Král Z, Adam Z et al. Histiocytární neoplazie a další vybrané velmi vzácné krevní nemoci. Grada 2020, 293 str. ISBN 978-80-271-1250-0

flag

Klin Onkol 2021; 34(1): 80.

V nakladatelství Grada byla koncem roku 2020 vydána kniha „Histiocytární neoplazie a další vybrané velmi vzácné krevní nemoci“ hlavních autorů MUDr. Zdeňka Krále a prof. Zdeňka Adama. Jak autoři uvádějí v úvodu, existují choroby časté a méně časté a ně­kte­ré vyloženě vzácné. A právě těmto méně častým a samozřejmě vzácným, ale v klinické praxi přítomným chorobám je tato monografie věnována.

Hlavní kapitoly monografie se věnují onemocněním odvozeným z histiocytárních a dendritických buněk, histiocytóze z Langerhansových a indeterminovaných buněk, Erdheimově-Chesterově chorobě, Castlemanově nemoci, hereditární teleangiektázii, hemangiomatóze, onemocněním asociovaným s imunoglobulinem IgG4, systémové mastocytóze a dalším. Kapitoly o AL amyloidóze a diferenciální dia­gnostice eozinofilií nabízejí rychlou orientaci i v těchto, dle mého názoru ne zcela vzácných, dia­gnózách.

Autoři této knihy se problematice krevních nemocí věnují dlouhodobě. Ve zpracování kapitol je viditelná hluboká znalost recentních dat. Jednotlivé kapitoly jsou doplněny originální obrazovou dokumentací. Kapitoly jsou zaměřeny na klinickou symptomatologii, dia­gnostiku a léčebné možnosti. Jedná se o stavy, které řeší internista, hematolog nebo onkolog či imunolog. Mají velmi pestrou symptomatologii a neobvyklé projevy. Stává se, že i přes vyšetření zkušenými lékaři zůstávají tyto nemoci dlouho nezařazené nebo neodhalené. Teprve až opakovaná precizní vyšetření s využitím laboratorních imunohistochemických a někdy molekulárně genetických metod pomohou dia­gnostikovat onemocnění a vysvětlit potíže pacienta.

Monografie jistě pomůže lékařům ke stanovení správné dia­gnózy a tím k výraznému urychlení zahájení správné léčby.

Plný text v PDF