České republiky, k čemuž jak doufáme, přispěje i tento článek. Pokud máte zájem o jakoukoliv formu spolupráce s petrohradskou klinikou nebo chcete poblahopřát svým kolegům, můžete kontaktovat prof. Fregatovou: tel.: +7(812)-234-46-25; fax: +7(812)-234-06-16; mobil: 7-921-305-46-99; e-mail: bmt-apheresis@spmu.rssi.ru

Plný text v PDF