Životní jubileum první dámy české onkologie

flag

Klin Onkol 2023; 36(5): 416.

Katka Kopečková se (ještě jako Kubáčková) narodila 3. listopadu v Plzni, kde i vystudovala gymnázium a posléze všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po promoci nastoupila na hematologicko-onkologické oddělení Fakultní nemocnice v Plzni, kde se věnovala zejména transplantacím krvetvorných buněk. Největší část své kariéry však spojila s radioterapeuticko-onkologickým oddělením a posléze Onkologickou klinikou 2. lékařské fakulty UK v Praze a Fakultní nemocnice v Motole. Nastoupila zde po složení atestace z klinické onkologie a s krátkou přestávkou (výlet na onkologii do Kuvajtu) zde pracuje dodnes. Začala se zde zabývat problematikou vzácných onemocnění, jako jsou sarkomy a refrakterní karcinomy štítné žlázy, a pokračovala v péči o pacienty s lymfomy. Významně se zasloužila o dostupnost nových léků pro vzácná onkologická onemocnění v rámci naší země i Evropy jako zástupkyně ČR v lékové agentuře EMEA/EMA a v mnoha dalších organizacích, jako jsou např. Joint Action on Rare Cancer (JARC), European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC), pracovní skupina pro sarkomy měkkých tkání a kostí a Evropská referenční síť pro vzácné nádory (ERN-EURACAN), kde je členkou výkonného výboru. Její schopnosti komunikovat v rámci evropských aktivit jsou pro kliniku zcela nenahraditelné.

Její vědecká práce má velmi slušný ohlas (přes 2 000 citací, H index 19). Řada jejích prací je velmi prestižní – podílela se např. na tvorbě evropských guidelines pro sarkomy kostí, měkkých tkání a gastrointestinální stromální nádory. Pro tyto oblasti MUDr. Kopečková často konzultuje v rámci ČR i v rámci evropských referenčních sítí. Aktivně se podílí na výuce v rámci 2. lékařské fakulty UK a je autorkou několika učebnic a monografií zaměřených na vzácné malignity. V rámci kliniky vede lymfomovou a sarkomovou skupinu a je zástupkyní pro vědu a výzkum. Méně lidí již ví, že se významným způsobem aktivně podílí na vývoji nových onkologických léčiv nejen v rámci běžných klinických studií, ale i v úzké spolupráci s technologickými univerzitními pracovišti, zejména v oblasti nanotechnologií – nových nosičů cytostatik. Zúčastnila se řady zahraničních stáží, především v německy mluvících zemích (Německo, Švýcarsko, Rakousko). Podstatným způsobem zvyšuje kulturní úroveň pracoviště – je velkou milovnicí a znalkyní umění, hlavně klasické smyčcové hudby (zkuste jí někdy zavolat na mobil). Neobejdou se bez ní četné vernisáže výtvarného umění v Praze a okolí.

Katka je průkopnicí spolupráce s organizacemi onkologických pacientů. Je členkou správní rady Aliance žen s rakovinou prsu a zakládajícím členem České asociace pro vzácná onemocnění. Hlavně je ale oblíbená a vážená pro svůj postoj k pacientům. Do její vždy plné ambulance kromě nových a aktivně léčených nemocných dochází četná a oddaná klientela těch, kteří se díky jejím schopnostem a vědomostem vyléčili, často z malignit mladého dospělého věku.

Milá Katko, jménem Tvé kliniky Ti přejeme všechno nejlepší.

 

Tomáš Büchler, Zdeněk Linke

         Onkologická klinika 2. LF UK a FN Motol

Plný text v PDF