Všechny příspěvky

Počet nalezených dotazů: 56 zrušit všechny filtry

Dobrý den, ráda bych se zeptala na preventivní genetické vyšetření dědičnosti nádoru vaječníků. Tato nemoc se nyní objevila v rodině u 39 leté pacientky, což údajně věk, který podle lékařů značí dědičnost, v rodině se však nemoc neobjevila, ani rakovina prsu, na genetické vyšetření je zatím objednána, výsledky ještě nemáme. Zajímalo by mne však, zda toto vyšetření hradí pojišťovna, pokud bychom chtěli preventivně prošetřit i pokrevní příbuzné této pacientky? Děkuji.

Pacientka by měla být testována, zda není nosičkou mutace v genech BRCA1 a BRCA2. Pokud bude potvrzeno dědičné riziko, je možné testovat v rodině všechny příbuzné v riziku na stejnou mutaci. Je hrazeno pojišťovnou.

Je nutné počkat na výsledek testování pacientky.

14. 11. 2017, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Již léta jsem měla na vulvě znaménko které neměnilo tvar ani barvu. Před měsícem se mi u znaménka udělal furunkl, tak mne gynekolog odeslal na névove odd. kde udělali biopsii a stěry na HPV infekci s pozitivním výsledkem typu 16a31. Při odstraňování znamenka bylo zjištěno dalších šest ložisek které operatér taktéž odstranil, všechny byli prekanozni. Prosim můžete my zdelit jak v praxi probíhá další postup? dá se zjistit zda to mám stále v organismu? může se to projevit i na jiných orgánech?je nějaká léčba která by zlikvidovala HPV?nemohu nakazit rodinu? 

Pokud se jednalo o prekancerozu, tak je vhodné další pečlivé sledování, další léčba není po odstranění nálezu v tomto případě potřebná. Jinde by se to projevit nemělo. Rodinu jako takovou nakazit nemůžete, ale pohlavního partnera případně ano, tam je namístě zřejmě používání ochrany. 

30. 10. 2017, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Dobrý den,
chci se zeptat na jednu věc... před necelými dvěma měsíci jsem si náhodně v pravém třísle našla malou bouličku, odhadem má tak 5 mm, maximálně centimetr... je pohyblivá, nebolí... vůbec netuším, jestli tam byla i předtím, nijak tu oblast nemám prohmatanou... předtím než jsem ji našla jsem měla problém s anální fisurou (kterou mám od porodu už 5 let a někdy se zhorší, někdy je bez problémů) a také jsem měla dost podrážděné stydké pysky (jakoby řízlé), většinou se mi takové problémy projevují v létě, když jsem v mokrých plavkách apod... Problémy se spodkem jsou už ok, ale ta malá hrčka v třísle je pořád... Mohlo by jít o něco vážného? Je potřeba to nějak řešit? Mám tělísko Mirena, občas jsem trpěla na cysty, ale momentálně ne, tak nevím, jestli to nemůže být i od toho...Děkuji za Vaši odpověď, mám strach, aby to nebylo něco závažného.

Může jít jen o zánětlivě zvětšenou uzlinu a to i v souvislosti s anální fisurou, či jiným chronickým drážděním nebo zánětlivým procesem, ale nejvhodnější by bylo, nechat si udělat ultrazvuk této oblasti a též aktuálně gynekologické vyšetření a vyšetření oblasti konečníku. Jen tak budete mít jistotu, že se nejedná o nic vážnějšího. Zdravím a přeji, ať vše dobře dopadne !!!

22. 9. 2017, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Dobry den,moje otázka je svým zpusobem o prevenci.onemocnela sem zhoubnym nadorem prsu a uzivam leky tamoxifen a chtěla bych vedet,zda je mohu kombinovat s doplnkem stravy biosil plus,ktery obsahuje biotin,kyselinu pantothenovou,zinek a oxid kremicity.a ještě kombinovat s vitaminem c,vitaminem d3 a k2.jestli tato kombinace je pozitivni,abych si neuskodila.Dekuji Vam za odpoved

Neuškodíte si, tento lék (Biosil plus) včetně dalších vitamínů kombinovat můžete. Nevím tedy, jaké máte další případné nemoci, ale jinak by to nemělo vadit. Neumanová

29. 3. 2017, MUDr. Renata Neumanová, neumanova.ren@volny.cz

Jaká preventivní vyšetření je třeba podstupovat po hysterektomii pro diagnozu karcinom děložního čípku, vaječník ponechán aby bylo zachyceno případné další onemocnění jako třeba rakovina vaječníku hysterektomie provedena před 6 lety při operaci byla diagnostikována Intravenozní leiomyomatoza s kterou si nikdo moc neví rady prý stačí jednou za rok podstoupit rentgen plic kde by se prý objevily ložiska této nemoci.

Nevím, kolik je Vám let, ale s ohledem na ponechané vaječníky předpokládám, že jste spíše mladší a před operací hrdla a těla děložního jste ještě byla menoaktivní (tj. ještě jste menstruovala).
Nepíšete nic o další léčbě, takže též usuzuji na to, že operace byla jedinou terapií a dále nenásledovala ani radioterapie (ozařování) ani chemoterapie.
Po provedené gynekologické operaci pro karcinom hrdla děložního je vhodné na začátku chodit na pravidelné gynekologické kontroly včetně UZ (ultrazvukového) vyšetření – 1x za 3 měsíce, minimálně první dva roky, dále 1x za rok na UZ jater a CT nebo MR (magnetická resonance) malé pánve + rtg nebo CT plic. Některá pracoviště doplňují i scinti kostí a laboratorní odběry, ale pokud nejsou žádné obtíže, není to nutné.
Nicméně píšete, že jste po operaci 6 let, v tomto případě by jste měla určitě mít i nadále pravidelná gynekologická vyšetření včetně vaginálního UZ 1x za 6 měsíců – toto je nutné. Dále je možné provést 1x za rok až dva CT nebo MR malé pánve, případně něco dalšího - dle případných obtíží. Odběr krve na TM (tumor markery) není nutný a v případě této diagnózy ani přínosný.
Nevím, zda jsem to napsala srozumitelně, pokud byste něčemu nerozuměla, ozvěte se znovu, ráda to zkusím upřesnit. Taky by mi pomohla znalost Vašeho věku, případné další léčby, pokud byla provedena a případně pracoviště, kde jste byla operována. Ale záleží na Vás, co mi budete chtít ještě upřesnit. Zdravím a přeji pevné, zdravím MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA

4. 3. 2017, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Dobrý den,
Jsem 20 let po operaci zhoubného nádoru močového měchýře a letos jsem prodělal operaci radikální prostatektonomie. Soused si přistavěl krb a smradlavý kouř před kterým není úniku zamořuje náš dům, mám veliké obavy z kontaminace škodlivin a jemných prachových částic PM2,5, a PM10 procházejících celým oslabeným organismem.Jemný prach cítím v očích i ústech a pálí mne jazyk. Mám opravdu obavy z fatálních důsledků. Ve zprávě Rizikové faktory nádorových onemocnění se o nebezpečí spalin z lokálních topenišť nehovoří, proto bych rád znal Váš názor.
Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

Abych mohla kvalifikovaně odpovědět, musela bych vědět, jaké topivo používá soused. 

29. 12. 2016, prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., jskric@fnbrno.cz

prosím o přiblížení diagnozy histol.heterologní MMMT v děloze a možný způsob léčby.děkuji 

Jedná se o zkratku z anglického malignant mixed Müllerian tumor (zhoubný smíšený Mulleriánský tumor), který se vyskytuje v děloze. Je to nádor velice raritní (málo častý) a spíše agresivněji se chovající. Vychází jak ze sliznice, tak z pojivové tkáně (proto smíšený – mixed). Nejběžnější léčbou je chirurgický výkon, event. následovaný chemoterapií nebo chemoradioterapií. Vše záleží též na pokročilosti onemocnění a stavu pacientky.  

31. 8. 2016, MUDr. Renata Neumanová, neumanova.ren@volny.cz

Dobrý den. V listopadu 2014 mi byl v Motole odstraněn střední lalok plíce pro typický karcinoid 25x25x20mm NEC Grade 1, mitozy nezjištěny Ki- pozitivita 1-2%. Na onkologii mi bylo řečeno, že vše dopadlo dobře a že to bylo v tak malém stádiu, že už by se to vrátit nemělo, pro některé lékaře, že to rakovina nebyla. Minulý týden jsem opět byla po čtvrt roce na ko CT a závěr: Bez známek recidivy, mírně zvětšená LU 22x11 u pravého oblouku. Paní doktorka se mi zeptala, zda mám rýmu, to jsem měla, když jsem byla na ct a řekla další ko za 3 měsíce, ale už bychom ko mohli dělat i déle. Děsně mi ta uzlina vyděsila, pohmatala mi krk, tam periférně nic. Mám se něčeho bát? Dnes jsem byla u kardiologa, protože mám na onko zvýšený tlak, vše bylo v pořádku, prý to mám ze stresu. Pan doktor mi řekl, že není pravda, že karcinoid je operací vyléčený, že nejlepší péči poskytují v Itálii, u nás, že se jen čeká až to vypukne znovu. Jsem z toho mírně vykolejená a špatná a vůbec nevím co dělat Jaký je váš názor na zvětšenou uzlinku a prognózu? Doktoři mi totiž ubezpečují, že je vše v pořádku a nic už by se stát nemělo. Děkuji 

Postup kolegů je správný. Prognóza ve Vašem případě velmi dobrá. Uzlina je velmi malá. V Itálii by postupovali úplně stejně. Zdraví Jana Skřičková

Prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc.
přednostka Kliniky nemocí plicních a TBC
FN Brno a LF MU
tel: +420 5 3223 2504
fax: +420 5 3223 2405
mobil: 602 72 64 90
e-mail: skrickova.jana@fnbrno.cz

6. 6. 2016, Prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., skrickova.jana@fnbrno.cz

Dobry den, priteluv bratr - 44 umrel na rakovinu - zacala na mandli...po chemoterapii a zdanlivem vyleceni se vsak dostala na jatra ..plice...atd. Jeho otci ted nasli rakovinu na jatrech a metast.na plicich..- vek 72.cukrovkar.. . Sestra otce a jejich otec umreli take na rakovinu..nevime vsak ceho. Priteli je 32 let...jak se ma hlidat, jaka je prevence a jaka vysetreni a jak casto by mel podstupovat?jit pripadne i na gen.testy?dekuji....

Pokud měl rakovinu mandlí, často to souvisí s kouřením, s chronickým zánětem, s virovou infekcí. Dědičná forma není známá. Jeho otec měl karcinom jater. Tyto nádory nebývají dědičného původu. Hodně záleží na životním stylu, příčinou bývají alkohol, kouření, virový zánět jater.

Genetické testování není indikované. V prevenci nekouřit, nepít alkohol, chodit na prevence k praktickému lékaři po dvou letech. Od 50 let kontroly tlustého střeva a prostaty.

Přítel si může zaplatit ultrazvuk břišních orgánů, nepotřebuje žádanku.

1. 4. 2016, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobry den,moji mamince zjistili lekari ve 30 letech na zadech sinovialosarkom.Po 10letech se objevily metastaze nejdrive v plicich,potom v jatrech a kostech.Bohuzel zemrela ve 45letech.Mohu se zeptat jaka je pravdepodobnost vyskytu rakoviny u jejich dvou dcer?Predem dekuji za odpoved.

Pokud se v rodině maminky nevyskytla další nádorová onemocnění v mladším věku, je asi pravděpodobnost, že se jednalo o dědičnou formu onemocnění, malá. Pro dcery může být mírně zvýšené riziko nádoru typu sarkomů, asi dvojnásobné, další rizika nádorů budou asi podobná, jako má ostatní populace.

Doporučuji celkové preventivní kontroly u praktického lékaře po dvou letech, včetně kontroly krevního obrazu. Pokud se objeví nějaké příznaky (bulky, i nebolestivé, bolesti hlavy, závratě, poruchy vidění, dlouhodobý kašel, krev v moči, stolici aj.) na prohlídku ihned.

Dále gynekologické kontroly ročně včetně vagin. UZ, kontroly prsou gynekologem, mamografie od 45 let po dvou letech, od 50 let testy na krev ve stolici, od 55 let kolonoskopie.

9. 3. 2016, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Jsem po léčbě rakoviny prsu (operace, chemo, ozařování) Po léčbě stále trpím bolestmi kloubů a šlach a proto jsem chtěla jet do lázní. Bohužel mne ještě čeká odejmutí dělohy a vaječníků z důvodu zvětšené dělohy po léčbě. Vím, že na lázně je nárok 1 rok od ukončení léčby, ale kvůli gynekol. operaci to již nestihnu. Chtěla bych se zeptat, zda je nějaká možnost, že bych jela do lázní později? 

Nevím, zda budu umět poradit přesně, určitě je dobré tuto informaci ještě ověřit buď u Vašeho praktického lékaře nebo u Vaší zdravotní pojišťovny nebo přímo v některých lázních – stačí telefonicky.

Pokud se nic dramaticky nezměnilo, měla byste mít u Vaší diagnózy do dvou let po ukončení léčby nárok na tři týdny komplexní lázeňské péče (říkává se jí křížková) - ubytování i lázeňské procedury vám hradí zdravotní pojišťovna. Návrh na ni vám musí napsat váš praktický lékař - vesměs na základě doporučení ošetřujícího lékaře (onkologa). Již v návrhu uvádíte lázně, které preferujete i lázně náhradní a to, zda požadujete jednolůžkový pokoj.

Pro Vaši diagnózu jsou vhodné Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně, případně Luhačovice. Záleží na tom, jaké prostředí preferujete - zda spíše rušné lázeňské město nebo místo poklidnější s hezkým okolím. Také samozřejmě záleží na ročním období a z toho vyplývající kapacitě lázní.

Návrh na lázeňskou péči schvaluje revizní lékař - na to má pojišťovna maximálně 30 dnů od podání návrhu - pak od ní dostanete zprávu, kterým lázním byl váš návrh postoupen. Do lázní byste měly nastoupit nejpozději tři měsíce od podání návrhu.

Zdravím prim. MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA

11. 3. 2016, prim. MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Dobrý den,proč hovořit o prevenci,chodila jsem pravidelně ke svému lékaři a v posledních 2 letech jsem ho navštěvovala každý měsíc,ne-li dvakrát za měsíc a stejně mi vypěstoval nádor děložního čípku,který mi prorostl do vazů.Jsem zaléčená s následky! Moje otázka -jak může být tento lěkař soudním znalcem v oboru gynekologie?

Dobrý večer, je mi líto, ale na Váš dotaz nemůžu odpovědět. O celém případu nevím prakticky nic, takže se k tomu nemám jak vyjádřit.

Současně bych Vás chtěla velice slušně upozornit na to, že tato linka slouží primárně k dotazům, které se týkají skutečně prevence nebo případných zdravotních obtíží, ne ke stížnostem. 

8. 2. 2016, MUDr. Renata Neumanová, neumanova.ren@volny.cz

Dobrý den,
můj praděd zemřel v 70 letech na karcinom žaludku, jeho sestra a matka ( v 59 letech) taktéž. Moje maminka- jeho vnučka- onemocněla karcinomem žaludku v 54 letech, nyní je 4 roky po léčbě naštěstí v pořádku. Mně je 36 let a opakovaně jsem v posledních třech letech absolvovala gastroskopii pro nauseu a občasný tlak v žaludku a i z preventivních důvodů. Helicobacter nebyl nikdy přítomen, před třemi lety zjištěn zhoubný vřídek, jinak absolutně bez nálezu, krátkodobě řešeno helicidem, nyní již bez potíží i bez léčby. Doporučeno z preventivních důvodů jednou ročně uzv vyšetření břicha a odběr krve, každých 3-5 let pak gastroskopie, nicméně dle lékaře nelze s ohledem na věk nemocných hovořit vysloveně o genetické zátěži. Ráda bych se zeptala, zda je tento názor správný a zda je interval pro případné zachycení nemoci dostatečný a zda je možné a vhodné řešit např.i genetickým vyšetřením, případně kam se obrátit ( jsem připravena samozřejmě i potřebná vyšetření hradit). Osobně totiž vnímám svá rizika s ohledem k rodinné zátěži jako zvýšená a ráda bych byla co nejdéle zdravá pro své malé dítě, mám tak samozřejmě obavy, abych něco nezanedbala. Jinak alkohol nepiji, nekouřím, prakticky nesolím, uzeniny konzumuji jen výjimečně. Ovoce a zeleninu bohužel nemohu z důvodu alergie konzumovat. Velice děkuji za radu a přeji krásný den.

Myslím, že nejlepší by bylo domluvit se v genetické amb., jsou v každém krajském městě. Docela se divím, že máte údaje o pradědečkovi, většinou se to dřív tak dobře nediagnostikovalo. V některých indikovaných případech se zahajuje testování na mutaci genu z krve a podle toho se upravují intervaly sledování. Testování si rozhodne genetik. Sežeňte si co možná nejvíce lékařské dokumentace o příbuzných ( praděd, maminka..)
Např. v Masarykově onkol.ústavu v Brně: Ke genetickému vyšetření se objednejte telefonicky na číslech:
MUDr. Foretová 54313 6900, 6907 nebo MUDr. Navrátilová 54313 6901, (sestra 54313 6911) nebo osobně v kanceláři lékařů MOÚ, 4. patro Švejdova pavilonu, Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů. Je potřeba doporučení od lékaře, pak je hrazeno z pojištění
MUDr.Milana Šachlová, CSc et PhD

4. 1. 2016, MUDr.Milana Šachlová, CSc et PhD , sachlova@mou.cz

Minulý týden mi dcera(5měsíců) spadla z gauče, neměla žádné příznaky, jen o něco zvětšenou zorničku na straně pádu, poslali nás na ct mozku, neřekli mi žádná rizika, zjistila jsem si to posléze sama. Vyděsila mě síla záření, která je při vyšetření použita. Od té doby nemůžu spát a nemůżu se zbavit pocitu, že moje dcera umře mladá na nějaký nádor v mozku nebo jiné onkologické onemocnění. Máme v rodině i leukémii. Mrzí mě, že jsem tomu nezabránila. Myslíte, že ji mohlo ozáření poškodit zdravé buňky v mozku a negativně ovlivnit další vývoj? A nevíte, kolik dětí v takto nízkém věku podstupuje toto vyšetření?

Je mi jasné, že v tomto případě u nás nemá žádná prevence moc smysl, když už dcera podstoupila tak velké ozáření. Nebo se dá nějakou metodou ozáření z těla vyloučit?

myslím, že Vaše obavy jsou zbytečné. CT bylo u vaší dcerky indikováno naprosto správně, protože především při úrazu hlavy a rozdílné velikosti zorniček je nutné vyloučit krvácení do mozku, které může být život ohrožující a vyžaduje okamžitou operaci. CT vyšetření mají radiační zátěž, ale za svých 32 let praxe jsem dosud nesetkala s dítětem, které by dostalo leukemii protože bylo 1x na CT vyšetření. CT vyšetření se nedělá preventivně, vždy jsou na to přesně určené indikace a myslím, že se proto nemusíte obávat. Záření nemáte jak z těla dostat, každé záření má svůj poločas a vymizí samo. Ale vůbec by jsem se tím netrápila. To, že máte v rodine 1 případ leukemie, rovněž nezvyšuje u Vaší dcerky riziko leukemie či jiné malignity. genetické riziko vzniká, pokud se v rodine (nejméně ve 2-3 generacích) opakují nádory nezvyklé pro daný věk, nebo určitý typ nádoru.

17. 12. 2015, MUDr. Viera Bajčiová, CSc., vbajciova@fnbrno.cz

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat . Při jídle např.topinky s česnekem mi po cca 2 minutách začne bolet v zádech u levé lopatky u spodní části. CT slinivky v pořádku. jsem po žlučníku s vředem na dvanácterníku.V poslední době 14 dní je mi zima. Děkuji Gavenda

Vážený pane, po internetu je možné dávat jen obecné rady a nenahradí kontakt s lékařem. Chápu to tak, že máte po operaci žlučníku a měl jste také vředy na dvanácterníku. Může se jednat o sníženou toleranci česneku po operaci žlučníku, pokud vám dělá potíže, nejezte ho. Jsou pacienti, kteří po operaci žlučníku můžou jíst vše, jiní musí držet dlouhodobě dietu.

MUDr.Milana šachlová

19. 11. 2015, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz