Všechny příspěvky

Počet nalezených dotazů: 86 zrušit všechny filtry

Dobrý den, můj otec je před operaci tlustého střeva (našli mu zhoubný nádor),je trošku paličák a chtěla bych mu poradit jak by se měl stravovat. Kompletní výsledky budou za par dni a hned se bude řešit operace. Celá rodina se moc bojíme, protože taťka se dlouhodobě léčí se srdcem a je po 2 operacích, takže i běžná operace by pro nej byla riskantní. Moc se bojíme operace a toho, co bude následovat. Děkuji za jakoukoliv radu.

Chápu Vaše obavy a snahu jakkoliv tatínkovi pomoci, aby operaci i následné období dobře zvládl. Nemám bohužel od Vás k dispozici mnoho informací, které bych potřebovala ke zhodnocení situace, ze které by pak plynula konkrétní doporučení. Musím proto zůstat v obecnější rovině. Snad Vám i přes to těchto pár bodů pomůže. 
 
  1. Pro organismus je každý operační výkon zátěž a stres, se kterým se musí "poprat". Před operací se proto standardně provádí řada úkonů (fyzikální testy, odběry krve.....), aby se zhodnotilo, zda je organismus na operaci "připraven", nebo ne. Jedním z hodnotících parametrů je (by mělo být) i posouzení nutričního stavu (tzn. hodnocení, zda organismus náhodou není ve špatném výživovém stavu, což by mohlo přinést komplikace nejen během operace, ale i po ní). Pokud se operace plánuje na onkologickém pracovišti, bude jistě proveden tzv. nutriční screening. Z něj vzejde, zda je potřeba (laicky řečeno) na něčem z hlediska výživy ještě zapracovat (ať už doma, nebo přímo v nemocnici), nebo ne. Tuhle informaci Vám podá lékař provádějící celkové hodnocení, případně pověřený nutriční terapeut, který je součástí týmu.
  2. Obecně lze říci, že před operací není žádoucí snižování hmotnosti. Jídelníček by měl být bohatý na energii, kvalitní bílkoviny (vejce; libové maso; tučné ryby; mléčné výrobky; luštěniny - nečiní-li potíže), komplexní sacharidy (celozrnné výrobky, těstoviny, rýže....), tuky (především z rostlinných zdrojů, např. řepkový olej), vitaminy a minerální látky z přirozených potravin (tedy hlavně z ovoce a zeleniny - zde ale nevím, jak je tolerována vláknina vzhledem k lokalizaci nádoru a zde třeba tatínek nebere něco na ředění krve - o detailech se případně poraďte s nutričním terapeutem v místě plánované operace/léčby).
  3. Pokud tatínek nemá rád tučné ryby (losos, makrela...), vřele doporučuji rybí olej (obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny: EPA a DHA, které pomáhají nejen na srdíčko, ale působí proti-zánětlivě) nebo doplňky stravy s obsahem omega-3 (to jsou ty výše jmenované látky). Dodržujte však doporučené dávkování uvedené na obale. Případně konzultujte se zdravotníkem.
  4. Jiné doplňky stravy (nevím, zda nějaké Váš tatínek užívá) doporučit raději nelze, mohou nadělat paseku. Byla by nutná konzultace.
  5. Pokud to jde, měl by se tatínek přiměřeně  hýbat (pro udržení svalů), nekouřit, nepít alkohol a nekonzumovat příliš nezdravá jídla (bůček, hranolky, přesolené potraviny, smažené věci...).
  6. Osobně si myslím, že nic nezkazí 5-7 denní příprava před operací, a to zařazení k běžně konzumované stravě 1-2 "pitíčka" (tzv. sipping) obsahující komplex všech potřebných látek. Ty by popíjel (ideálně vychlazené) pomalu mezi ostatním jídlem v průběhu dne. Jsou k sehnani v lékárně (různé příchutě, od různých firem, různých objemů). Doporučuji ty se vyšším obsahem bílkovin a případnou příměsí omega-3 mastných kyselin (poradí Vám v lékárně).
 
Před operací pak tatínka určitě poučí, co je dále potřeba dodržet (bezezbytková dieta.... atd.). Po operaci (nevím, jak rozsáhlý výkon to bude) rovněž bude poučen, bude-li potřeba dodržovat nějaká speciální dietní opatření. Obvykle to má na starost nutriční terapeut a předává i letáček, abyste i vy doma věděli, co eventuálně dělat. 
 
Případné dotazy dále směřujte na pracoviště, kde Váš tatínek bude operován a kde bude pravděpodobně podstupovat i onkologickou léčbu. Poradí mu/Vám zde opravdu na míru (i v souvislosti s léčbou a případnými potížemi, které by se stravou teď, nebo v budoucnu byly).
 
S přáním všeho dobrého
 
Mgr. Svatava Bischofová

5. 9. 2019, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz

Dobrý den, zajímala by mě dědičnost rakoviny slinivky břišní na kterou zemřel bratr mého otce v 56 letech a můj otec cca 2x prodělal zánět slinivky. Dále by mě zajímala dědičnost myelodysplastického syndromu, kterým od 56 let trpí můj otec. Letos v 59 letech mu byla transplantována kostní dřeň. Děkuji.

Karcinom slinivky je dědičný jen asi u 3-5% pacientů, v rodině se většinou vyskytují další onkologická onemocnění pro některé závažné dědičné syndromy, což ve vaší rodině asi nebylo, rizikovým faktorem je také i kouření a alkohol, chronický zánět slinivky. U otce byl akutní zánět slinivky, příčinu neznám, mohou být různé. Je u něj zvýšené i riziko nádorů slinivky vzhledem k onemocnění u jeho bratra. Genetické testování není indikováno. Myelodysplastický syndrom většinou nebývá dědičný, příčina je většinou polyfaktoriální. Jako u ostatních hematologických onemocnění je riziko pro vás zvýšené asi 2x.

22. 8. 2019, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den, má babička a teta zemřely na rakovinu blan dutiny břišní, bratr a strýc měli původně opakovaně nádory močového měchýře, posléze plic, na něž zemřeli. Tatínek zemřel na rakovinu ledvinové pánvičky, maminka má momentálně nádor ledviny s četnými matastazami v kostech a v plicích, bratranec bojuje s rakovinou plic. Vše je "v pokrevním příbuzenstvu". Existuje nějaké vyšetření pro mne a mé deti, z hlediska rizika jakéhokoliv typu nádoru?
Předem děkuji za odpověď,
Daniela

Vážená paní,

ve vašem případě doporučuji genetickou konzultaci v místě bydliště na oddělení lékařské genetiky. Na základě osobní a rodinné anamnézy může lékař rozhodnout o genetickém testování.  Doporučení na genetickou konzultaci vám dá praktický lékař.

Dr. Foretová

16. 8. 2019, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Cca ve 4 letech jsem měl ALL chemo+radio. Věk 36, muž. Nyní cca 10 let roztroušená skleroza, nyni biologická léčba.

Měl bych dotaz na pravém prsu spíše k jeho okraji jsem náhodou nahmatal trvdý útvar cca 1 cm, možná něco jako bulka, ale spíš palacatá přesně nedokážu určit. Bulka sama od sebe nebolí jen když ji zmáčknu. Výmečně i v prsu výrazně jakoby píchne. Tyto jakoby bulky mám i v jiných částech těla na obou bocích v úrovní pupíku, pak i v úrovní bocích pod prsem ale tyto bulky bolí samy od sebe jakoby pálí a píchají. Když je lehce zmačknu tak bolí jakobych tlačil na modřinu.
Před půl rokem jsem si udělal krevní test jako samoplátce CA15-3, hodnota 31,44 kU/l, nyní znovu a hodnota 30,76.Marker CEA v pořádku. Krevní obraz v pořádku. Tyto problém začali cca 7 měsíců po novém léku gilenya na RS. Nemůže být zde spojitost nebo můžou tukové bulky i bolet a to na více místech ?

Druhý dotaz je ohledně různých druhů rakovin - jak jsou v průměru rychle progresivní ? Myslím jak dlouho můžou v těle bujit než si člověk všimne vážnějších příznaků ? A pokud by si člověk jednou za rok Udělal např. sono břicha + základní krevní test (krevni obraz + marker CEA) jak by tímto zvýšila šance na včasný záchyt rakoviny v porovnání s lidmi bez této prevence ? Děkuji za odpověd

Ze zprávy nejsem schopna rozpoznat na jakou oblast jste byl ozářený a zda se někdy ALL objevila a byla léčena znovu. Nález bulky v prsu bych ale ani tak nepodceňovala, i když máte podobné další bulky v těle. Může se sice jednat jen o lipomy apod. jiné nezhoubné útvary, ale též o něco jiného. Nejrozumnějším vyšetřením je na prvním místě ultrazvuk na nějakém mammologickém akreditovaném pracovišti. Dále pak dle výsledků. Vyšetření CEA a UZ břicha sice ničemu neuškodí, ale asi Vás od případného nádorového onemocnění příliš neochrání, zejména ne v případě, že máte problémy jiného charakteru, než se zažívacím traktem. Na souvislosti potíží s Vámi užívaným lékem je nejvhodnější se zeptat specialisty, který Vám léky předepsal. V případě dalších či doplňkových otázek mě prosím znovu kontaktujte. Přeji hodně zdraví MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA

5. 8. 2019, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Dobrý den, 30 let jsem kouřil, polovinu z této doby 40 cigaret denně. Nyní už půl roku nekouřím. Vím, že mám vysoké riziko rakoviny plic. Chci se zeptat, jak často bych měl chodit na RTG hrudníku, aby se případný průšvih zjistil v době, kdy je možno ještě něco dělat? Popř. zda existuje nějaká studie, kam bych mohl být zařazen, kde se provádí screening rakoviny plic? Popř.co doporučujete jako prevenci?

Vážený pane,

určitě nadále nekuřte. Vzhledem k délce kouření a množství vykouřených cigaret by bylo vhodné, abyste navštívil ambulantního pneumologa (plicního lékaře). Měl by být zhotoven skiagram hrudníku a provedeno funkční vyšetření plic. Kouření nezpůsobuje pouze rakovinu ale i chronickou obstrukční plicní nemoc. Další kontroly pak lékař zvolí dle nálezu. V České republice žádné studie neběží. Připravuje se ale  „program časného záchytu karcinomu plic“. Jestli bude program spuštěn se dozvíte z medií.

Prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc.
Klinika nemocí plicních a TBC
FN Brno a  LF MU

5. 9. 2019, Prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., skrickova.jana@fnbrno.cz

Jsem rok po porodu a před půl rokem jsem začala opět brát antikoncepci ___. Před otěhotněním jsem ji 3 roky nebrala. Před 3 týdny jsem byla na preventivní prohlídce u svého gynekologa a včera ráno mi volal, ze se mu nelíbí výsledky stěru a mám si přijít pro žádanku do čípkove poradny do nemocnice. V podstatě mi více neřekl, jen to, ze v nejhorším případě mě čeká konizace a pokud by se to rok nebo 2 neřešilo, mohl by vzniknout vážný problem. Do poradny jsem volala a objednali mě až za 3 měsíce. Také jsem si vyzvedla výsledky z cytologie, které mám pak do nemocnice přinést. Ve výsledcích je jen toto Závěr: HSIL, doporučení : biopsie nutná, metaplazie, susp. rohovejici CA, dop. Kolpo+ histologie. Mám hrozný strach, zkratka CA je karcinom? Znamená to ze mám rakovinu? Pokud ano, proč mě objednali až za 3 měsíce? Mockrát děkuji za Vaš čas a pomoc

Jde zatím jen o předběžné výsledky a ve zprávě je psáno susp. CA, což znamená podezření na karcinom, ale jisté to není. Samozřejmě chápu Vaše obavy a nervozitu z dlouhého čekání, ale troufám si říci, že jasný nádor by gynekolog viděl a ihned urgentně řešil. Zřejmě jde tedy jen o změny ne zcela jasného původu a myslím, že i 3 měsíční termín zde není nijak fatální. Nicméně se vše dá určitě s pomocí Vašeho osobního gynekologa buď urychlit a nebo Vám vše lépe objasní, neboť zejména on zná nejlépe Váš zdravotní stav a nález na čípku. Zkuste to s ním ještě znovu probrat. Přeji Vám, ať to dopadne co nejlépe ! 

8. 7. 2019, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Je mi 46 let. Z důvodu rodinné anamnézy na karcinom ovaria ( babička v 75 letech ) mi pan doktor udělal při gyn. vyšetření ultrazvuk ( negativní ) a onkomarker CA 125, který vyšel zvýšený ( 50 ).
Poslal mě do nemocnice, tam ultr též negativní ( ani cysta ). Za dva měsíce onkomarker nabrán znova a byl již 80, za další 3 týdny nabrán 4. den cyklu a zvýšeno na 90. Pokaždé ultrazvuk negativní. Absolvovala jsem další vyšetření a byl mi nalezen vysoký TK 180, steatoza jater 1 st. , pankreas s fibrolipomatozou, jinak sono břich neg., gastroskopie jícnu a žaludku neg., Ještě mě čeká kolonoskopie. Sedimentace občas zvýšená na 90 a pak zase normál. Jediné potíže, která mám už cca 5 měsíců, je bolest v levém podžebří, nafouknuté břicho, střídání průjem, zácpa, únava, pocit plnosti v žaludku. Je mi lépe, když držím dietu a po jídle beru ..... Už jsem absolvovala kde co, napadá Vás, kde by mohla být příčina nárůstu CA 125? Může být vyvoláno stresem? Již dva roky se starám o těžce nemocné rodiče odkázané na celkovou péči. Moje paní doktorka neví, jak to dál "uchopit" , další odběr je v plánu v srpnu a uvidíme. Moc Vám děkuji za Váš názor a zkušenosti.

Dobrý den, nárůst Ca 125 není příliš vysoký, ale ani tak bych to nepodceňovala. S ohledem na Vaše další obtíže bych se t.č. – tak jak je v plánu - zaměřila zejména na vyšetření u gastroenterologa. Tj. na vyšetření střev. Pokud bude i toto negativní, pak časnější vyšetření krevního obrazu, biochemie, doplnění vyšetření dalších onkomarkerů a samozřejmě i gynekologického vyšetření včetně vag. UZ – vše cca za 2-3 měsíce. Při přetrvávající zvýšené hladině Ca 125 bez jasné příčiny bych doporučila raději  PET/CT.  Přeji hodně zdraví MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA

17. 9. 2019, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Dobrý den, letos v březnu mojí mamce (61) našli nádor na slinivce břišní, momentálně je po operaci a bude podstupovat léčbu. Chci se zeptat, zda je možné, že bude tato nemoc v rodině dědičná? Sama (34 let) se léčím s chronickým zánětem slinivky. Děkuji za Vaši odpověď. M.

Pokud se léčíte s chronickým zánětem slinivky, můžete mít vyšší riziko nádoru.

Nádory slinivky jsou dědičné asi pouze u 3-5% nádorů, většinou se vyskytly v rodině další nádory. Ve vašem, případě bych doporučila genetickou konzultaci, genetik zváží, zda je vhodné testování. Může se jednat i o dědičný chronický zánět slinivky.

17. 5. 2019, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dle lékařské zprávy jsem po abdominální hysterektomii s oboustrannou adnexektomií, omentektomií, apendektomii, pelvickou a suprapelvickou lymfadenektomií se stripingem peritonea v 8/2013 pro serózní cystadenokarcinomu obou ovárií stádia FIGO IIIA pT3a N0 M0 G2 R0. ....... (dotaz pokračuje popisem léčby a následné progrese) 
Chtěla bych se prosím zeptat, zda by se měla moje neteř (dcera mého bratra) nechat případně geneticky vyšetřit. Má 29 let, prozatím bezdětná. Moje sestřenice z maminčiny strany (naše maminky byly sestry) se léčila s nádorem na prsu. Tatínek mé mamky zemřel na nádor na plicích, tatínek od tatínka zemřel na nádor žaludku. Je či není u mé neteře nějaké riziko dědičnosti? Já mám syny.
Děkuji moc za Váš názor, info

Na první část dotazu vám musí odpovědět gynekolog.

Z genetického hlediska, pokud jste nosičkou zárodečné mutace v genu BRCA1, měla jste genetické vyšetření i z krve, kde bylo potvrzeno, že máte dědičnou formu onemocnění, měla jste genetickou konzultaci před a po testování, potom asi máte informaci o dědičném syndromu nádorů prsu a vaječníků. Musí se potvrdit, že je mutace v genu BRCA1 zděděná a není to pouze mutace v nádoru. Potom vám genetik určitě radil, kdo v rodině by měl být testován a proč. Na testování by měli přijít sourozenci, pokud jsou pozitivní tak jejich děti, vaše děti, testuje se od 18 let věku. Pokud víte, od koho jste mutaci zdědila, potom příbuzní z této strany rodiče. Toto vše s vámi řeší lékař-genetik. Jestliže jste dosud neměla genetickou konzultaci, potom si ji vyžádejte přes vašeho gynekologa, nebo onkologa, kteří vám mají dát doporučení a s genetikem řešíte i testování rodiny.

16. 5. 2019, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den, onemocněla jsem ca prsu,je mi 65 let.Mám 2 dcery,3 vnučky,matka zemřela v 51 letech na čas slinivky,otec v 56 letech na ca jater,sestra matky v 58 letech na ca plic a její dcera v 37 letech na ca lymfatických uzlin.Je možné v mém případě,že by se mohlo jednat o genetické zatížení a vzhledem k dcerám a vnučkám jejich dispozici k tomuto onemocnění?
Děkuji za odpověď.

Byla by vhodná genetická konzultace a pravděpodobně i testování. Momentálně připravujeme nové indikace, kde kombinace nádorů prsu a slinivky v rodině by byla indikace k testování.

Zdraví Foretová

12. 4. 2019, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den mám dotaz moje teta zemřela na R. Tlustého střeva. V 69 letech. Já sama od té doby co to tetě zjistily tak jsem chodila pravidelně na testy okultní ho krvácení . I když jsem si to nejprve platila. Vše bylo v pořádku. Ted mě poboliva v levém podbřišku sem tam mám řidší stolici. Krev tam není. Sono břicha v pořádku. Mám zadat o jiné vyšetření. Kolonoskopie se bojím. Tetě při ní protrhly strevo.muze to být dědičné. Děkuji.

Vážená paní, pokud měla karcinom tlustého střeva pouze vaše teta ve věku 69 let, pravděpodobně se nejedná o dědičné onemocnění. Pokud jsou vaši rodiče bez tohoto onemocnění, pravděpodobně máte riziko onemocnění na úrovni populačního rizika. Každý však od věku 50 let by měl mít preventivní testy na krev ve stolici a od 55 let kolonoskopii. Protržení tlustého střeva je vzácné, neměla bych z něj obavu. Pokud máte bolení břicha a chcete dále postoupit ve zjištění diagnózy, je nutné se domluvit s praktickým lékařem, aby navrhl další postup. Nejspíše vám doporučí dietu a dále návštěvu gastroenterologa. Zda je nutná kolonoskopie, nelze takto říci.

V každém případě od 55 let byste měla mít pravidelně kolonoskopii preventivně.

5. 3. 2019, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Existuje někde souhrnný konkrétní seznam jídel/co by měl člověk jíst a co by neměl pro prevenci? Kde je například který typ ovoce ano a které ne, ... například červené melouny, hroznové víno někdo uvádí že mají moc cukru, někdo říká že je to fruktóza že to nevadí.
Některé tuky se doporučují a některé nedoporučují - například kokosový olej, řepkový olej, slunečnicový olej. Taky na olivový olej se píšou dvojí recenze. Taky co mořské plody - sépie, mušle, ústřice, ....
Co sojové omáčky co se používají často v Asii. Co octy například hroznový ocet.
Kdyby to bylo někde detailně uvedené tak by to bylo jednodušší. Jedná se mi o konkrétní výpis co ano a co ne, ten obecný vidím často ale konkrétní jsem ještě neviděl.

Takový seznam neexistuje a s největší pravděpodobností ani existovat nebude. A to právě z toho důvodu, že to bohužel zjednodušit nelze. Každá potravina/výrobek/jídlo je unikátní a proměnlivou směsí mnoha set/tisíců látek, u kterých nelze predikovat v takové podobě, jak byste si představoval, co se konzumovat může a co ne. Jen tak pro zajímavost - v EU je na trhu více jak 2 miliony druhů potravin. Kdyby "hypoteticky" takový seznam existoval, nevím, jestli by Vám to situaci usnadnilo, nebo spíše naopak... A každá potravina by vždy měla své pro a proti. Do toho by se muselo počítat s množstvím, které konzumujte, jak často to konzumujte, s čím dalším to kombinujete, jaké další životní faktory Vás ovlivňují (neb nádorové onemocnění není záležitostí pouze výživy...). Čili není to opravdu jednoduché, jak můžete vidět. Proto jsou obecná doporučení (pestrost, střídmost, doporučená četnost konzumace daných skupin potravin aj. "zásady", o kterých jste hovořil) právě tím jednoduchým vodítkem, o které se můžete opřít a které vám zajistí spolu s dalšími doporučeními (pohybová aktivita, pravidelný odpočinek, optimální tělesná hmotnost....) snížení rizika vzniku onemocnění. 
Asi jsem nenapsala to, co byste chtěl slyšet, ale věci na světě nejsou jen černé, nebo bílé (Vašimi slovy co by se mělo a naopak nemělo konzumovat). Je mezitím ta pestrá škála černobílé, což platí nejen v životě, ale i v tom, na co se ptáte. 

3. 3. 2019, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz

...V roce 2015-2016 jsem prodělala lecbu rakovinu prsu nakonec se nador neprokazal!Byli me nadazeny leky .....,podstoupila jsem denzitometrii a bylo !e zjisteno na cerveny hranici bederni pater!Pred tim 3 dny jsem vysadila caltrate ktere mam předepsané k anasteozolu!Muj lekar si stoji za tim ,ze zyto leky musim brat i kdyz mam nezadoucu ucinky!chtela jsem se zeptat zda ro zak je ne o mam nadok na jiny lek ktery by me nedelal takovy nežádoucí ucinky!tamoxifen jsem snasela docela dobre!Chzela ksem se zeptat zda jako prevence se ro musi brat,kdyz byl neprokázan.Pokud jsem Vas s touto otázkou nejak zdrzela tak se moc omlouvam necim na koho se obratit!..

Dobrý den, omlouvám se, ale domnívám se, že nádor v prsu jste určitě prodělala, neboť žádný onkolog by vám nemohl nasadit onkologickou léčbu bez jasně daného histologického průkazu karcinomu. Teoreticky může jít o dvě různé situace. Buď byl nádor tak malý, že mohl být odstraněn při biopsii a při následném chirurgickém výkonu již nebyl nalezen nebo byl naopak původně nádor větší a léčba byla zahájena nějakou jinou terapií – např. chemoterapií nebo i léčbou hormonální a mohl díky tomu zmizet, tudíž opět nebyl následně při operaci již zachycen. Podle toho o jakou situaci se event. jednalo, je nutno posuzovat i vhodnost užívání další hormonální léčby, její délku a konkrétní preparát. Proberte prosím vše důkladně s Vaším onkologem, určitě Vám to vysvětlí.    

17. 9. 2019, MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz

Dobrý den,je mi 35 let,jsem kuřák,pracuji jako kuchař momentálně,už dlouhou dobu mám bolesti zad v kříži,jsem stále unavený bez energie,občas mívám krev v moči a i ve stolici,mám problémy i se spánkem,a jsem i náladový poslední dobou,moje máma umřela ve 42 letech na rakovinu,babičky i děda také zajímá mne zda to nemůžu mít třeba genetické a nemám ji také.dekuji za odpověď

Jako kuřák si zvyšujete riziko mnoha nádorových onemocnění. Přestaňte kouřit.

Pokud máte uvedené potíže, navštivte praktického lékaře, ať vám udělá celkovou preventivní prohlídku včetně kontroly moče, UZ močového měchýře, ledvin a kolonoskopie, tj. vyšetření celého tlustého střeva. Pokud máte krev v moči, nebo ve stolici, je vždy dobré vyšetřit moč. měchýř, ledviny, i tlusté střevo. Příčiny mohou být banální, ale může se jednat i o nádorové onemocnění.

V rodině nemám údaje o typu onemocnění nádorem. Nevím, na jaký nádor zemřela maminka. děda i babička. Bylo by dobré, abyste navštívil genetickou ambulanci někde v blízkosti vašeho bydliště (ve všech větších nemocnicích, můžete se objednat telefonicky, nebo požádejte praktického lékaře o doporučení) a konzultoval podrobnosti vaší rodinné anamnézy s genetikem. Potom se dá uvažovat o příčinách onemocnění v rodině, někdy se dá provést i genetické testování. Jen asi 5% nádorů má dědičnou příčinu, 95% je nejspíše díky jiným příčinám, životnímu stylu a prostředí.

15. 1. 2019, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Mohla bych se prosím zeptat ještě na škodlivost-nevhodnost mléčných výrobků po onkologickém onemocnění, už vyléčená? Které jsou a které nejsou vhodné?

Nejsou známé žádné relevantní důkazy, že by mléčné výrobky byly po onkologickém onemocnění škodlivé. Naopak se mléko, mléčné produkty (mj. i díky přítomnosti vápníku) řadí mezi jedny z mnoha ochranných faktorů např. před vznikem nádorového onemocnění tlustého střeva. Vápník je navíc u všech důležitý i pro kostní zdraví a další funkce v organizmu. Mléko, mléčné produkty jsou jedním z jeho možných zdrojů.

Otázka vhodnosti - obecně se doporučuje při denní konzumaci preferovat neslazené, středně tučné výrobky (tj. polotučné mléko, jogurty s tučností cca do 3,5 % a sýry s obsahem max. 30 % tuku v sušině). Samozřejmě občas v rámci pestrosti stravy lze zařadit i ty více tučné varianty (tučnější sýry, smetanové jogurty...). Vše je vždy otázkou "přiměřené" míry. Doporučená frekvence zařazování mléka, mléčných produktů je několikrát denně (2-3 x).       

20. 12. 2018, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz