Dobrý den, v oblasti loketní jamky na ruce se mi vytvořil nějaký podkozni útvar 5 cm dlouhý a 2 cm široký, jakasi boule, ktera neni vudet, ale cítit. Můj obvodní lékař mi řekl, že se nejedná o nic vážného. A nijak to nechce vyšetřit. Je takový přístup správný? Mě to na klidu zrovna nepřidá, když není jasné o co jde. Děkuji.
Potvrdit nebo vyvrátit rozhodnutí Vašeho lékaře (ne)odeslat Vás k dalšímu vyšetření přes tuto poradnu nebo jinak na dálku bez klinického vyšetření nelze. Správný úsudek a indikace dalších vyšetření je plně v dikci ošetřujícího lékaře. Na obecné úrovni lze říci, že k základním vyšetřením podezřelých útvarů na končetinách patří RTG vyšetření, eventuelně v některých případech vyšetření ultrazvukem. Pokud útvar při kloubu omezuje hybnost v kloubu a nebo při pohybu způsobuje bolesti, je jednozačně doporučeno se nechat vyšetřit chirurgem nebo ortopedem, který rozhodne o provedení dalších vyšetření.
Vzhledem k zaměření této poradny doplňuji, že nádorová onemocnění kostí a měkkých tkání (odborně sarkomy) patří mezi vzácná onemocnění. Ortoped nebo chirurg stojí zpravidla na počátku diagnostického procesu a pacienta provádí od prvního klinického vyšetření přes stanovení diagnózy až k plánování optimální léčby. Proto je při objevení útvaru v oblasti kočetin doporučeno absolvovat vyšetření v ortopedické, či chirurgické ambulanci.
19. 5. 2025, MUDr., Mgr. Martin Rusinko, martin.rusinko@mou.cz
Ráda bych se poinformovala zda je možné některé z těchto produktů používat na posilení imunity a podporu výživy,když byl diagnostikován nádor konečníku s metastazami do uzlin a teď bude ozařování a chemo nasledovat.Jedná se o tyto produkty: Reishi, Coriolus, Chaga, Curcumin,Ohňovec či Fyrosan RAM nebo KALOK. Nebo můžete doporučit prosím něco vhodného?
Dobrý den,
9. 10. 2023, Mgr. Svatava Bischofová, Ph.D. , bischofova@post.cz
Chtěla bych se zeptat, jaké jsou další možnosti léčby.
Mému tatínkovi 70let byla diagnostikovaná rakovina močového měchýře, kde bohužel první operace nebyla úspěšná, protože po histologii se zjistilo prorůstání do svaloviny. 14.10.2021 byl na operaci, odstranění močového měchýře, prostaty a komplet všeho, co bylo potřeba, má vývod na odvádění moči z těla. druhá histologie po operaci ukázala u močového měchýře grade 4 a u prostaty 3-4, díky bohu se neprokázaly metastázy.
Jaké jsou možnosti další léčby, aby se nešířily rakovinové buňky dál?
Jestli teda nějaké jsou, protože mi bylo řečeno, že po onkologické stránce nejde pomoci, ale přece musí být nějaké možnosti?
Dívala jsem se již na podpůrné doplňky. Pročetla jsem už tisíce článků. Četla jsem i o houbách- Reishu, Coriolus, Choriš Oříš,turkey Tail a nebo Jergon Sacha........ které by měli mít vlastnosti protinádorové.
Poraďte prosím, co by mohlo tatínkovi pomoc.
Děkuji za dotaz. Z Vašeho popisu chápu, že možnosti klasické onkologické léčby u Vašeho tatínka byly vyčerpány a v tuto chvíli hledáte cestu podpůrnou, a to v oblasti výživy a případných doplňků stravy, aby se zdravotní stav nezhoršoval.
Určitě by bylo nejlepší se pobavit s nutričním terapeutem osobně (mělo by ho mít každé onkologické pracoviště, tedy i to, kde se Váš tatínek léčil/léčí). Mohl by se na řadu věcí doptat a následné rady více zacílit. Takto přes online prostředí, s omezenými informacemi, to není optimální.
Obecně bych tedy doporučila komplexní přístup zaměřený na:
- Protizánětlivou stravu a životní styl = nekouření, pravidelný pohyb, dostatečný spánek; ve stravě mít hodně zeleniny, ovoce, bobulovin (až 5x denně); tučných mořských ryb (2-3x týdně); omezit konzumaci červeného masa a uzenin a nahradit je libovým drůbežím masem, vejci, luštěninami, nízko a středně-tučnými mléčnými výrobky, omezit slazené nápoje a trvanlivé zpracované výrobky typu sušenky aj., preferovat celozrnné produkty před těmi vyrobenými z klasické bílé mouky… Zjednodušeně by se dalo říci, že takový základ je středomořská dieta, která by měla být upravena na potřeby tatínka (vzhledem k věku, diagnóze, užívaným lékům, vývoji tělesné hmotnosti…).
- Zařazení nějakého z Vámi uvedených příkladů doplňků stravy je určitě jednou z možností (jde především o houby obsahující např. beta-glukany, které imunitu podporují). Další eventualita je zařazení bylinek na podporu imunity a působících protinádorově (např. eleuterokok, ořešák americký a mnoho dalších). Doporučuji konzultaci u fytoterapeuta, který by pomohl sestavit vhodnou „kůru“ na míru. Zkuste např. Mgr. Jarmila Podhorná (https://nadeje-byliny.eu/) - je to český výrobce, bylinky si sami pěstují a zpracovávají, mají letitou tradici na trhu a řadu zkušeností. Samozřejmě můžete vyhledat na internetu, či z okolí, znáte-li někoho takového, kohokoliv jiného.
Detaily ke stravě, výběru konkrétních doplňků stravy, případně radu k navrženým bylinám, opravdu doporučuji probrat osobně s nutričním terapeutem, či ošetřujícím lékařem. Přeci jen je potřeba zvážit i případné kontraindikace, které lze odhadnout jen tehdy, má-li daný odborník dostatek všech informací o pacientovi.
Přeji hodně sil a především pevné zdraví.
12. 12. 2021, Mgr. Svatava Bischofová, Ph.D. , bischofova@post.cz
Dobrý den, můj otec je před operaci tlustého střeva (našli mu zhoubný nádor),je trošku paličák a chtěla bych mu poradit jak by se měl stravovat. Kompletní výsledky budou za par dni a hned se bude řešit operace. Celá rodina se moc bojíme, protože taťka se dlouhodobě léčí se srdcem a je po 2 operacích, takže i běžná operace by pro nej byla riskantní. Moc se bojíme operace a toho, co bude následovat. Děkuji za jakoukoliv radu.
- Pro organismus je každý operační výkon zátěž a stres, se kterým se musí "poprat". Před operací se proto standardně provádí řada úkonů (fyzikální testy, odběry krve.....), aby se zhodnotilo, zda je organismus na operaci "připraven", nebo ne. Jedním z hodnotících parametrů je (by mělo být) i posouzení nutričního stavu (tzn. hodnocení, zda organismus náhodou není ve špatném výživovém stavu, což by mohlo přinést komplikace nejen během operace, ale i po ní). Pokud se operace plánuje na onkologickém pracovišti, bude jistě proveden tzv. nutriční screening. Z něj vzejde, zda je potřeba (laicky řečeno) na něčem z hlediska výživy ještě zapracovat (ať už doma, nebo přímo v nemocnici), nebo ne. Tuhle informaci Vám podá lékař provádějící celkové hodnocení, případně pověřený nutriční terapeut, který je součástí týmu.
- Obecně lze říci, že před operací není žádoucí snižování hmotnosti. Jídelníček by měl být bohatý na energii, kvalitní bílkoviny (vejce; libové maso; tučné ryby; mléčné výrobky; luštěniny - nečiní-li potíže), komplexní sacharidy (celozrnné výrobky, těstoviny, rýže....), tuky (především z rostlinných zdrojů, např. řepkový olej), vitaminy a minerální látky z přirozených potravin (tedy hlavně z ovoce a zeleniny - zde ale nevím, jak je tolerována vláknina vzhledem k lokalizaci nádoru a zde třeba tatínek nebere něco na ředění krve - o detailech se případně poraďte s nutričním terapeutem v místě plánované operace/léčby).
- Pokud tatínek nemá rád tučné ryby (losos, makrela...), vřele doporučuji rybí olej (obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny: EPA a DHA, které pomáhají nejen na srdíčko, ale působí proti-zánětlivě) nebo doplňky stravy s obsahem omega-3 (to jsou ty výše jmenované látky). Dodržujte však doporučené dávkování uvedené na obale. Případně konzultujte se zdravotníkem.
- Jiné doplňky stravy (nevím, zda nějaké Váš tatínek užívá) doporučit raději nelze, mohou nadělat paseku. Byla by nutná konzultace.
- Pokud to jde, měl by se tatínek přiměřeně hýbat (pro udržení svalů), nekouřit, nepít alkohol a nekonzumovat příliš nezdravá jídla (bůček, hranolky, přesolené potraviny, smažené věci...).
- Osobně si myslím, že nic nezkazí 5-7 denní příprava před operací, a to zařazení k běžně konzumované stravě 1-2 "pitíčka" (tzv. sipping) obsahující komplex všech potřebných látek. Ty by popíjel (ideálně vychlazené) pomalu mezi ostatním jídlem v průběhu dne. Jsou k sehnani v lékárně (různé příchutě, od různých firem, různých objemů). Doporučuji ty se vyšším obsahem bílkovin a případnou příměsí omega-3 mastných kyselin (poradí Vám v lékárně).
5. 9. 2019, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz
Existuje někde souhrnný konkrétní seznam jídel/co by měl člověk jíst a co by neměl pro prevenci? Kde je například který typ ovoce ano a které ne, ... například červené melouny, hroznové víno někdo uvádí že mají moc cukru, někdo říká že je to fruktóza že to nevadí.
Některé tuky se doporučují a některé nedoporučují - například kokosový olej, řepkový olej, slunečnicový olej. Taky na olivový olej se píšou dvojí recenze. Taky co mořské plody - sépie, mušle, ústřice, ....
Co sojové omáčky co se používají často v Asii. Co octy například hroznový ocet.
Kdyby to bylo někde detailně uvedené tak by to bylo jednodušší. Jedná se mi o konkrétní výpis co ano a co ne, ten obecný vidím často ale konkrétní jsem ještě neviděl.
Takový seznam neexistuje a s největší pravděpodobností ani existovat nebude. A to právě z toho důvodu, že to bohužel zjednodušit nelze. Každá potravina/výrobek/jídlo je unikátní a proměnlivou směsí mnoha set/tisíců látek, u kterých nelze predikovat v takové podobě, jak byste si představoval, co se konzumovat může a co ne. Jen tak pro zajímavost - v EU je na trhu více jak 2 miliony druhů potravin. Kdyby "hypoteticky" takový seznam existoval, nevím, jestli by Vám to situaci usnadnilo, nebo spíše naopak... A každá potravina by vždy měla své pro a proti. Do toho by se muselo počítat s množstvím, které konzumujte, jak často to konzumujte, s čím dalším to kombinujete, jaké další životní faktory Vás ovlivňují (neb nádorové onemocnění není záležitostí pouze výživy...). Čili není to opravdu jednoduché, jak můžete vidět. Proto jsou obecná doporučení (pestrost, střídmost, doporučená četnost konzumace daných skupin potravin aj. "zásady", o kterých jste hovořil) právě tím jednoduchým vodítkem, o které se můžete opřít a které vám zajistí spolu s dalšími doporučeními (pohybová aktivita, pravidelný odpočinek, optimální tělesná hmotnost....) snížení rizika vzniku onemocnění.
Asi jsem nenapsala to, co byste chtěl slyšet, ale věci na světě nejsou jen černé, nebo bílé (Vašimi slovy co by se mělo a naopak nemělo konzumovat). Je mezitím ta pestrá škála černobílé, což platí nejen v životě, ale i v tom, na co se ptáte.
3. 3. 2019, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz
Mohla bych se prosím zeptat ještě na škodlivost-nevhodnost mléčných výrobků po onkologickém onemocnění, už vyléčená? Které jsou a které nejsou vhodné?
Nejsou známé žádné relevantní důkazy, že by mléčné výrobky byly po onkologickém onemocnění škodlivé. Naopak se mléko, mléčné produkty (mj. i díky přítomnosti vápníku) řadí mezi jedny z mnoha ochranných faktorů např. před vznikem nádorového onemocnění tlustého střeva. Vápník je navíc u všech důležitý i pro kostní zdraví a další funkce v organizmu. Mléko, mléčné produkty jsou jedním z jeho možných zdrojů.
Otázka vhodnosti - obecně se doporučuje při denní konzumaci preferovat neslazené, středně tučné výrobky (tj. polotučné mléko, jogurty s tučností cca do 3,5 % a sýry s obsahem max. 30 % tuku v sušině). Samozřejmě občas v rámci pestrosti stravy lze zařadit i ty více tučné varianty (tučnější sýry, smetanové jogurty...). Vše je vždy otázkou "přiměřené" míry. Doporučená frekvence zařazování mléka, mléčných produktů je několikrát denně (2-3 x).
20. 12. 2018, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz
Mamince 72 let byla v březnu 2017 zjištěna rakovina slinivky břišní. Podstoupila chemoterapii (gemcitabin), nádor se zmenšil, a tak byla v lednu 2018 operována - odstraněna hlava slinivky, dvanácterník a žlučník, žlučové cesty byly přešity jinam. Následně byl zdravotní stav bez problémů, kontrolní testy v normě. Nyní listopad 2018 při kontrolním CT bylo zjištěno, že se někde v operované části slinivky opět vyskytlo ložisko nádoru + zvětšené lymfatické uzliny, takže byla opět nasazena další chemoterapie .... Teď jsem se na internetu dočetla, že existuje doplněk stravy OVOSAN. Četla jsem, že by tento doplněk stravy měl mít nějaký blahodárný vliv na posílení imunitního systému, který je chemoterapiemi poškozován a oslabován. Měl by rychleji regenerovat zdravé buňky, které jsou chemoterapiemi také poškozovány a naopak by měl nádorové buňky oslabovat, a to by mělo mít na následek, že při podání chemoterapie se snadněji a rychleji tyto nádorové buňky zničí. Cena jedné krabičky Ovosanu je však drahá a je tam větší spotřeba tabolek při jeho užívání. Proto se chci zeptat, zda je vhodné nebo zda má vůbec nějaký význam si tento doplněk stravy zakoupit a začít užívat. Třeba i jako prevenci. Jak se říká "tonoucí se stébla chytá". Děkuji za Vaši odpověď.
Děkuji za dotaz. Ovosan, jak jste i vy správně napsala, je doplněk stravy. Pokud by "účinné" složky v něm byly vědeckými studiemi u lidí popsány jako prokazatelně fungující, jistě by došlo k "překvalifikování" na léčivý přípravek, a to se doposud nestalo. Doplněk je skutečně drahý, denní dávka (až 9 tobolek) Vás klidně může přijít na 200 i více korun.... Za tu cenu si myslím, že nakoupíte potraviny, ze kterých se vlastně Ovosan dle etikety skládá (slunečnicový olej, vaječný extrakt...) a ještě v nich najdete spoustu dalších prospěšných látek. Doplňky stravy nejsou mezinárodními organizacemi (např. WCRF/AICR) zabývajícími se prevencí nádorových onemocnění jako prevence doporučovány. Základem by měla být pestrá a vyvážená strava. S přáním všeho dobrého
20. 12. 2018, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz
Máme asi v rodině netypickou genetickou mutaci. Objevila se nám rakovina nosohltanu, melanom, rakovina tlustého střeva, slinivky, konečníku. Já sama mám problémy z nervů se žaludkem a refluxní chorobu jícnu, na kterou jsem dostala papír s několika doporučeními, jak se stravovat. Také mně ve 22 zachránila cytologie před rakovinou děložního čípku, takže mám z rakoviny velké obavy. Mohu se někde dočíst více o stravování v prevenci? Zajímá mě to i protože mám dvě malé děti a potřebuju vědět, jak se mají stravovat.
Mám i dotazy typu - nemám jíst červené maso, ale mohu vývary z hovězího? Dělají mi dobře na žaludek a máme v rodině i problémy s klouby, tak se mi hodí kolagen. Vývary nevadí?
Mám jíst hodně vlákniny, ale děti zas tolik vlákniny jíst nemají, nebo ano?
Děkuji za dotazy. Vzhledem k Vámi uvedeným zkušenostem je pochopitelné, že máte obavy o své zdraví a zdraví Vašich dětí. Problematiku genetiky, zda skutečně máte v rodině "onkologickou" zátěž a zda jsou potřeba nějaká nadstandardní sledování, či genetický screening, ponechám na konzultaci s Vaším lékařem. Řada z těch onko diagnóz, které uvádíte, mohla mít souvislost s vyšším věkem, či nevhodným životním stylem... Není známo, zda byly tyto diagnózy u různých osob, či nějaká osoba měla více nádorových onemocnění, v jakém věku....Nebudu spekulovat, více informací u Vašeho lékaře. Každopádně pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře a dalších odborných lékařů (gynekolog, ve Vašem případě i gastroenterolog) nepodceňujte. Pokud jste citlivější i na psychickou zátěž (jak uvádíte potíže se žaludkem z nervů), zkuste zvážit i konzultaci s odborníkem v této oblasti. Stres je jedním z mnoha faktorů, který může zvyšovat riziko vzniku onkologických diagnóz, proto je vhodné se zabývat i jím a zkusit ho eliminovat na co nejnižší možnou míru.
K problematice výživy
O výživě v prevenci nádorových onemocnění se můžete dočíst např. právě na stránkách Linkos (sekce onkologická prevence, životní styl: /onkologicka-prevence/zasady-zdraveho-zivotniho-stylu/, či můžete projít /onkologicka-prevence/informace-o-prevenci/, kde naleznete i videa o prevenci), nebo na stránkách odborných organizací (z českých např. Masarykův onkologický ústav: https://www.mou.cz/prevence-nadorovych-onemocneni/t3017; ze zahraničních např. Světová zdravotní organizace: http://www.who.int/cancer/prevention/en/, Světový fond pro výzkum rakoviny: https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-prevention-recommendations...). S výživou jde ruku v ruce celkový životní styl (nekouření, zdravá tělesná hmotnost, tzn. BMI do 24,9, pravidelná pohybová aktivita...), který se součástí i výše uvedených doporučení. Preventivní obecná doporučení platí jak pro Vás, tak pro Vaše děti.
Proč nemáte jíst červené maso, v mailu bohužel neuvádíte. Pokud to má souvislost s refluxní chorobou jícnu a máte odzkoušené, že Vám tento druh masa potíže zhoršuje, je na místě ho skutečně vynechat a nahradit ho masem bílým, či rybami. Ale pokud červené maso vyřazujete "preventivně" z obav před vznikem rakoviny, pak Vás mohu uklidnit, že takovéto striktní omezení je zbytečné. Hovoří se pouze o tom, že bychom to s červeným masem neměli ve stravě přehánět (max. doporučené množství: 500 g vařeného masa/týden, ideálně libového a šetrně kulinárně upraveného), nikoliv o úplném vyřazení.
Hovězí vývar můžete v rámci pestrosti stravy zařazovat. Jen ho nekonzumujte horký, přesolený (to jsou rizikové faktory z onkologického hlediska) a příliš kořeněný (kvůli šetření Vašeho žaludku). Silný, tučnější vývar by pro Váš žaludek taky mohl být "těžký", ale předpokládám, že to máte vyzkoušené, když píšete, že ho dobře tolerujete.
Vláknina je jedním z ochranných faktorů před vznikem nádorového onemocnění tlustého střeva, ale podílí se i na prevenci dalších symptomů a onemocnění (zácpa, cukrovka...). Je proto důležitá nejen u dospělých, ale i u dětí, samozřejmě s dostatečným pitným režimem. Dospělí by měli mít každý den cca 30 g vlákniny ve svém jídelníčku a děti dle věku - orientačně se používá vzorec: věk dítěte v letech + 5, tzn. např. 6leté dítě by mělo mít v jídelníčku cca 11 g vlákniny/den. Dostatek vlákniny si zajistíte konzumací zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných výrobků, oříšků a semínek.
Snad budou odpovědi takto dostačující. V případě dalších dotazů, eventuálně detailnější informací, se zkuste obrátit na příslušené odborníky v oblasti nutrice (např. nutriční terapeut/specialista se zdravotnickým vzděláním) v místě Vašeho bydliště. Přeci jen osobní konzultace bývá více šitá na míru a máte možnost se doptat na všechny nejasnosti.
S úctou
Svatava Bischofová
17. 7. 2018, Mgr. Svatava Bischofová, bischofova@post.cz
Po nádoru vaječníku 8/2013 a sleziny 8/2015 pří neustále se zvyšujících při kontrolách markerů Ca125, čeho se vyvarovat ve stravě? Mívám nejvíce kolem 46, někdy 38. Jaké bylinky by měly být zakázané, doplňky stravy a pod.
Dovolím si odpovědět více ze široka. Ve Vašem textu je pro mne příliš mnoho neznámých (Váš věk, jak bylo nádorové onemocnění léčeno - odstranění vaječníku/ů...., zda berete v současnosti na to nějaké léky, či jste "jen" sledována, zda se neléčíte ještě s něčím dalším, jaký vedete životní styl - pohybová aktivita, nadváha/obezita, kouření, stres....), abych mohla odpověď více konkrétně a nedopustila se tak zcestné rady.
Marker Ca 125 je pouze jednou z možností, jak sledovat vývoj zdravotního stavu po léčbě nádorů vaječníku. Existuje však mnoho dalších (další markery, např. HE4, či vyšetření zobrazovacími metodami apod.). Myslím si, že kdyby výkyv tohoto markeru považoval Váš lékař za hodný zvýšené pozornosti, určitě by Vás nesledoval jen tímto způsobem. Jestli Vaše hladina kolísá mezi 38-46 (norma je tuším do 35), asi není důvod k nadměrným obavám. Ale tohle prosím konzultujte se svým lékařem.
Za moji aprobaci Vám jako prevenci návratu nádorového onemocnění (i na úrovni jiných orgánů než vaječníků, sleziny...), či prevenci vzniku i jiných onemocnění (kardiovaskulárních, diabetu...), mohu dát kvůli důvodům uvedeným výše, spíše obecné rady. Nádor, či jiné onemocnění, totiž nikdy nevzniká působením pouze 1 faktoru a vzniká až po dlouhodobějším působení. První rada se týká životního stylu: nekouřit, udržovat si optimální tělesnou hmotnost, tzn. BMI - do 25 (nadváha/obezita je prokázaný faktor zvyšující riziko vzniku nádoru vaječníku), pokud možno nekonzumujte alkohol, nebo jen přiměřeně, každý den pěstujte pohybovou aktivitu a nebuďte pasivní, vyvarujte se stresu... Z obecných zásad stran výživy, což je druhá rada, dodržujte pestrou a pravidelnou stravu. Mějte dostatek různobarevné zeleniny a ovoce (min. 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce denně, ideálně celkem 500-600 g/den), preferujte celozrnné výrobky před rafinovanými výrobky (výrobky z bílé mouky, bílá rýže a těstoviny...), snižte konzumaci živočišných tuků (uzeniny, sádlo, máslo, prorostlé maso...) a jednoduchých cukrů (tj. přidaný cukr v nápojích, sušenkách, ovocných jogurtech.....). Preferujte maso libové, netučné, spíše bílé (drůběž) a rybí. U ryb si jejich vyšší tučnost pro výborné složení mastných kyselin dovolit můžete (losos, makrela...), konzumace alespoň 2-3x týdně, 2x týdně luštěniny (ve Vašem případě omezit z této kategorie sóju - přítomnost velkého množství fytoestrogenů), moc nesolte, používejte rostlinné oleje místo živočišných tuků (olej řepkový na tepelnou úpravu; slunečnicový, olivový do salátů; vyvarujte se tuku kokosovému, palmojádrovému, ten je často ukryt ve výrobcích, proto je potřeba číst složení na obale). Z kulinární úpravy volte šetrné způsoby - vaření, dušení, omezte smažení, grilování...
Ke konkrétní problematice v otázce bylinek a doplňků stravy lze říci, že striktní zákaz něčeho, co ano, či ne, nikde nenajdete a ani to nelze tak formulovat. Protože vždy jde o to, kolik, jak často, jak dlouho byste něco užívala, jaký je Váš zdravotní stav a další okolnosti, o kterých jsem psala výše. Obecně snad, pokud bych velmi hypotetizovala, že by u Vás nádor vaječníku vznikl na podkladě hormonální etiologie a je v současné době cílem potlačovat působení těchto hormonů, např. určitými léky, je potřeba se vyhnout věcem "zbytečně" zvyšující hladinu estrogenů v těle. Látky ve stravě mající v těle podobné účinky jako estrogeny nazýváme fytoestrogeny. Neměla byste tedy nadměrně konzumovat sóju a výrobky z ní; lněné semínko, byliny na "tzv. klimakterické obtíže" (např. jetel, drmek, ploštičník, andělika, šalvěj...). Ty mají za cíl "suplovat" fyziologické estrogeny a mírnit tak obtíže (návaly, pocení, problémy se spánkem, suchost sliznic....) při menopauze. Hovoří se také o tom, že káva a čaj může obsahovat hodně fytoestrogenů. Čili i zde by ta konzumace neměla být přehnaná. Ale jen hypotetizuji, neznám Vaši přesnou anamnézu. Zkuste to ještě probrat se svým ošetřujícím lékařem, jak ten viděl etiologii vzniku nádoru vaječníku a jaká byla v té souvislosti zvolena léčba (léky tlumící nějaké funkce v organismu, nebo se "jen" sleduje Váš současný zdr. stav...). K doplňkům stravy - obecně ani není potřeba je užívat, pokud máte dostatečně pestrou stravu. Výjimkou je např. doplnění vitaminu D v zimě, kdy nemáme jeho dostatečnou syntézu v kůži díky UV záření a nekonzumujeme dostatek ryb, vitaminu C při období zvýšené nemocnosti...apod. Ani bylinky neslouží jako náhrada pestré stravy, nejsou ani zárukou 100 % prevence. Většinou se užívají pro nějaké symptomy, které chceme ovlivňovat, a o těch také z Vašeho dotazu nic nevím, a proto vyjádření nemohu více specifikovat.
Můžete se případně ještě zkusit zeptat pana primáře Maňáska, který bude mít živé vysílání 2. 5. k problematice výživy při nádorovém onemocnění (/
S úctou
Svatava Bischofová
28. 4. 2018, Mgr. Svatava Bischofová , bischofova@post.cz
Dobrý den, chci se zeptat, zda vyřazení produktů živočišného původu ze stravy pomáhá?
Dobrý den, děkuji za dotaz. Vyřazení živočišných produktů z jídelníčku v rámci prevence nezajistí, že se člověk nádorovému onemocnění 100 % vyhne. To vzniká vždy působením více faktorů.... O potraviny živočišného původu, především vejce, mléko a mléčné výrobky, ale i libové maso, by byla velká škoda se ochuzovat. Jsou totiž cenným zdrojem nejen plnohodnotných bílkovin, ale i mnoha vitaminů a minerálních látek. Nejlepší cestou, jak zajistit tělu dostatečný přísun všeho potřebného, je mít co nejpestřejší stravu. Jednak tělo dostane široké spektrum různě prospěšných látek a pokud tam jsou složky méně prospěšné, nejsme jim vystaveni chronicky, takže je to vlastně i prevence před dlouhodobým působením stejných látek. Čili živočišné produkty vyřazovat nemusíte. Spíše omezte konzumaci tučných variant, preferujte výrobky středně tučné a v případě masa volte libové varianty upravené ideálně šetrně, a to dušením, či vařením. Maso je velmi vhodné prostřídat s rybami (v tomto případě klidně tučnějšími), které obsahují vhodnější spektrum mastných kyselin (tzv. nenasycených, omega 3) a také vitaminu D aj. To samé se týká situace, pokud člověk má nádorové onemocnění. Vyřazení těchto potravin by bylo zbytečné, dokonce až kontraproduktivní. Ve stravě musíme mít jak rostlinné, tak živočišné potraviny. Oboje má svoje plusy a mínusy, proto jejich vhodná kombinace je ideální variantou.
11. 1. 2018, Mgr. Svatava Bischofová, info@linkos.cz
