Zemřela Mgr. Jana Drexlerová

flag

Klin Onkol 2021; 34(1): 81.

Dne 28. 12. 2020 zemřela po dlouhé a těžké nemoci spoluzakladatelka největší specializované pacientské organizace s celostátní působností Mamma HELP. Od počátku stála v čele organizace a následně i jako ředitelka celé sítě Mamma HELP center v Praze, Brně, Hradci Králové, Olomouci, Plzni, Přerově, Zlíně a Českých Budějovicích.

Organizace byla založena v roce 1999 a za 20 let svého působení poskytla pomoc desetitisícům žen v jejich kritické životní situaci po sdělení dia­gnózy karcinomu prsu. Podílela se rovněž aktivně na založení Aliance žen s rakovinou prsu a několik let pracovala jako její projektová manažerka. Organizovala a osobně vedla rekondiční pobyty pro ženy po léčbě karcinomu prsu. Organizovala řadu vzdělávacích projektů, na jejichž vzniku se sama podílela. Za svou činnost byla opakovaně vyznamenána.

Působila jako šéfredaktorka časopisu Mamma HELP, publikovala v odborných časopisech, přednášela o prevenci rakoviny prsu a na mezinárodním fóru o významu pacientských organizací, jejich struktuře a financování. Byla autorkou scénáře TV spotu k mamárnímu screeningu, videokazety Cvičení pro ženy po operaci prsu a řady rozhlasových pořadů o onkologických pacientech.

Mgr. Jana Drexlerová byla mimořádně milá, činorodá, neúnavná, cílevědomá, skromná a empatická žena, naplněná snahou konat dobro a vírou v něj.

MU Dr. Václav Pecha
spoluzakladatel organizace Mamma HELP

Plný text v PDF