Chirurgická resekce plicních metastáz kolorektálního karcinomu. Analýza prognostických faktorů.

flag

Klin Onkol 2005; 18(6): 219-221.

Souhrn:
Úvod. Cílem retrospektivní studie bylo identifikovat faktory pro délku přežití pacientů po plicní resekci metastázy kolorektálního karcinomu.
Materiál a metody: V období mezi květnem 1999 a červencem 2004 bylo operováno 21 pacientů pro plicní metastázu kolorektálního karcinomu. Celkem bylo operováno 12 mužů a 9 žen. Průměrný věk pacientů byl 62 let (rozmezí 49-77 let). Primární tumor byl v oblasti rekta u 10 pacientů, v kolon u 11 pacientů. Čtyři pacienti byli reoperováni pro rekurentní plicní metastázu.
Výsledky: U čtyř pacientů byla plicní metastáza detekována synchronně s kolorektálním karcinomem. Čtyři pacienti měli opakovanou metastazektomii (dva pacienti měli stejnostrannou retorakotomii) a u jednoho pacienta byl proveden bilaterální výkon. Celkem bylo provedeno 19 metastazektomií a 6 lobektomií a jedna bilobektomie. Celkové 3-leté přežití pacientů bylo 67%, 5-leté přežití bylo 36%. Pacienti s normální hladinou karcinoembryonálního antigenu (CEA) před plicní resekcí měli lepší prognózu než pacienti se zvýšenou hladinou CEA (p = 0,04). Ten byl identifikován jako jediný statisticky významný faktor pro délku přežití pacientů po resekci plicní metastázy.
Závěr: Provedení plicní metastazektomie může pomoci zlepšit přežívaní pacientů jak s izolovanou, tak s bilaterální a rekurentní metastázou. Stanovení hladiny CEA před plicní resekcí metastázy se jeví jako signifikantní prognostický faktor přežívaní pacientů s izolovanými metastázemi kolorektálního karcinomu.

Plný text v PDF