Všechny příspěvky

Počet nalezených dotazů: 71 zrušit všechny filtry

Dobrý den mám dotaz moje teta zemřela na R. Tlustého střeva. V 69 letech. Já sama od té doby co to tetě zjistily tak jsem chodila pravidelně na testy okultní ho krvácení . I když jsem si to nejprve platila. Vše bylo v pořádku. Ted mě poboliva v levém podbřišku sem tam mám řidší stolici. Krev tam není. Sono břicha v pořádku. Mám zadat o jiné vyšetření. Kolonoskopie se bojím. Tetě při ní protrhly strevo.muze to být dědičné. Děkuji.

Vážená paní, pokud měla karcinom tlustého střeva pouze vaše teta ve věku 69 let, pravděpodobně se nejedná o dědičné onemocnění. Pokud jsou vaši rodiče bez tohoto onemocnění, pravděpodobně máte riziko onemocnění na úrovni populačního rizika. Každý však od věku 50 let by měl mít preventivní testy na krev ve stolici a od 55 let kolonoskopii. Protržení tlustého střeva je vzácné, neměla bych z něj obavu. Pokud máte bolení břicha a chcete dále postoupit ve zjištění diagnózy, je nutné se domluvit s praktickým lékařem, aby navrhl další postup. Nejspíše vám doporučí dietu a dále návštěvu gastroenterologa. Zda je nutná kolonoskopie, nelze takto říci.

V každém případě od 55 let byste měla mít pravidelně kolonoskopii preventivně.

5. 3. 2019, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Existuje někde souhrnný konkrétní seznam jídel/co by měl člověk jíst a co by neměl pro prevenci? Kde je například který typ ovoce ano a které ne, ... například červené melouny, hroznové víno někdo uvádí že mají moc cukru, někdo říká že je to fruktóza že to nevadí.
Některé tuky se doporučují a některé nedoporučují - například kokosový olej, řepkový olej, slunečnicový olej. Taky na olivový olej se píšou dvojí recenze. Taky co mořské plody - sépie, mušle, ústřice, ....
Co sojové omáčky co se používají často v Asii. Co octy například hroznový ocet.
Kdyby to bylo někde detailně uvedené tak by to bylo jednodušší. Jedná se mi o konkrétní výpis co ano a co ne, ten obecný vidím často ale konkrétní jsem ještě neviděl.

Takový seznam neexistuje a s největší pravděpodobností ani existovat nebude. A to právě z toho důvodu, že to bohužel zjednodušit nelze. Každá potravina/výrobek/jídlo je unikátní a proměnlivou směsí mnoha set/tisíců látek, u kterých nelze predikovat v takové podobě, jak byste si představoval, co se konzumovat může a co ne. Jen tak pro zajímavost - v EU je na trhu více jak 2 miliony druhů potravin. Kdyby "hypoteticky" takový seznam existoval, nevím, jestli by Vám to situaci usnadnilo, nebo spíše naopak... A každá potravina by vždy měla své pro a proti. Do toho by se muselo počítat s množstvím, které konzumujte, jak často to konzumujte, s čím dalším to kombinujete, jaké další životní faktory Vás ovlivňují (neb nádorové onemocnění není záležitostí pouze výživy...). Čili není to opravdu jednoduché, jak můžete vidět. Proto jsou obecná doporučení (pestrost, střídmost, doporučená četnost konzumace daných skupin potravin aj. "zásady", o kterých jste hovořil) právě tím jednoduchým vodítkem, o které se můžete opřít a které vám zajistí spolu s dalšími doporučeními (pohybová aktivita, pravidelný odpočinek, optimální tělesná hmotnost....) snížení rizika vzniku onemocnění. 
Asi jsem nenapsala to, co byste chtěl slyšet, ale věci na světě nejsou jen černé, nebo bílé (Vašimi slovy co by se mělo a naopak nemělo konzumovat). Je mezitím ta pestrá škála černobílé, což platí nejen v životě, ale i v tom, na co se ptáte. 

3. 3. 2019, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz

Dobrý den,je mi 35 let,jsem kuřák,pracuji jako kuchař momentálně,už dlouhou dobu mám bolesti zad v kříži,jsem stále unavený bez energie,občas mívám krev v moči a i ve stolici,mám problémy i se spánkem,a jsem i náladový poslední dobou,moje máma umřela ve 42 letech na rakovinu,babičky i děda také zajímá mne zda to nemůžu mít třeba genetické a nemám ji také.dekuji za odpověď

Jako kuřák si zvyšujete riziko mnoha nádorových onemocnění. Přestaňte kouřit.

Pokud máte uvedené potíže, navštivte praktického lékaře, ať vám udělá celkovou preventivní prohlídku včetně kontroly moče, UZ močového měchýře, ledvin a kolonoskopie, tj. vyšetření celého tlustého střeva. Pokud máte krev v moči, nebo ve stolici, je vždy dobré vyšetřit moč. měchýř, ledviny, i tlusté střevo. Příčiny mohou být banální, ale může se jednat i o nádorové onemocnění.

V rodině nemám údaje o typu onemocnění nádorem. Nevím, na jaký nádor zemřela maminka. děda i babička. Bylo by dobré, abyste navštívil genetickou ambulanci někde v blízkosti vašeho bydliště (ve všech větších nemocnicích, můžete se objednat telefonicky, nebo požádejte praktického lékaře o doporučení) a konzultoval podrobnosti vaší rodinné anamnézy s genetikem. Potom se dá uvažovat o příčinách onemocnění v rodině, někdy se dá provést i genetické testování. Jen asi 5% nádorů má dědičnou příčinu, 95% je nejspíše díky jiným příčinám, životnímu stylu a prostředí.

15. 1. 2019, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Mohla bych se prosím zeptat ještě na škodlivost-nevhodnost mléčných výrobků po onkologickém onemocnění, už vyléčená? Které jsou a které nejsou vhodné?

Nejsou známé žádné relevantní důkazy, že by mléčné výrobky byly po onkologickém onemocnění škodlivé. Naopak se mléko, mléčné produkty (mj. i díky přítomnosti vápníku) řadí mezi jedny z mnoha ochranných faktorů např. před vznikem nádorového onemocnění tlustého střeva. Vápník je navíc u všech důležitý i pro kostní zdraví a další funkce v organizmu. Mléko, mléčné produkty jsou jedním z jeho možných zdrojů.

Otázka vhodnosti - obecně se doporučuje při denní konzumaci preferovat neslazené, středně tučné výrobky (tj. polotučné mléko, jogurty s tučností cca do 3,5 % a sýry s obsahem max. 30 % tuku v sušině). Samozřejmě občas v rámci pestrosti stravy lze zařadit i ty více tučné varianty (tučnější sýry, smetanové jogurty...). Vše je vždy otázkou "přiměřené" míry. Doporučená frekvence zařazování mléka, mléčných produktů je několikrát denně (2-3 x).       

20. 12. 2018, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz

Mamince 72 let byla v březnu 2017 zjištěna rakovina slinivky břišní. Podstoupila chemoterapii (gemcitabin), nádor se zmenšil, a tak byla v lednu 2018 operována - odstraněna hlava slinivky, dvanácterník a žlučník, žlučové cesty byly přešity jinam. Následně byl zdravotní stav bez problémů, kontrolní testy v normě. Nyní listopad 2018 při kontrolním CT bylo zjištěno, že se někde v operované části slinivky opět vyskytlo ložisko nádoru + zvětšené lymfatické uzliny, takže byla opět nasazena další chemoterapie .... Teď jsem se na internetu dočetla, že existuje doplněk stravy OVOSAN. Četla jsem, že by tento doplněk stravy měl mít nějaký blahodárný vliv na posílení imunitního systému, který je chemoterapiemi poškozován a oslabován. Měl by rychleji regenerovat zdravé buňky, které jsou chemoterapiemi také poškozovány a naopak by měl nádorové buňky oslabovat, a to by mělo mít na následek, že při podání chemoterapie se snadněji a rychleji tyto nádorové buňky zničí. Cena jedné krabičky Ovosanu je však drahá a je tam větší spotřeba tabolek při jeho užívání. Proto se chci zeptat, zda je vhodné nebo zda má vůbec nějaký význam si tento doplněk stravy zakoupit a začít užívat. Třeba i jako prevenci. Jak se říká "tonoucí se stébla chytá". Děkuji za Vaši odpověď. 

Děkuji za dotaz. Ovosan, jak jste i vy správně napsala, je doplněk stravy. Pokud by "účinné" složky v něm byly vědeckými studiemi u lidí popsány jako prokazatelně fungující, jistě by došlo k "překvalifikování" na léčivý přípravek, a to se doposud nestalo. Doplněk je skutečně drahý, denní dávka (až 9 tobolek) Vás klidně může přijít na 200 i více korun.... Za tu cenu si myslím, že nakoupíte potraviny, ze kterých se vlastně Ovosan dle etikety skládá (slunečnicový olej, vaječný extrakt...) a ještě v nich najdete spoustu dalších prospěšných látek. Doplňky stravy nejsou mezinárodními organizacemi (např. WCRF/AICR) zabývajícími se prevencí nádorových onemocnění jako prevence doporučovány. Základem by měla být pestrá a vyvážená strava. S přáním všeho dobrého

20. 12. 2018, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz

Dobrý den.
Prosím, chci se zeptat. Babička- matka mé matky zemřela na ca slinivky v 72 letech. U matky 80 let, nyní ca rekta, kde bylo celé odstraněno a trvale má vývod, dále srdeční vada, vysoký tlak. Na srdeční vadu zemřela druhá sestra matky ve 4 letech. Bratr matky zemřel v 60 letech na CMP. Sestra matky je bez jakýchkoliv potíží a zdravá. Je zde možnost nějaké dědičné zátěže?
Dále by mě zajímalo, zda by mi někdo mohl přeložit nález, kterému rozumím jen částečně.
Děkuji.

Dědičná dispozice k nádorům je v rodině málo pravděpodobná. Genetické vyšetření není nutné. Onemocnění se vyskytla ve vyšším věku. U vás je vhodná kolonoskopie od 55 let pravidelně.

Nález vám může přeložit váš praktický lékař.

20. 9. 2018, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den, ve 4 letech jsem měl leukemii ALL (chemo+radio) nyní 34 let. V cca 23 letech mi diagnostikovali roztroušenou sklerozu. Cca 7 let jsem si aplikoval injekčně Copaxone, nyní eskalace léčby na tabletovou xx. Cca po půl roce užívání tohoto léku jsem si nahmatal bulku v levé části břicha blíže boku v úrovni pupíku. Bral jsem to jako tukovou bulku, nyní cca další 3 měsíce začala ale lehce bolet (píchání, pálení) poté začala píchat i na protější straně břicha a pak ještě na bocích mezi prsem a pupíkem kde je též hmatatelná lehká jakoby bulka. Nechal jsem si udělat některé rakovinné markery cca 3 a jeden CA 15-3 byl 26 kU/l a 2 měsíce později jsem si tento nechal udělat znovu a nyní je 31,8 kU/l což dle laboratoře již je pozitivní. Současně s tím, mám i špatné jaterní testy, které se pomalu zhoršují nyní ALT 2,4 a GMT 3,0, AST 0,8. Též i lipáza 1,4. Celkově se cítím dlouhodobě unavený (ale to kvůli RS) poslední dobou
však ale o něco více včetně občasného nočního pocení, nechutenství vyloženě nemám ale již ji po menší porci se cítím sytý. Jiné příznaky kromě spojenou s RS nemám.
Neuroložka myslela že ta bolest břicha je od jater nechala mi udělat SONO ale jen jater trvalo cca 10 min, nevím zda v tom bylo více. Ale zde nic nebylo. Chtěl jsem se zeptat zda i s ohledem na leukemii v dětství a imunomodulační léčbu nyní hlavně přes nový lék xx který má "více vedlejších" účinků by se nemohlo jednat o nějaký druh rakoviny ? 

Vážený pane, máte jistě vyšší riziko vzniku dalšího nádorového onemocnění než běžná populace. Vaše příznaky, ale vůbec nemusejí s nádorovým onemocněním souviset.

Odběr nádorových markerů nemá význam ve screeningu, je to určené ke sledování pacienta již s onkologickou diagnózou. Markery nejsou specifické.

Ca 15-3 má největší význam pro monitorování pacientek a pacientů s nádorem prstu Ale hodnoty mohou být zvýšeny také u nezhoubného onemocnění prsu, chronického onemocnění jater, chronického zánětu průdušek, zánětu plic, nedostatečnosti ledvin atd. Myslím si, že ve vašem případě zvýšení odpovídá jaterním testům- něco není v pořádku na játrech. Možná jste prodělal nějakou infekci a ani o tom nevíte, možná je to následek léčby. To by se mělo došetřit. Obraťte se na onkologa nebo jaterní poradnu, internetová poradna nenahradí kontakt s lékařem

MUDr Milana Šachlová

6. 9. 2018, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Máme asi v rodině netypickou genetickou mutaci. Objevila se nám rakovina nosohltanu, melanom, rakovina tlustého střeva, slinivky, konečníku. Já sama mám problémy z nervů se žaludkem a refluxní chorobu jícnu, na kterou jsem dostala papír s několika doporučeními, jak se stravovat. Také mně ve 22 zachránila cytologie před rakovinou děložního čípku, takže mám z rakoviny velké obavy. Mohu se někde dočíst více o stravování v prevenci? Zajímá mě to i protože mám dvě malé děti a potřebuju vědět, jak se mají stravovat.
Mám i dotazy typu - nemám jíst červené maso, ale mohu vývary z hovězího? Dělají mi dobře na žaludek a máme v rodině i problémy s klouby, tak se mi hodí kolagen. Vývary nevadí?
Mám jíst hodně vlákniny, ale děti zas tolik vlákniny jíst nemají, nebo ano?

Děkuji za dotazy. Vzhledem k Vámi uvedeným zkušenostem je pochopitelné, že máte obavy o své zdraví a zdraví Vašich dětí. Problematiku genetiky, zda skutečně máte v rodině "onkologickou" zátěž a zda jsou potřeba nějaká nadstandardní sledování, či genetický screening, ponechám na konzultaci s Vaším lékařem. Řada z těch onko diagnóz, které uvádíte, mohla mít souvislost s vyšším věkem, či nevhodným životním stylem... Není známo, zda byly tyto diagnózy u různých osob, či nějaká osoba měla více nádorových onemocnění, v jakém věku....Nebudu spekulovat, více informací u Vašeho lékaře. Každopádně pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře a dalších odborných lékařů (gynekolog, ve Vašem případě i gastroenterolog) nepodceňujte. Pokud jste citlivější i na psychickou zátěž (jak uvádíte potíže se žaludkem z nervů), zkuste zvážit i konzultaci s odborníkem v této oblasti. Stres je jedním z mnoha faktorů, který může zvyšovat riziko vzniku onkologických diagnóz, proto je vhodné se zabývat i jím a zkusit ho eliminovat na co nejnižší možnou míru.

K problematice výživy

O výživě v prevenci nádorových onemocnění se můžete dočíst např. právě na stránkách Linkos (sekce onkologická prevence, životní styl: /onkologicka-prevence/zasady-zdraveho-zivotniho-stylu/, či můžete projít /onkologicka-prevence/informace-o-prevenci/, kde naleznete i videa o prevenci), nebo na stránkách odborných organizací (z českých např. Masarykův onkologický ústav: https://www.mou.cz/prevence-nadorovych-onemocneni/t3017; ze zahraničních např. Světová zdravotní organizace: http://www.who.int/cancer/prevention/en/, Světový fond pro výzkum rakoviny: https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-prevention-recommendations...). S výživou jde ruku v ruce celkový životní styl (nekouření, zdravá tělesná hmotnost, tzn. BMI do 24,9, pravidelná pohybová aktivita...), který se součástí i výše uvedených doporučení. Preventivní obecná doporučení platí jak pro Vás, tak pro Vaše děti.

Proč nemáte jíst červené maso, v mailu bohužel neuvádíte. Pokud to má souvislost s refluxní chorobou jícnu a máte odzkoušené, že Vám tento druh masa potíže zhoršuje, je na místě ho skutečně vynechat a nahradit ho masem bílým, či rybami. Ale pokud červené maso vyřazujete "preventivně" z obav před vznikem rakoviny, pak Vás mohu uklidnit, že takovéto striktní omezení je zbytečné. Hovoří se pouze o tom, že bychom to s červeným masem neměli ve stravě přehánět (max. doporučené množství: 500 g vařeného masa/týden, ideálně libového a šetrně kulinárně upraveného), nikoliv o úplném vyřazení.

Hovězí vývar můžete v rámci pestrosti stravy zařazovat. Jen ho nekonzumujte horký, přesolený (to jsou rizikové faktory z onkologického hlediska) a příliš kořeněný (kvůli šetření Vašeho žaludku). Silný, tučnější vývar by pro Váš žaludek taky mohl být "těžký", ale předpokládám, že to máte vyzkoušené, když píšete, že ho dobře tolerujete.

Vláknina je jedním z ochranných faktorů před vznikem nádorového onemocnění tlustého střeva, ale podílí se i na prevenci dalších symptomů a onemocnění (zácpa, cukrovka...). Je proto důležitá nejen u dospělých, ale i u dětí, samozřejmě s dostatečným pitným režimem. Dospělí by měli mít každý den cca 30 g vlákniny ve svém jídelníčku a děti dle věku - orientačně se používá vzorec: věk dítěte v letech + 5, tzn. např. 6leté dítě by mělo mít v jídelníčku cca 11 g vlákniny/den. Dostatek vlákniny si zajistíte konzumací zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných výrobků, oříšků a semínek.

Snad budou odpovědi takto dostačující. V případě dalších dotazů, eventuálně detailnější informací, se zkuste obrátit na příslušené odborníky v oblasti nutrice (např. nutriční terapeut/specialista se zdravotnickým vzděláním) v místě Vašeho bydliště. Přeci jen osobní konzultace bývá více šitá na míru a máte možnost se doptat na všechny nejasnosti.

S úctou

Svatava Bischofová

17. 7. 2018, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz

Je mi 36. Bratr 37 má rakovinu nosohltanu, náš děda s babičkou zemřeli na rakovinu Tlustého střeva a konečníku (69 a 84 let), babiččin táta na rakovinu slinivky metastázovaný do plic (39), jeho další pravnuška zemřela na melanom kůže metastázovaný do mozku (37 let). Já sama, nebýt cytologie, tak bych měla rakovinu děložního čípku ve 22 letech.

Bratr je léčen a ve velmi špatném stavu, protože u něj doktoři, přes jejich roční vyšetřování hluchoty nepoznali, až mu vylezlo oko, ochrnul na půlku hlavy, atd..... a momentálně nechce řešit odběry na vyšetření. Já již delší dobu řeším u doktorky problémy typu únava, dlouhodobě zvětšené bolestivé uzliny, problémy s klouby, refluxní choroba jícnu, hlen ve stolici. Stále nikdo neví co mi je a na každé vyšetření jsou dlouhé objednací časy.

Chci se zeptat, pomohlo by mě, nebo mým a bráchovým dětem znalost toho, že máme nějakou genetickou mutaci? Ptám se, že bych si testy zaplatila sama, pojišťovna mi je podle konzultace v Gennetu neuhradí, leda bratrovi. Pomůže nějak znalost genetické mutace, například jiná vyšetření, urychlení vyšetření, jiný systém prevence a jaký, jak probíhá?

Z vaší zprávy vyplývá, že jste rodinnou anamnézu konzultovala již v Gennetu. Nepíšete, zda je bratr kuřák nebo ne, což je velmi vysoký rizikový faktor pro nádory nosohltanu. Dále vaši rodiče nemají žádné onkologické onemocnění, vaši prarodiče, nevím z jaké strany, měli onemocnění nádorem kolorekta ve vysokém věku. Toto příliš neodpovídá dědičné dispozici. 

Další onemocnění jsou u vzdálených příbuzných. Podrobné genetické testování je poměrně drahé a je vhodné jej v rodině dělat nejprve u nemocné osoby. Genetické vyšetření u vás také nevidím jako indikované. Domluvte se nejprve s bratrem, bylo by to nejvhodnější.

Podrobné genetické testování je poměrně náročné a drahé vyšetření, informace o cenách vám dají v Gennetu. Doporučuji proto testovat u bratra.

Vaše zdravotní problémy musí řešit praktický lékař s dalšími odborníky, v tom vám nemohu poradit. Podívejte se také na svůj životní styl a určitě nesmíte být kuřák.

Foretová 

16. 7. 2018, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Maminka CA prsu ve 45 letech - ablace prsu + odstranění okolních uzlin. mě je momentálně 35 let a již 3. rokem se léčím s manželem v CAR - mužský faktor - ... , nyní se chystám absolvoval již 2. IVF a mám obavy z dávek hormonů - momentálně z důvodu špatného SPG budu mít velké dávky aby bylo co nejvíce vajíček k oplodnění. Mám tedy otázku zda když maminka a prababička měly CA prsu zda je u mne riziko tohoto onemocnění pokud ho mám nějak geneticky v těle, že po těchto hormonálních stimulacích může nějak propuknout a nebo přijít dříve. Momentálně čekáme na genetickou zprávu zda je maminka nositelkou genu BRCA a pak bychom toto vyšetření absolvovaly se sestrou také. A také mne zajímá jaký je Váš názor obecně na hormonální stimulaci před IVF a riziko CA prsu.

Důležitý je momentálně výsledek testování genetické dispozice v podobě nositelství genu BRCA1,2. To samo o sobě výskyt karcinomu prsu nebo vaječníků poměrně výrazně zvyšuje. Nicméně i opakované hormonální stimulace před IVF mohou výskyt těchto karcinomů zvýšit. Chápu, že si přejete dítě, ale i v případě negativity genetického testování bych následně doporučovala velice bedlivé sledování jak gynekologem, tak na mammologickém pracovišti – minim. 1x za 6 měsíců včetně UZ prsů i vaječníků. Na MG jste zatím mladá. V případě pozitivity BRCA1,2 by pak bylo vhodné po případné graviditě, porodu a odkojení uvažovat o preventivním odstranění mléčné žlázy a ve vhodném čase případně i vaječníků. Je to pak na individuálním doporučení Vašeho ošetřujícího lékaře včetně doporučení od genetika či onkologa. 

10. 6. 2018, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Po nádoru vaječníku 8/2013 a sleziny 8/2015 pří neustále se zvyšujících při kontrolách markerů Ca125, čeho se vyvarovat ve stravě? Mívám nejvíce kolem 46, někdy 38. Jaké bylinky by měly být zakázané, doplňky stravy a pod. 

Dovolím si odpovědět více ze široka. Ve Vašem textu je pro mne příliš mnoho neznámých (Váš věk, jak bylo nádorové onemocnění léčeno - odstranění vaječníku/ů...., zda berete v současnosti na to nějaké léky, či jste "jen" sledována, zda se neléčíte ještě s něčím dalším, jaký vedete životní styl - pohybová aktivita, nadváha/obezita, kouření, stres....), abych mohla odpověď více konkrétně a nedopustila se tak zcestné rady.

Marker Ca 125 je pouze jednou z možností, jak sledovat vývoj zdravotního stavu po léčbě nádorů vaječníku. Existuje však mnoho dalších (další markery, např. HE4, či vyšetření zobrazovacími metodami apod.). Myslím si, že kdyby výkyv tohoto markeru považoval Váš lékař za hodný zvýšené pozornosti, určitě by Vás nesledoval jen tímto způsobem. Jestli Vaše hladina kolísá mezi 38-46 (norma je tuším do 35), asi není důvod k nadměrným obavám. Ale tohle prosím konzultujte se svým lékařem. 

Za moji aprobaci Vám jako prevenci návratu nádorového onemocnění (i na úrovni jiných orgánů než vaječníků, sleziny...), či prevenci vzniku i jiných onemocnění (kardiovaskulárních, diabetu...), mohu dát kvůli důvodům uvedeným výše, spíše obecné rady. Nádor, či jiné onemocnění, totiž nikdy nevzniká působením pouze 1 faktoru a vzniká až po dlouhodobějším působení. První rada se týká životního stylu: nekouřit, udržovat si optimální tělesnou hmotnost, tzn. BMI - do 25 (nadváha/obezita je prokázaný faktor zvyšující riziko vzniku nádoru vaječníku), pokud možno nekonzumujte alkohol, nebo jen přiměřeně, každý den pěstujte pohybovou aktivitu a nebuďte pasivní, vyvarujte se stresu... Z obecných zásad stran výživy, což je druhá rada, dodržujte pestrou a pravidelnou stravu. Mějte dostatek různobarevné zeleniny a ovoce (min. 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce denně, ideálně celkem 500-600 g/den), preferujte celozrnné výrobky před rafinovanými výrobky (výrobky z bílé mouky, bílá rýže a těstoviny...), snižte konzumaci živočišných tuků (uzeniny, sádlo, máslo, prorostlé maso...) a jednoduchých cukrů (tj. přidaný cukr v nápojích, sušenkách, ovocných jogurtech.....). Preferujte maso libové, netučné, spíše bílé (drůběž) a rybí. U ryb si jejich vyšší tučnost pro výborné složení mastných kyselin dovolit můžete (losos, makrela...), konzumace alespoň 2-3x týdně, 2x týdně luštěniny (ve Vašem případě omezit z této kategorie sóju - přítomnost velkého množství fytoestrogenů), moc nesolte, používejte rostlinné oleje místo živočišných tuků (olej řepkový na tepelnou úpravu; slunečnicový, olivový do salátů; vyvarujte se tuku kokosovému, palmojádrovému, ten je často ukryt ve výrobcích, proto je potřeba číst složení na obale). Z kulinární úpravy volte šetrné způsoby - vaření, dušení, omezte smažení, grilování...

Ke konkrétní problematice v otázce bylinek a doplňků stravy lze říci, že striktní zákaz něčeho, co ano, či ne, nikde nenajdete a ani to nelze tak formulovat. Protože vždy jde o to, kolik, jak často, jak dlouho byste něco užívala, jaký je Váš zdravotní stav a další okolnosti, o kterých jsem psala výše. Obecně snad, pokud bych velmi hypotetizovala, že by u Vás nádor vaječníku vznikl na podkladě hormonální etiologie a je v současné době cílem potlačovat působení těchto hormonů, např. určitými léky, je potřeba se vyhnout věcem "zbytečně" zvyšující hladinu estrogenů v těle. Látky ve stravě mající v těle podobné účinky jako estrogeny nazýváme fytoestrogeny. Neměla byste tedy nadměrně konzumovat sóju a výrobky z ní; lněné semínko, byliny na "tzv. klimakterické obtíže" (např. jetel, drmek, ploštičník, andělika, šalvěj...). Ty mají za cíl "suplovat" fyziologické estrogeny a mírnit tak obtíže (návaly, pocení, problémy se spánkem, suchost sliznic....) při menopauze. Hovoří se také o tom, že káva a čaj může obsahovat hodně fytoestrogenů. Čili i zde by ta konzumace neměla být přehnaná. Ale jen hypotetizuji, neznám Vaši přesnou anamnézu. Zkuste to ještě probrat se svým ošetřujícím lékařem, jak ten viděl etiologii vzniku nádoru vaječníku a jaká byla v té souvislosti zvolena léčba (léky tlumící nějaké funkce v organismu, nebo se "jen" sleduje Váš současný zdr. stav...). K doplňkům stravy - obecně ani není potřeba je užívat, pokud máte dostatečně pestrou stravu. Výjimkou je např. doplnění vitaminu D v zimě, kdy nemáme jeho dostatečnou syntézu v kůži díky UV záření a nekonzumujeme dostatek ryb, vitaminu C při období zvýšené nemocnosti...apod. Ani bylinky neslouží jako náhrada pestré stravy, nejsou ani zárukou 100 % prevence. Většinou se užívají pro nějaké symptomy, které chceme ovlivňovat, a o těch také z Vašeho dotazu nic nevím, a proto vyjádření nemohu více specifikovat.

Můžete se případně ještě zkusit zeptat pana primáře Maňáska, který bude mít živé vysílání 2. 5. k problematice výživy při nádorovém onemocnění (/pacient-a-rodina/pece-o-pacienta/vyziva/ptejte-se-zive-na-vyzivu-behem-lecby/). Obávám se ale, že nejlépe "na míru" Vám stejně poradí Váš ošetřující lékař, který má o Vás všechny detailní informace.

S úctou

Svatava Bischofová    

28. 4. 2018, Mgr. Svatava Bischofová , bischofova@post.cz

Dobrý den, před zhruba 5ti lety mi byla provedena konizace děl. čípku (ložisko cca 2,5 cm, 3mm do hloubky) pro těžký předrakovinový stav (přesné hodnoty neznám). Žádná léčba z onkologického hlediska neproběhla. Nyní jsem chtěla jít na laserovou operaci varixů a pan dr. mě odmítl s tím, že je riziko, že by se mi mohla rakovina 'rozjet'. Můj gynekolog i jiný dr. přes laserové operace se tomu divili. Chtěla bych se zeptat na názor onkologa. Ďekuji

Laserová operace varixů pro Vás není - z hlediska předchozí konizace čípku děložního – žádným rizikem. Ani v situaci, kdy by jste měla skutečně karcinom a ten tam nakonec nebyl, jen in situ nález, což je – jak píšete – stav předrakovinový, tj. nebýt té konizace, rakovina by se tam časem objevila, ale pokud je vše t.č. v pořádku, nijak Vás operace varixů neohrožuje .  

6. 4. 2018, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Dobry den,
chci se zeptat, jak hodne bych se mel znepokojovat. V prosinci jsem asi dva dny prepojoval el. rozvadec v uzavrene male mistnosti. Az pozdeji jsem zjistil, ze to oblozeni kolem dokola jsou azbestove desky. Ty se pri dotyku na kraji drolily. Navic to tam druhy den tatka probehl s vysavacem. Takze asi hodne rozviril. Do desek jsme primo nevrtali. Ale pri praci bylo videt, jak nam material zustava na rukavech a droli se.
Dekuji za odpoved.

Znepokojovat se nemusíte. 

27. 3. 2018, prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., jskric@fnbrno.cz

Dobrý den, chci se zeptat, zda vyřazení produktů živočišného původu ze stravy pomáhá?

Dobrý den, děkuji za dotaz. Vyřazení živočišných produktů z jídelníčku v rámci prevence nezajistí, že se člověk nádorovému onemocnění 100 % vyhne. To vzniká vždy působením více faktorů.... O potraviny živočišného původu, především vejce, mléko a mléčné výrobky, ale i libové maso, by byla velká škoda se ochuzovat. Jsou totiž cenným zdrojem nejen plnohodnotných bílkovin, ale i mnoha vitaminů a minerálních látek. Nejlepší cestou, jak zajistit tělu dostatečný přísun všeho potřebného, je mít co nejpestřejší stravu. Jednak tělo dostane široké spektrum různě prospěšných látek a pokud tam jsou složky méně prospěšné, nejsme jim vystaveni chronicky, takže je to vlastně i prevence před dlouhodobým působením stejných látek. Čili živočišné produkty vyřazovat nemusíte. Spíše omezte konzumaci tučných variant, preferujte výrobky středně tučné a v případě masa volte libové varianty upravené ideálně šetrně, a to dušením, či vařením. Maso je velmi vhodné prostřídat s rybami (v tomto případě klidně tučnějšími), které obsahují vhodnější spektrum mastných kyselin (tzv. nenasycených, omega 3) a také vitaminu D aj. To samé se týká situace, pokud člověk má nádorové onemocnění. Vyřazení těchto potravin by bylo zbytečné, dokonce až kontraproduktivní. Ve stravě musíme mít jak rostlinné, tak živočišné potraviny. Oboje má svoje plusy a mínusy, proto jejich vhodná kombinace je ideální variantou.   

11. 1. 2018, Mgr. Svatava Bischofová, info@linkos.cz

Dobrý den,nevím jestli to sem patří,ale nevím na koho se s tímto dotazem obrátit.Tak tedy-před 5 lety jsem měla tuto diagnozu: Invazivní duktální karcinom L mamy.Proběhla parialní operace,extirpace SNL,exentrace L axily.pT1 pN1(SNL),MO,G2,ER 100%,PR 15%,MIB do 15,HER2 negat,4x chemo+ozařování.5 let léčba --- a nyní už bez léků.
Chěla bych se zeptat,protože plánuji těhotenstí,jaké procento je,že se mi nemoc vrátí.
A ještě mám dotaz z genetiky.Byla mi prokázána mutace A1298C v genu pro MTHFR v homozygoním stavu.Tak co to znamená.
Děkuji předem za odpověd.

Nevím, kolik je Vám let, nicméně gravidita po předchozí onkologické léčbě je možná po konzultaci zejména s Vaším ošetřujícím lékařem, který nejlépe zná Vás celkový zdravotní stav a Vaši předchozí léčbu včetně typu chemoterapie, kterou jste absolvovala, otázka z genetiky je hodně speciální a bude asi na genetika. Po pravdě se běžně tento gen na typu léčby a dalšího sledování nepodílí. Možná by mi i pomohlo, kdybych věděla, kde jste se léčila. Pokud chcete údaje doplnit, napište prosím. Zdravím   

5. 12. 2017, prim. MUDr. Renata Neumanová, Ph., D., MBA  , neumanova.ren@volny.cz