Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2007; 20(1): 44-47.

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ VÝBORU ČESKÉ ONKOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI KONANÉHO DNE 21. 11. 2006 V BRNĚ.
Přítomni: Vorlíček, Abrahámová, Stáhalová, Přibylová, Cwiertka, Fínek, Jelínková, Aschermannová, Eckschlager. Omluveni: Konopásek, Petera, Rob, Stankušová, Petrželka.
Schůze se konala v Ústavu biostatistiky a analýz v Brně.
Ředitel Ústavu a hostitel doc. Dušek přivítal zúčastněné.

  1. Prof. Vorlíček zahájil schůzi kontrolou zápisu z posledního setkání a nebyly shledány žádné nesplněné úkoly.

  2. Prof. Vorlíček oznámil, že se chce ucházet o funkci předsedy ČOS v příštím volebním období. Požádal o tajné hlasování, zda členové výboru souhlasí s jeho rozhodnutím a jeho podporou. Schváleno všemi hlasy.

  3. Doc. Dušek informoval o aktivitách SVOD. V těchto aktivitách, zejména zpočátku, velice vycházel vstříc Český statistický úřad. Členové výboru vyslovili souhlas k tomu, aby doc. Dušek zkoncipoval a spolu s předsedou ČOS prof. Vorlíčkem zaslal tomuto úřadu jménem ČOS děkovný dopis. Projekt SVOD byl zpočátku podporován MZ, po nástupu MUDr. Ratha do funkce ministra zdravotnictví byla podpora zastavena, ale projekt byl ústavem přesto udržen při životě a dále se rozvíjel. Doc. Dušek dále podrobně informoval o stavu projektu SVOD o dostupnosti jeho dat, o podmínkách, za jakých je možno žádat o lokální licenci. Databáze dostupná jednotlivým onkologům neobsahuje identifikátory nemocnic, ale je možné regionální třídění. Licence bude vždy poskytována na základě žádosti o odbornou analýzu. Data nebudou nikdy veřejně uvolněna pro jakékoliv srovnání nemocnic a center. Je připraven metodický postup a pilotní analýza definující referenční standardy relativního 5tiletého přežití. Tato data budou zpřístupněna jako celorepublikový odhad. Bude možné srovnání regionu proti regionu, srovnání regionu či zdravotnického zařízení proti republikovému referenčnímu standardu. Vznikne zvláštní modul SW SVOD specializovaný na srovnávací analýzy. Vzhledem k uvedeným srovnávacím analýzám je třeba, aby výbor vždy posoudil dostupnost kódů v systému SVOD. Dále je třeba jménem výboru žádat o poskytnutí klíče ke kódům nemocnic pro analytický tým, který se o zpravodajství stará za podmínek, že kódy nebudou nikdy zveřejněny. Analýza bude provedena jen pro vedoucí KOC, a tím nastane rozumná situace, kdy analýza bude poskytnuta pouze pracovištím, kde je možné skutečnou analýzu provést. Kódy jsou zcela důvěrné a je zajištěno opatření proti jejich zneužití. Prof. Abrahámová požádá ředitelku ÚZIS paní Mgr. Mazánkovou o zahájení jednání o podmínkách poskytování kódů. Žádosti o licence se budou projednávat a schvalovat na výboru ČOS. Doc. Dušek dále informoval, že začala spolupráce se slovenským NOR, který bude rovněž inkorporován do projektu SVOD.
    Doc. Dušek dále výbor informoval o jednání s představiteli VZP, kteří navrhují spolupráci na analýze dat NOR v propojení s daty VZP. Cílem by měl být výstup napomáhající ocenění onkologické péče při respektování klinických stádií a rizikových faktorů. Výbor tento záměr neodmítl, ale konstatoval, že jeho realizaci musí předcházet upřesnění záměru, výstupů i jednotlivých kroků. K tomu bude nutné dále jednat. Odborná spolupráce tohoto typu má ovšem pro ČOS smysl pouze tehdy, dojde-li ke smluvnímu uznání existence KOC. Obsah zajímavé a velice přínosné přednášky doc. Duška je nedílnou součástí tohoto zápisu ve formě přílohy Doc.Fínek upozornil na nelogická a postupu lege artis odporující Indikační omezení u některých léků (Zoladex) uvedených v Číselníku VZP a doporučil navázat kontakt s vedením VZP pro přiblížení Indikačních omezení k Doporučeným postupům cytostatické léčby ČOS.

  4. Výtěžek z Běhu Terryho Foxe činí 1 330 000 Kč. O grant požádaly dvě výzkumné skupiny, a to Mendlova zemědělská a lesnická Univerzita v Brně, Zemědělská 1 (doc.ing.René Kizek, Ph.D.) na „Studium hladiny thiolových sloučenin ve vztahu k oxidačnímu stresu a nádorovým onemocněním“ a skupina z Centra buněčné imunoterapie, ILBIT LF MU, Kamenice 3 v Brně (doc.MUDr. Jaroslav Michálek, Ph.D.) na „Využití tumor infiltrujících lymfocytů u pacientů s metastazujícím melanomem“. Bylo rozhodnuto o rozdělení výtěžku pro oba projekty rovným dílem tj. 665 tis. Kč.

  5. Výbor ČOS konstatuje, že dosud nedošlo ke smlouvám mezi pojišťovnami a jednotlivými centry. Je třeba, aby vstřícný krok vzešel od pojišťoven právě ve smyslu navázání smluv. Výbor ČOS vykonal spoustu poctivé práce na racionalizaci onkologické péče, bohužel bez jakékoliv odezvy. Výbor nadále jednoznačně stojí za ustavenými KOC/KOS s garancí České onkologické společnosti a kategoricky žádá uznání této koncepce jednotlivými pojišťovnami s nastavením individuálního platebního režimu. Používání názvu KOC/KOS bez garance ČOS není akceptabilní.

  6. Prim. MUDr. Lenka Foretová přednesla prohlášení České genetické společnosti, která chce ustavit pracovní skupinu (genetickou sekci ČOS) zaměřenou na genetické testování onkologických pacientů. O členství projevili zájem MUDr. Hajduch, MUDr. Novotný, doc. Eckschlager, MUDr. Křepelová, MUDr. Petráková, MUDr. Zimovjanová. Bude naplánována první pracovní schůzka. Výstupem budou doporučení pro postupy u možných geneticky podmíněných stavů, které by mohly vést k rozvoji zhoubného nádoru.

  7. Prim. MUDr. Aschermannová se zúčastnila schůze ČLS JEP. Z revizní komise zaznělo upozornění, že pravidla pro vytvoření sekcí v rámci jednotlivých odborných společností je třeba dodržovat, aby nedocházelo vlivem mylného postupu k zakládání nových společností. Bylo konstatováno, že naše zápisy jsou v souladu se stanovami. Byla přednesena zpráva o činnosti revizní komise. ČLS JEP zaujme stanovisko k nově připravovanému zákoníku práce s ohledem na pohotovostní služby.

  8. Na základě jednání odborné společnosti a zástupců angažovaných farmaceutických společností byl iniciován další z řady klinických registrů zaměřených na sledování nákladné farmakoterapie. Předseda ČOS prof.Vorlíček navrhl převést tuto aktivitu pod garanci již velmi dobře fungujícího onkofóra (sledování Herceptinu, Avastinu) jako odborný garant byl navržen prof. Vyzula, který tuto úlohu přijal. Projekt je nyní ve fázi oponentury pilotních návrhu CRF, následně bude svolána rada odborných garantů a budou oficilně oslovena všechna pracoviště s žádostí o zapojení do této aktivity.

  9. Výbor ČOS plně podporuje dopis pediatricko-onkologické sekce zaslané náměstkovi ministra zdravotnictví MUDr J. Štrofovi týkající se financování dětské onkologie. Při ročním výskytu cca 400 dětských nádorů ročně by nemělo jít o zásadní problém.

  10. Prezentován dopis MUDr. Skovajsové a doc. Daneše, kterým se žádá zvláštní garance mamografického programu. Výbor toto bere na vědomí, vyslovuje se v tom smyslu, že není třeba zvláštní garance, neboť podpora mamografického skríningu je součástí NOP, který je garantován ČOS.

  11. Kontaktní osobou za ČOS pro andrologickou sekci ČUS je jmenována prof. Abrahámová.

  12. Výbor ČOS bere na vědomí dopis zástupců urologické společnosti adresovaný Ministerstvu zdravotnictví, který se týká Vyhlášky č.6/2006.

  13. Výbor ČOS se usnesl udělit cenu Výboru ČOS publikaci „Onkologie pro sestry“ (Grada, Praha 2006) autorů: J. Vorlíček, J. Abrahámová, H. Vorlíčková.

  14. Výbor ČOS vzal na vědomí dopis prim. MUDr. Križana, týkající se určitých výkonnostních kódů. Nasmlouvání těchto kódů je předmětem bilaterální smlouvy ZZa územního pracoviště pojišťovny .

  15. Prof. Abrahámová informovala o dopise ing. Slámy ředitele FN Bulovka, který jí byl zaslán jako předsedkyni Rady NOR. Ing. Sláma žádá znovuzřízení pobočky NOR v nemocnici Na Bulovce, a to pro Prahu 7, 8, a 9 od 1.1.2007. Hlásí se tak k nové koncepci elektronické hlášenky. Výbor shledává požadavek jako legitimní a chvályhodný a plně doporučuje ke kladnému vyřízení.

  16. Výbor společnosti schválil vstup nových členů: Jůnová(Plzeň), Zubíková (Ostrava), Votavová (Plzeň), Horažďovský (České Budějovice), Netíková (Praha), Chaudhary (Nový Jičín), Halámková (Brno), Neumannová (Chomutov), Keznikl (Chomutov), Kreisslová (Chomutov),

  17. Uděleny garance těmto aktivitám: Hradecké dny, 16.17.2.07, Kolorektální karcinom, Liberec 13.-14.9.07, Jihočeské onkologické dny v Českém Krumlově, 11.-13.10.07.

  18. Vyslovena podpora protikuřácké billbordové akci s názvem „Nemáme vzdělání, ale nekouříme“, kde na fotografiích vystupují psí miláčci řady onkologů. Akce měla velký úspěch. Výbor žádá inkorporaci loga ČOS a po splnění této podmínky bude schválena finanční podpora 50 000 Kč.

  19. Konference Farmakoekonomika v onkologii se bude konat v Praze v Lékařském domě dne 25.1.07. Ještě je možné přihlásit vlastní sdělení.

  20. Výbor vzal na vědomí dopis Ligy proti rakovině a Usnesení sněmu dobrovolných organizací. Příští schůze ČOS bude 19.12.06 ve VFN v Praze. Zapsala: prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. V Praze dne 21.11.2006


PŘÍLOHA ZÁPISU JEDNÁNÍ VÝBORU ČOS ZE DNE 21. 11. 2006 / INFORMAČNÍ PROJEKTY NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU -ZPRÁVA O STAVU ŘEŠENÍ
Zprávu podal: INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.

A. Stav vývoje projektu SVOD analytický informační systém pro populační data

  • Projekt SVOD doplnil a zpracoval nová data NOR, za rok 2003 () -> Výbor ČOS vzal na vědomí

  • Populačním analýzám pro potřeby české onkologie vyšel maximálně vstříct Český statistický úřad, a to poskytnutím podrobných demografických dat ČR a dat z databáze zemřelých -> Výbor ČOS vyslovil poděkování, na ČSÚ bude zaslán děkovný dopis

  • Projekt SVOD zahajuje novou etapu ve formě poskytování regionálních zpravodajství (realizováno formou na míru udělaných zpráv pro KOC a regiony, zprávy budou sumarizovat veškerá dostupná populační data). O distribuci nebo prezentaci těchto zpráv budou rozhodovat vedoucí KOC. Komunikace s regiony probíhá postupně, nejpozději v lednu 2007 budou tyto zprávy ve verzi jedna předány všem KOC. -> Výbor ČOS vzal na vědomí

  • Projekt SVOD převezme slovenská populační data o epidemiologii nádorů a na jaře 2007 je plánován start slovenského portálu SVOD. Tento projekt bude schvalován a garantován výhradně slovenskou stranou (správci dat, Ministerstvo zdravotnictví, slovenská odborná společnost), nicméně výrazně posílí informační hodnotu obou registrů. -> Výbor ČOS vzal na vědomí


Dostupnost kódů identifikujících zdravotnické zařízení v systému SVOD: současné řešení není funkční (žádosti z center na ÚZIS), vede k chaosu a nejasnostem při práci s daty. Bylo navrženo požádat ÚZIS jako správce dat o jednorázový a validovaný export kódů zdravotnických zařízení v databázi NOR. Tento export nebude nikdy zveřejněn a bude poskytnut pouze analytickému týmu SVOD pod smluvními zárukami, které zaručí korektní práci s kódy:

  • nedojde k vzájemnému srovnávání dat zdravotnických zařízení na jakékoli úrovni

  • kódy budou vždy poskytovány jen vedoucím KOC a zdravotnických zařízení na jejich žádost, zároveň pro ně ale bude takto zpřístupněno i srovnání s celorepublikovými daty

  • v konečném důsledku se usnadní přístup onkologů k těmto údajům, aniž by byla narušena již odsouhlasená pravidla
-> Výbor ČOS schválil tento záměr a předseda výboru bude tuto situaci řešit


◆ Dostupnost systému SVOD pro odbornou a laickou veřejnost:
/zpráva podána z důvodu dosud ne zcela jasné komunikace s uživateli, Výbor ČOS schválil/

  1. Web portál SVOD je volně dostupný na adrese. Zde je možno získat přehled o všech epidemiologických charakteristikách všech maligních diagnóz v ČR za období 1997 až 2003, detailní diagnostickou charakteristiku nově hlášených zhoubných nádorů, stratifikaci epidemiologických dat dle regionů ČR a dle základních charakteristik pacienta a nemoci.
    • Uživatel může diskutovat s odbornými správci portálu, může zadávat i autorské návrhy na vylepšení výstupů nebo navrhovat výstupy nové. Systém je z tohoto pohledu zcela otevřený.

    • Web portál bude dále aktualizován tak, jak budou k dispozici nová populační data.

  2. Lokální analytický systém SVOD obsahuje v epidemiologické části stejné analýzy a nástroje jako web portál SVOD, přidanou hodnotou zde tedy je možnost pracovat i s klinickými záznamy NOR. Lokální instalace SVOD nemá smysl, pokud je zaměřena pouze na analýzu epidemiologických dat tato jsou plně dostupná na portálu. Lokální software není volně distribuován a je k dispozici pouze odborné veřejnosti:
    • Uživatel musí zažádat o poskytnutí akademické licence k užívání software SVOD. Žádost je možné směřovat buď na adresu hlavního koordinátora projektu () nebo se přihlásit přes webové stránky (sekce „software SVOD“). Žádost musí obsahovat stručné zdůvodnění jaká data a k jakému účelu budou analyzována.

    • Po podpisu licenční smlouvy s Masarykovou univerzitou, kde se uživatel zaváže k respektování autorských práv a odsouhlasí předepsaný režim práce s daty, bude uživateli připravena kopie SW SVOD i s požadovaným exportem části anonymizované databáze NOR. Seznam licenčních smluv i se zdůvodněním jejich poskytnutí schvaluje odborná rada projektu SVOD, ve které je zapojeno více než 20 předních onkologů a odborníků na populační analýzy. Doba trvání licenční smlouvy může být upravena podle konkrétních požadavků a projektů. Takto se SW SVOD stává dostupným i pro výzkumné projekty.

    • Licence na užívání SW a rovněž i požadovaná data a výstupy jsou poskytovány zdarma, uživatel hradí pouze běžný manipulační poplatek Masarykově univerzitě.

    • Touto formou mohou být zpřístupněna jakákoli data NOR kromě:
      osobních údajů pacientů (nejsou v systému SVOD zahrnuty); data a kódy identifikující zdravotnická zařízení ČR není tedy zpřístupněna srovnávací analýza konkrétních zdravotnických zařízení; data o přežití pacientů ve vazbě na konkrétní zdravotnická zařízení

  3. Zpravodajství systému SVOD je vyvíjeno především pro vedoucí a odborné garanty komplexních onkologických center ČR. Podle jejich rozhodnutí budou vybrané kapitoly zveřejněny na portálu. Uživatelé systému SVOD mohou nicméně podávat podněty a požadavky ke zpracování určitých populačních výstupů:
    • Specifikovaný podnět nebo námět na jednání lze podat buď přímo na adresu hlavního koordinátora projektu () nebo přes webový portál SVOD ()

    • Přednost ve zpracování dat mají požadavky komplexních onkologických center a obecně požadavky členů České onkologické společnosti JEP. V případě kumulace velkého množství požadavků rozhoduje o pořadí a prioritách hlavní koordinátor projektu po poradě s odbornou radou projektu SVOD.

    • Touto formou lze požadovat i zpracování populačních dat o celkovém přežití pacientů, vždy však pouze pro danou jednotku (region, zdravotnické zařízení) ve srovnání s populační referencí. Vzájemná srovnání konkrétních zdravotnických zařízení nejsou možná.

    • Zvláštní pozornost je věnována analýzám požadovaným vedením zdravotnických zařízení a odbornými zdravotnickými pracovníky státní správy (krajské úřady, ministerstvo, apod.)

    • B. Vývoj komunikačního a prezentačního portálu NOP Online
      ◆ Byla podána zpráva o vývoji této platformy, na portálu jsou již uvedeny standardizované prezentace všech KOC a několik KOC i vytváří své regionální detailní prezentace. Zveřejnění portálu ale brzdí pomalu probíhající autorizace údajů ze strany některých KOC.-> Výbor ČOS vzal na vědomí a žádá KOC, která dosud neautorizovala své prezentace, aby tak proběhlo do konce roku 2006, od ledna 2007 by portál měl být komunikován v médiích.

      • prezentace a údaje na portálu bude možné dále doplňovat, aktualizovat a rozvíjet, portál má zajištěnou odbornou správu


      Vývoj standardu pro elektronickou dokumentaci onkologického pacienta

      • Parametrický standard pro elektronickou dokumentaci pacienta byl vyvíjen na základě oficiální podpory Ministerstva zdravotnictví v letech 2002 2003 (Národní program kvality léčebné péče) a s podporou vnitřních projektů Lékařské fakulty MU v Brně. Parametrické standardy byly publikovány v supplementu Klinické onkologie vydaném v roce 2004. Spoluautory standardu je řada významných onkologů ČR. Tento standard je tedy neprodejný, volně dostupný a lze s ním pracovat jako s jakýmkoli již zveřejněným autorským dílem.

      • Jedinou cestou jak standardizovanou parametrickou dokumentaci implementovat v provozu nemocnic je zařídit včlenění do nemocničních informačních systémů a jejich modulů. Z tohoto důvodu je parametrický návrh volně dostupný i dodavatelům NIS a tito mohou takový vývoj volně realizovat. K této spolupráci se dosud přihlásila pouze společnost STAPRO.

      • Vlastní implementace je vždy věcí dohody mezi dodavatelem NIS a danou nemocnicí, do těchto vztahů autoři dokumentace již nijak nevstupují a vstupovat ani nemohou -> Výbor ČOS vzal na vědomí, dosavadní vývoj v této věci schválen

      • Pro týmy, které chtějí nad elektronickou dokumentací realizovat vlastní vývoj nebo projekty, ale nemají (dosud) adekvátní podporu v NIS, byla vyvinuta verze dostupná formou anonymizovaného registru on-line. Demo této verze je dostupné na adrese portálu (login: HTA; heslo: HTATEST). Výzkumné projekty realizované nad touto platformou ovšem nemohou nahradit zadávání parametrických dat přímo v provozu nemocnic.

      • KOC i jednotlivé výzkumné týmy se mohou přihlásit k iniciaci výzkumných projektů/registrů startujících nad elektronickou dokumentací pacienta na adrese koordinátora projektu

      • Pro takto iniciované projekty je na portálu NOP On-line připravováno spuštění samostatné sekce prezentující významné registrační a výzkumné projekty NOP o vývoji této platformy bude Česká onkologická společnost informována ke konci roku 2006 -> Výbor ČOS vzal na vědomí, dosavadní postup a plánovaný vývoj schválen.





ZÁPIS ZE SCHŮZE VÝBORU ČESKÉ ONKOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČLS JEP KONANÉ DNE 19. 12. 2006 VE FAUSTOVĚ DOMĚ VFN, KARLOVO NÁMĚSTÍ, PRAHA 2
Přítomni: Vorlíček, Abrahámová, Aschermannová, Stáhalová, Petruželka, Jelínková, Přibylová, Cwiertka, Konopásek, Petera, Rob, Eckschlager Omluveni: Vyzula, Stankušová, Fínek Hostitelské pracoviště: Onkologická klinika 1. LF UK
  1. Předvánoční schůzi zahájil předseda ČOS prof. MUDr. Jiří Vorlíček,CSc. a uvítal hosty prof. MUDr. Zimu, DrSc. -děkana 1. LF a MUDr. Břízu ředitele VFN. Oba hosté ujistili přítomné svou podporou České onkologické společnosti ČLS JEP i Onkologického programu. Onkologie je nosným programem jak 1. LF UK, tak VFN.

  2. Následoval koncert studentů pražské konzervatoře.

  3. Dále následovala kontrola zápisu z minulé schůze. Konstatováno, že veškeré úkoly byly splněny.

  4. Dr. Foretová, která se ujala organizování genetické sekce,dosáhla přihlášení značného počtu členů. První schůze byla v Olomouci a zápis bude zveřejněn na portálu Linkos. Jednalo se o způsobu a možnostech hrazení preventivního genetického testování rizikových osob.

  5. Prof. Vorlíček informoval o schůzi na MZ týkající se financování dětské onkologie. Podle platných předpisů nesmí být podáván žádný lék „off label“, tj. mimo indikace uvedené v SPC. To by však byl konec dětské onkologie. Ministr zdravotnictví podepíše výjimku platnou pouze pro dětskou onkologii.

  6. Hostem výboru byl doc. Klozar z Kliniky neurochirurgie nemocnice ve Střešovicích, který přišel pozvat onkology na Kuncův memoriál. Toto sympozium s celostátní působností je obdobou Staškova dne v neurochirurgii. Letos bude celý memoriál věnován neuroonkologické problematice. Bude se konat ve dnech 15. 16.3.2007.

  7. Dalším hostem výboru byla Dr. Nováková, která se stará o stránky Linkos. Její prezentace se týkala činnosti těchto elektronických stránek. Písemná forma prezentace je součástí tohoto zápisu. Návštěvnost stránek se zmnohonásobila jak v odborné, tak i laické veřejnosti. Linkos se dále rozvíjí a rozšiřuje, což přítomní kvitovali s velkým uspokojením.

  8. Prezentace doc. Roba se týkala skríningu karcinomu čípku děložního, zejména možnosti vakcinace proti HPV viru. Je třeba dále pracovat na skríningu tak, aby byl efektivní stejně jako ve vyspělých státech. Výsledek očkování může být patrný až za 20 let. I po zavedení vakcinace musí pokračovat skríning podle vědeckých kautel. Po vyslechnutí přednášky a po živé diskuzi členové výboru hlasovali, buď pro variantu A nebo B.

    Varianta A: Výbor podporuje plošnou vakcinaci dívek ve věkové skupině 11 až 13 let, a to třemi dávkami vakcíny. Finanční náročnost (50 000 dívek v jednom ročníku při centrálním nákupu cca 300 miliónů korun) pro jeden ročník je dlouhodobou investicí ve veřejném zájmu. Tato vakcinace by měla být hrazena z veřejných prostředků a měla by být zařazena do očkovacího schématu pediatrů. Plošné očkování by mělo být zcela v jejich kompetenci a odpovědnosti. Jiná než plošná vakcinace dívek před zahájením pohlavního života nebude mít z onkologického hlediska výraznější dlouhodobější efekt.


    Varianta B:Výbor nepodporuje plošnou vakcinaci dívek ve věkové skupině 11 až 13 let. Výbor onkologické společnosti doporučuje vyčkat zkušeností z ostatních zemí o efektivitě vakcinace a pouze doporučuje provádění vakcinace na základě dobrovolného rozhodnutí každého jedince, případně za spoluúčasti zdravotních pojišťoven dle jejich možností. Prostředky z veřejných zdrojů je toho času možno efektivněji využít v jiném segmentu zdravotnického systému. Pro variantu A hlasovalo 10 členů z 12 přítomných. Pro variantu B hlasovali 2 členové. Výbor tedy podporuje většinovým stanoviskem variantu A. I po zavedení vakcinace musí dále pokračovat skríning u žen očkovaných dle doporučených zásad. Zároveň onkologická společnost považuje za nezbytné realizovat efektivní, organizovaný a auditovaný skríning cervikálního karcinomu, pro populaci ve věku 25 až 65 let dle současných znalostí.


  9. Prim. MUDr. Aschermannová informovala o výběrových řízeních na zdravotnická zařízení Středočeského a Zlínského kraje, kterých se zúčastnila spolu s Dr. Konopáskem za výbor ČOS. Členové výboru vzali informace na vědomí.

  10. Česká společnost analytické cytologie žádá ústy prof. Eckschlagera o převzetí záštity nad svým sympoziem, které se bude konat 23. 26.6.2007. Členové výboru vyslovili souhlas.

  11. Konalo se jednání na Ministerstvu práce a sociálních věcí o změně pracovní schopnosti. Vyhláška se bude revidovat a bude se pracovat na revizi tohoto systému. Výbor zaujme stanovisko na svém lednovém zasedání.

  12. Prof. Abrahámová informovala o plánované schůzce ÚZIS s doc. Duškem a předsedkyní Rady NOR, která se bude konat v první polovině ledna. Obsahem jednání budou možnosti dalšího využití dat NOR. Ředitelka ÚZIS Mgr. Mazánková prokázala velkou vstřícnost.

  13. Revizní komise byla požádána o sestavení volební komise pro nadcházející volby nového výboru ČOS. Volby se uskuteční v květnu 2007.

  14. Výbor byl dotazován, zda kdysi v minulosti došlo k domluvě o vykazování výkonů zpracování a uskladnění spermií u onkologických nemocných. Odpověď je záporná. Tato otázka nebyla nikdy předmětem jednání výboru ČOS.

  15. Do ČOS byli přijati tito členové: Radová (Olomouc), Wiecek (Olomouc), Berkovcová (Olomouc), Podolonovičová (Olomouc), Dziechciabková (Olomouc), Hostašková (Olomouc), Kratochvílová (Olomouc), Čabiňaková (Praha), Louthan (Praha), Vrána (Praha), Kotačková (Kladno)

  16. Příští schůze ČOS se bude konat 23.1.2007 v Brně KOC FN Brno v 10,00 hod.

Další schůze budou: 20. 2. 2007 v Praze v Motole; 3. 4. 2007 v Brně MOÚ; 15. 5. 2007 v Praze na Bulovce. První povolební schůze bude 19.6. 2007 v Brně v novém kampusu ILBIT MU.
Zapsala: prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. V Praze dne 19.12.2007

výzva redakce
Časopis Klinická onkologie je nepřetržitě vydáván již od roku 1988. Přináší originální práce, epidemiologické studie, přehledové práce, kasuistiky a různá sdělení od českých a slovenských autorů z oblasti onkologie. Cílem redakční rady je zvýšit citovanost časopisu, a proto si Vás dovolujeme upozornit na existenci stále se rozšiřujícího archívu časopisu, který naleznete na internetových stránkách České onkologické společnosti v sekci „Celoživotní vzdělání“ (www.linkos.cz/vzdelavani/klin_onko.php). Chceme Vás požádat, abyste při psaní Vašich publikací do českých a zejména zahraničních odborných časopisů mysleli na bohatý informační zdroj, za který časopis Klinická onkologie v našich podmínkách považujeme.
Za spolupráci děkují členové Redakční rady a redaktoři Klinické onkologie.

Plný text v PDF