Všechny příspěvky

Počet nalezených dotazů: 107 zrušit všechny filtry

Dobrý den,
je mi 57 let - jsem žena-celoživotní nekuřák, léčena tuberkuloza,kterou jsem se od někoho nakazila. Moje maminka prodělala v 53 letech rakovinu dělohy a později byla 2x na operaci střev - taky rakovina. Nyní je mamince 79let. Já jsem prodělala boreliozu a při léčbě mě poslali na vyšetření štítné žlázy- neměla jsem žádné problémy související se štítnou žlázou. Na vyšetření štítné žlázy sonem , mi zjistili plno cyst, tak jsem byla na operaci celé štítné žlázy, že to nebylo již léčitelné. Rakovina cyst nebyla potvrzena.
Mám obavy, že jako dcera můžu mít dispozice k dědičné rakovině. Lze se prosím u Vás objednat na genetické vyšetření ? Chodím pravidelně na preventivní prohlídky ke gynekolovi, od 55 let chodím každý rok na mamograf prsu. Byla jsem zaslána preventivně i na kolonoskopii, při kterém mi vypalovali malé cysty - 2x. Jsem zastánce prevence a tvrdím, že lze v prvopočátku vše vyléčit.
Možná to vypadá, že jsem hypochondr, ale starám se o maminku, která má navíc AIZHAMRA, tak chci být připravená.
děkuji za odpověď

Z uvedeného je málo pravděpodobné, že by se v rodině jednalo o dědičnou dispozici k nádorům, onemocnění karcinomem dělohy ve 53 l. a karcinomem tlustého střeva u matky bylo ve vyšším věku, jedná se o častá nádorová onemocnění. 95% nádorů není dědičných, ale souvisí s věkem a dalšími rizikovými faktory. Pokud v rodině matky u jejích rodičů nebyla nádorová onemocnění v mladém věku, o dědičnou formu se asi nejedná.

Samozřejmě, že byste měla chodit na prevence, mamografie, gynekologie ročně, UZ štítnice, kolonoskopie po 3-5 letech. 

3. 9. 2021, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den, pokud v rodině měl bratr matky ve 45 letech karcinom tl. střeva, má syn matky nárok na vyšetření (TOKS, KSK) ve 42 letech? Nebo od jakého věku má na vyšetření nárok? Případně musí si vyšetření zaplatit sám? Od kdy doporučujete a jak často vyšetření a jaké provádět?

Matka asi neměla karcinom tlustého střeva. Pokud měla kolonoskopii a je zdravá, je asi zvýšené riziko pro jejího syna málo pravděpodobné. Screening je hrazen od 50 let TOK a kolonoskopie. Co dále je která pojišťovna ochotna hradit, není známo. Nechť se pán zeptá. Dle mého názoru by měl dodržovat zdravou životosprávu a chodit na TOKs ročně, který si snadno může zaplatit. 

Polyp však může mít každý, i v jeho věku, pokud má zájem o kolonoskopii, je vhodné jej podpořit, gastroenterolog mu samozřejmě lépe vysvětlí, jestli to v jeho případě může dát k uhrazení pojišťovně. 

20. 8. 2021, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den, je mi 36 let (dlouho jsem byl kuřákem cca přes 15 let 20 cigaret denně.) Prožil jsem nedávno velký životní otřes ( ztráta zaměstnání, rozvod atd.) a byl v extrémně velkém psychickém vypětí trvajícím přes měsíc a půl (znovu po 3 letech abstinence začal silně kouřit). Před 3 týdny mi zbělel jazyk na ORL mi řekli že jde pravděpodobně ( bez stěru a analýzy ) o candidozu jazyka a že to možná souviselo s kouřením a špatnou hygienou . Zjistil jsem zároveň že jsem výrazně ztratil na váze ( 6 kg za pět týdnů /stresu ) z 85 na 79kg. Životospráva byla horší ale nebylo to tak že bych skoro nejedl. Teď jím týden opravdu pravidelně a hodně ( i sladké a tučné ..) nekouřím - chuť k jídlu mám spíše větší ale váha se zatím zvedla jen o 1 kg.Pociťují plynatost a stolice je většinou hnědá ale jde často i k žluté barvě. ( neplave, nedělají se mastné skvrny ) pociťují trochu bolest žaludku( může být stres) Sono slinivky a okolí ( byla prý dobře vidět kromě ocásku) proběhlo bez zvláštních nálezů. Můj dotaz zní jak postupovat dále - tj zda má smysl žádat o CT nebo podstoupit nějaká další vyšetření a kde? Kombinace rychlého zhubnutí, bílého jazyka ( v zadní části) a změn stolice mě nechává v pochybách a úzkostech zda nejde o rakovinu slinivky. Jak často je změna barvy jazyka průvodním jevem? Děkuji laskavě za vaši odpověď.

Vážený pane, nejprve bych vše probrala s Vašim lékařem, který Vás také vyšetří pohmatem. Tato poradna nenahradí lékaře.

Pokud se týká slinivky, je výborné vyšetření tzv. endosonografie (EUS). Nevím, odkud jste, proto nemůžu doporučit konkrétní pracoviště.

2. 8. 2021, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Dobrý den, přítelkyně se obává dědičnosti sarkomů. Její babička (z matčiny strany) zemřela na kožní sarkom v oblasti nosu (přesný typ bohužel nevím), a její maminka měla maligní myom (stromální sarkom), na což se přišlo přišlo až po operaci myomu. Četli jsme, že sarkomy nejsou dědičné, je tedy v tomto případě možné vyloučit genetický faktor? Děkuji.

Sarkomy jsou vzácně součástí dědičných syndromů. Nejspíše se nebude jednat o dědičnou dispozici, neznám věk nádorových onemocnění a další rodinnou anamnézu. Genetické testování nejspíše není indikováno.

Doporučuji gynekologické kontroly 1-2x ročně včetně vaginálního ultrazvuku.

23. 7. 2021, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den po otsraneni polypu tlustého střeva se objevuje krev ve stolici i na papíru mám 1den po odstranění děkuji

Dobrý den, domluvte se na pracovišti, kde Vám polyp odstranili. Nevím , jak byl velký a v jaké části střeva, může to znamenat krvácení ze spodiny polypu.

2. 6. 2021, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Dobrý den, chtěl bych u mámy vyzkoušet podávání např. ___ nebo ____, které podporují tvorbu růstového hormonu. Oba máme hrozně nekvalitní spánek a zjistil jsem, že mě to pomáhá. Jenže ona má nezhoubný nádor v oblasti genitálií (nezvětšuje se) a tak se obávám, aby ji to neuškodilo. Co si o tom myslíte?

Dobrý den, nezhoubný nádor v oblasti genitálií je poněkud široký pojem, nicméně si myslím, že ___ by vadit neměl. 

9. 6. 2021, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Moc děkuji za velmi rychlou odpověď na můj dotaz. Pokusím se upřesnit moje potíže.
Je mi 50 a již několik let trpím refluxem, užívám omeprazol někdy i 2x denně(od porodu diagnostikovaná kýla na jícnu). K současné situaci, myslím si, že po jídle cca do 1 hodiny je tlak v žaludku o něco větší a stejný pocit mám i u prázdného žaludku. Někdy mě bolí jen žaludek, někdy jen v zádech, kdy bolest citím třeba i v pravém rameni i mám pocit, že se mi i hůř dýchá a někdy bolí obojí. Paradoxně je bolest menší při chůzi a celkově ve vzpřímené poloze. V noci mě to nebudí. Chuť k jídlu je stále stejná, váha taktéž (66 kg), nyní jsem jedla dietně kvůli té slinivce. Stolice je dle mého v pořádku, pravidelná. Není mi nevolno, vlastně kromě té bolesti nepociťuji žádné jiné příznaky a o to více mě to děsí. Neumím si představit, že to tak zůstane a nikdo mi vlastně nedokáže říci co mi je.
Ještě jednou strašně moc moc děkuji za vaši ochotu.

Udělala bych určitě gastroskopii a podle nálezu pak další postup.  Zkuste se domluvit se svým praktickým lékařem, aby byl  termín vyšetření dřív třeba na jiném pracovišti. Nyní je situace s COVID někde složitá.

31. 3. 2021, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Dobrý den, moc se omlouvám, že obtěžuji, ale ráda bych měla další názor na moje zdravotní problémy. Cca dva měsíce se potýkám s bolestí žaludku progredující do zad. Byla jsem poslána na sono 11.3.2021, kde popsány 4 milimetrové cysty a lehce zvětšené tělo slinivky. Paní doktorka měla podezření na zánět slinivky a doporučila CT vyšetření. 26.3.2021 na CT vyšetření byly všechny orgány naprosto v pořádku, bez jediné patologie. Odebrána krev na jaterní testy, crp, amylázy, onkomarkery, taktéž vše v naprostém pořádku. Nyní jsem objednána na gastroskopii 14.5.2021. Potíže mám stále stejné a jsem z toho zoufalá. Vlastně mi dle vyšetření nic není a nikdo už se mnou dále nic neřeší. Bojím se že budu jen čekat kdy se nějaký nádor na slinivce objeví. Prosím tedy o radu co můžu udělat dál pro to , abych se zbavila té bolesti a jen nečekala co z toho bude.
Moc moc děkuji za radu.
Renata

Dobrý den, mám od Vás málo informací. Je důležité vědět, zda je to horší po jídle nebo na lačno, říhání, pálení žáhy, stolice, váha.....Zkoušela jste nějaké léky? Po kterých jídlech je to horší atd.

Může se jednat např. o vředovou chorobu a na CT není samozřejmě nic vidět. Dala bych vám dřívější termín na gastroskopii.

31. 3. 2021, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Dobrý den, je mi 24 let. Již rok a půl řeším bolesti břicha. Jsem kompletně vyšetřena CT, Magnetická rezonance, ultz, krev, moč, stolice, gastroskopie - zjištěn reflux, ale bez medikace. Bolest jsem začala cítit po diagnostice karcinomu pankreatu mé babičce. Bylo to pro mě velmi stresující období. Jelikož jsem o nemoci hodně četla a zjišťovala informace, začala jsem si po čtení příznaků na sobě všech všímat (bílý jazyk, žlutá stolice, bolest pod žebry, bolest pod levou lopatkou, ztráta váhy- přestala jsem tedy brát hormonální antikoncepci, akné na spáncích, škytavka) a proto všechna ta vyšetření. Aktuálně jsem ve stresu, že mám stejnou nemoc jako ona - i přesto, že to všechna vyšetření vyloučila. Chci se tedy zeptat, myslíte, že je možné, že jsem onemocněla stejnou nemocí v při diagnostice příbuzného v stejný čas, či je možné v mladém věku i přes všechna vyšetření nemoc mít? Má smysl navštívit například nějaké genetické centrum? Už si nevím rady, je to pro mě fyzicky i psychicky velmi omezujíci. Na stejnou nemoc zemřel babičky otec.

Je málo pravděpodobné, že byste tuto nemoc měla. Všechna vyšetření, jak píšete, byla v pořádku. Reflux může způsobovat bolestivost a je potřeba se poradit s lékařem, zda nemáte brát nějaké léky. Vše je nutné řešit s vaším praktickým lékařem, který celou situaci zhodnotí.

Je potřeba nekouřit, jíst zdravě, omezit tuky, uzeniny, tmavé maso. Jíst dosti ovoce a zeleniny. Alkohol jen minimálně.

Nádor slinivky u babičky byl asi ve vyšším věku, pokud tam nebyly další nádory v rodině u jejích příbuzných, dědičná dispozice je málo pravděpodobná. Nádory slinivky jsou dědičné jen velice málo. Genetické testování nejspíše není indikováno.

29. 3. 2021, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den.
Delší dobu mne pobolívá v levém podbřišku. Řekla bych, že nejhůře je to po ohýbání nebo předklonu, někdy ovšem i ráno při probuzení v poloze na zádech. Zažívací obtíže však nepociťuji, průjem ani zácpu nebo přítomnost krve ve stolici. Jedná se o tupé pobolívání, občas jakoby tam "píchne" . Praktik mi 2 krát dělal test FOB na okultní krvácení, který vyšel dvakrát negativně, koncem ledna mi odebíral krev na krevní obraz a CRP, to bylo v pořádku, před 14 dny na CEA a to bylo také v pořádku. Chtěl mne odeslat na kolonoskopii, toho se však velmi obávám. Dokáží, prosím, dosud provedená vyšetření vyloučit "něco horšího"? Četla jsem také o testu Septin 9. Dokázal by ,prosím, určit "horší" diagnosu? A s jakou pravděpodobností? Byla jsem na UZ břicha, tam také lékařka neshledala žádný nález, i když říkala, že UZ břicha není primární diagnostickou metodou v oblasti střev.
Prosím ,laskavě, o Váš názor .co by mohlo způsobovat uvedené obtíže v levém podbřišku a zda test Septin 9 by se jevil jako vhodný k provedení.
Děkuji a jsem s přátelským pozdravem.

Vážená paní, po internetu je možné dávat jen obecné informace. Nepíšete, jak Vám lékař vyšetřil pohmatem břicho.  Další laboratorní testy bych nedělala, kolonoskopie se nebojte. Např. na našem pracovišti dáváme injekci před výkonem. Vyšetření má vysokou přesnost. Důležitá je ale příprava na vyšetření- vyprázdnění.

22. 3. 2021, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Dobrden. Mám dceru po operaci plic. Horní lobektomie. Dg. Inflamatorní myofibroblastický tumor. Ve zprávě máme napsáno fuzni gen NTRK 3-ETV6 pozitivní. Prosim o vysvětlení co to pro ni znamená? Má ještě sourozence, měli by oni jit na genetiku? Nebo jich se to netýká. Děkuji za vysvětlení

Výsledek vám musí vysvětlit ošetřující lékař. Jedná se o výsledek vyšetření v nádoru, kterým se provádí klasifikace nádorového onemocnění. Neznamená to dědičný faktor. Dle těchto výsledků se plánuje léčba a sledování.

Genetické vyšetření není u příbuzných nutné.

Dr. Foretová

1. 3. 2021, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Léčím se s refluxem, 1 stupně, na vyšetření jsem byla 7/2020 zjištěno makroskopicky jícen v pořádku, marfologicky barretův jícen ale bez segmentu s displazii lehkého stupně, nesplňuje diagnózu pro barretův jícen stále mám problémy, pálení v krku, prosím existuje nějaká poradna kde by mi poradili co jíst a jak by se dalo snížit riziko rakoviny, co vše dělat aby se rakovina jícnu neobjevila, beru Helicid protože kojím, potom esoxx oné, co pít a jíst, neustále mám červený krk po každém jídle, dále neměla bych přejít na tekutou stravu? 

Vážená paní, nejlépe Vám poradí gastroenterolog, který Vás vyšetřil. ve stručnosti: bez ostrých a kořeněných jídel, nekouřit, omezit kávu, kyselá vína, čerstvé kynuté pečivo, zvýšit na noc pod hrudníkem... Asi by bylo dobré doplnit manometrii a pH metrii. Proč máte červený krk, to nevím.

9. 2. 2021, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Dobrý den,
Již delší dobu mám opravdu velký strach z rakoviny slinivky břišní. Nyní již přes rok nekouřím, ale kouřila jsem 15 let cca 10-15 cigaret denně. V době mezi 20. a 28. rokem života jsem rovněž nešetřila alkoholem. Rozhodně nemám žádné příznaky, a kromě životního stylu v minulosti nemám ani jiné důvody k obavám. Nicméně vím, že ve chvíli příznaků je již boj s tímto zabijákem ztracen. Alespoň nějakou šanci mají pacienti, kteří tuto diagnózu zjistí včas a nádor je operovatelný. Proto bych chtěla alespoň jednou do roka podstoupit nějaké preventivní vyšetření, aby se případný problém zjistil co nejdříve. Samozřejmě klidně v režimu samoplátce. Ale chci se zeptat, která konkrétní vyšetření doporučujete. Vím, že na UZ bývá často slinivka špatně viditelná a onkomarkery zase nespolehlivé. Co je tedy nejvhodnějším vyšetřením?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,

nejvhodnější ke sledování  by byla endosonografie (EUS), přístroj ve tvaru ohebné hadice, na konci je ultrazvuková sonda, zavádí se ústy do jícnu a žaludku a přes stěnu žaludku se prohlíží slinivka.

Z dalších metod je to například magnetická rezonance.

8. 2. 2021, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Chtěla bych se zeptat, zda si mám dělat obavy když můj otec zemřel 44 letech a jeho máma (má babička) zemřela 76 letech na rakovinu slinivky břišní.Babička pocházela s dvojčat a její sestra zemřela na rakovinu žaludku .Otec po těžkém pádu měl rupturu sleziny a slezina mu byla vyjmuta.Po 14 dnech od vyjmutí sleziny byl znovu hospitalizovaný s akutní pankreatitidou . Záněty slinivky břišní se mu několikrát opakovaly a po třech letech mu byla diagnostikována rakovina slinivky břišní. Musím ještě dodat že životospráva u otce nebyla moc dobrá .Pokud mám mít obavy ,kde bych se měla o brátít a jaké vyšetření si nechat udělat. Děkuji za odpověď. 

Otec měl příčinu vysokého rizika karcinomu slinivky asi díky akutnímu zánětu, následným změnám. Také jak říkáte díky životnímu stylu.   Akutní nebo chronické záněty slinivky jsou velkým rizikem následných nádorů. Babička byla ve vyšším stáří, když onemocněla. Pravděpodobně se o dědičnou dispozici nejedná, ale měla byste chodit na pravidelné kontroly k praktickému lékaři každý rok nebo dva, a měla byste mít i ultrazvuk slinivky ročně, i jako samoplátce. Nesmíte kouřit a minimálně alkohol a nezdravou stravu. 

22. 1. 2021, doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den je mi 35 let a už delší dobu mám problémy se stolicí.Jde o to že jsem měl nelehké období které jsem řešil větším přísunem alkoholu..Od té doby mám buď průjem a nebo placatou stolici která se lepí na mísu.Bez známek krve ani nehubnu ba naopak jsem přibral a bolesti nemám.Spíše jsem stále nafoukle a často prdim a krkam.Je to podezření na rakovinu?Mam5se objednat na vyšetření?

Vážený pane,  internetová poradna nenahradí kontakt s lékařem.

Podle toho, co píšete, bych spíše doplnila ultrazvuk žlučových cest, jater a slinivky břišní a laboratoř- jaterní testy, amylázu, lipázu.

zdraví

MUDr Milana Šachlová

4. 1. 2021, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz