Pokyny pro autory

flag

Klin Onkol 2009; 22(2): 84-85.

Klinická onkologie (The Journal of the Czech and Slovak Oncological Societies) je oficiální odborný časopis České onkologické společnosti ČLS JEP a Slovenskej onkologickej spoločnosti vydávaný Českou lékařskou společností J. E. Purkyně.
Časopis se zabývá onkologickou problematikou v celé šíři a jeho cílem je podílet se na vzdělávání čtenářů a na zvyšování efektivity v oblasti prevence, diagnostiky a léčby nádorových onemocnění. Časopis je určen lékařům, výzkumníkům a akademickým pracovníkům, kteří se ve své praxi zabývají studiem nádorových onemocnění a jejich léčbou. Užitečným doplňkem se stává i studentům příslušných pre- a postgraduálních oborů. Časopis je vydávaný 6krát ročně a je dostupný na internetových stránkách České onkologické společnosti (www. linkos. cz) a Masarykova onkologického ústavu (www. mou. cz). Časopis je indexován v českých i mezinárodních bibliografických databázích, včetně databáze MEDLINE/ PubMed.

  • Časopis Klinická onkologi e přijímá k publikaci originální práce, přehledové články, kazuistiky a ostatní rukopisy (dopisy redakci, diskuze, sdělení, zprávy ze sjezdů, recenze knih a další oznámení).
  • Články by měly být původní a obsahovat jinde nepublikované skutečnosti. Podmíněně lze publikovat poznatky, které byly publikovány v nerecenzované formě anebo formou abstrakt.
  • Přijímány jsou články v češtině, slovenštině a v angličtině, a to v elektronické podobě ve formátu MS Word a RTF.
  • Články zasílejte na e-mailovou adresu redakce (klinickaonkologie@mou.cz).
    Obdržení článku je redakcí potvrzeno do 5 pracovních dnů, pakliže se tak nestane, prosíme, kontaktujte redakci k ověření situace.
  • Materiály převzaté z jiných pramenů a publikací mohou být publikovány jen s písemným souhlasem vlastníka autorských práv (nejčastěji nakladatelství, které publikaci vydalo).
  • Články k publikaci jsou vybírány výkonnou redakční radou jednou měsíčně. Každý rukopis (vyjma zpráv, sdělení, recenzí a korespondence) je hodnocen v recenzním řízení (peer review), přičemž se zachovává oboustranná anonymita. Pro přijetí manuskriptu k publikaci redakční rada vyžaduje pozitivní hodnocení dvou hodnotících expertů.
    Jsou-li posudky kontroverzní, je vyžádán další nezávislý posudek, nebo rozhoduje výkonná redakční rada. Po ukončení recenzního řízení jsou autoři vyzváni k reakci na hodnocení recenzentů a v případě přijetí článku i k vyplnění a odeslání formuláře: 1. prohlášení o původnosti práce a spolupodílu autorů, 2. prohlášení o střetu zájmů, 3. o převodu autorských práv. Formuláře jsou k dispozici na internetových stránkách časopisu.
  • Autoři před konečným tiskem obdrží z nakladatelství Medica Healthworld článek v pdf souboru ke korektuře chyb podle ČSN 88 0410. Je třeba bezpodmínečně dodržet termín vrácení autorské korektury určený odpovědným redaktorem pro každé číslo.

Příprava rukopisu vychází z příslušných ČSN a z doporučeného postupu ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors)

Úvodní list
Úvodní list musí obsahovat následující informace:
  1. Název práce – stručný a výstižný
  2. Anglický překlad názvu
  3. Seznam autorů – uveďte příjmení, jméno, kontaktní e-mailovou adresu, úřední název a sídlo pracoviště
  4. Hlavní autor – příjmení a jméno hlavního autora včetně všech titulů, úřední název jeho pracoviště, poštovní adresa, e-mailová adresa, telefon
  5. Korespondující autor – příjmení a jméno korespondujícího autora včetně všech titulů (pokud se neshoduje s hlavním a utorem), úřední název jeho pracoviště, poštovní adresa, e-mailová adresa, telefon
  6. Klíčová slova – maximálně 8 klíčových slov, nutné je použít termíny zahrnuté v tezauru deskriptorů Medical Subject Headings (MeSH) a jejich českého překladu MeSH–CZ. Odkaz na databázi MeSH naleznete na internetových stránkách časopisu.
  7. Key words – k vyhledání anglických překladů klíčových slov použijte databázi MeSH.
  8. Souhrn – u původní práce, přehledu a kazuistiky je vyžadován souhrn o rozsahu 200–300 slov, který rozčleňte na:
    a) Východiska, b) Soubor pacientů a metody nebo Materiál a metody, u přehledových článků Cíl, u kazuistiky Pozorování nebo Případ, c) Výsledky (pouze u původní práce), d) Závěr.
  9. Anglický překlad souhrnu Summary s výše uvedeným vnitřním členěním na: a) Backgrounds, b) Patients and Methods nebo Materials and Methods,nebo Design, Case nebo Observation,c) Results, d) Conclusion.
  10. Poděkování spolupracovníkům a sponzorům projektu, včetně případných grantových čísel. V nezbytném případě a na požádání je redakce schopna zajistit překlad názvu a souhrnu do angličtiny.

Text rukopisu
Uspořádaný a výstižný text rukopisu pište ve dvojitém řádkování a všechny stránky číslujte. Text by měl být zpracován pomocí běžného textového editoru ve formátech .doc či .rtf, doporučené písmo: Times New Roman, 12 bodů. Text formátujte pouze pomocí zabudovaných funkcí textového editoru, např. „Tučné“, „Kurzíva“ apod. V žádném případě nepoužívejte pro formátovaní dokumentu mezerník (!) a neukončujte každý řádek enterem. Při psaní nezaměňujte písmeno „O“ s číslicí „0“, stejně tak písmeno „I“ s číslicí „1“ apod.; ačkoliv tyto znaky moho u vypadat v některých fontech podobně, při jejich převodu do fontu jiného tyto podobnosti zanikají.
Maximální rozsah pro kazuistiky je omezen na 5 stran (s možností 5 různých příloh nad rámec textu, např. obrázky,tabulky), ostatní rukopisy na 3 strany (s použitím pouze 1 fotografie či tabulky). Původní a přehledové práce nemají rozsah rukopisu omezen, rukopis původní práce však musí být dále členěn na: a) Východiska, b) Soubor pacientů a metody
nebo Materiál a metody, c) Výsledky, d) Diskuze,e) Závěr. V části b) musí být zmíněn informovaný souhlas a/ nebo schválení etickou komisí. V případě práce s laboratorními zvířaty musí být navíc uvedeno, že projekt splňoval normy pro práci s laboratorními zvířaty a byl schválen příslušnou komisí pro práci s laboratorními zvířaty. Rukopis přehledové práce a kazuistiky nemusí mít závazné vnitřní členění,doporučujeme ho však uvést Úvodem a dále rozčlenit do logických kapitol.
Text musí obsahovat odkazy na případné grafy, obrázky, fotografie či tabulky, a to v následující podobě: (graf 1),(obr. 1),(tab. 1). V textu rukopisu uvádějte citace jednotně, a to arabskými číslicemi v hranaté závorce [ ], seřazené v návazném pořadí. Nestandardní zkratky vysvětlete již při prvním použití.

Literatura
Citovány by měly být po uze práce v bezprostřední souvislosti s publikovanou prací. Úprava bibliografických referencí vychází z normy ISO 690 a přizpůsobuje se formátu citací v databázi MEDLINE/ Pu bMed. Citace seřaďte ve vzestupném číselném pořadí, které se musí shodovat s pořadím citace v textu. V citaci uvádějte všechny autory při počtu do tří. Při větším počtu autorů vypiště první tři a následně použijte zkratku: „et al.“ Na konci citace označte stránky. Práce v tisku a/ nebo odeslané k publikaci mohou být zahrnuty do seznamu citací.

Formát citací:

Originální a přehledové práce:
1. Zitterbart K, Kadlecová J, Zavřelová I et al. Pilotní studie exprese izoforem proteinu p73 u meduloblastomu: možný podíl p53- homologního proteinu s potenci álním prognostickým významem v tumorigenezi embryonálních nádorů CNS. Klin Onkol 2006; 19(4): 228– 233.

Kapitoly z knih:
2. Adam Z, Tomíška M, Vorlíček J. Další primárně kožní lymfomy. In: Adam Z, Vorlíček J. Hematologi e II. 1. vyd. Praha: Grada 2001: 303– 310.

Další vzory naleznete na internetových stránkách časopisu Klinická onkologie(www.linkos.cz). Redakce doporučuje,aby v citacích byly uvedeny české a slovenské práce zabývající se danou tematikou. Jejich přehled nabízí databáze BMČ Národní lékařské knihovny. Zároveň redakční rada žádá autory, aby citovali též články uveřejněné v časopise Klinická onkologie. Citovanost prací z Klinické onkologie je uznáním odborné úrovně tohoto časopisu. Podrobnou databázi článků publikovaných v časopisu Klinická onkologie od roku 1988 naleznete na internetových stránkách www. linkos.cz. K těmto požadavkům bude přihlíženo i při recenzích.

Obrázky, grafy, tabulky, schémata, fotografie
Obrazové přílohy posílejte v samostatných souborech ve formátech tiff, eps nebo jpg s minimální kompresí (nevkládejte do Wordu či Power Pointu), číslujte v pořadí, v jakém jsou citovány v textu.
Obrázky je třeba dodat v potřebné tiskové kvalitě v min. rozlišení 300 dpi, a to v min. šířce 700 pixelů. Tabulky je třeba vytvořit pomocí MS Word či MS Excel. Podobně grafy a schémata je třeba dodat v editovatelné podobě (MS Excel) včetně zdrojových dat. Grafické soubory vytvořené pomocí statistických programů (např. Statsoft STATISTICA a další) zasílejte v běžných vektorových formátech (např.emf, wmf, svg apod.), v žádném případě je nezasílejte ve formátu MS Word! Pokud velikost všech obrázků přesáhne 15 MB, je třeba redakci kontaktovat a domluvit se na vhodném způsobu předání materiálů. Názvy a detailnější popisy obrázků, grafů, tabulek, schémat a fotografií musí být uvedeny v samostatném souboru v textovém formátu. Pokud byly k popisu částí obrázku použity symboly, šipky, číslice nebo písmena, vysvětlete je v legendě.

Plný text v PDF