Všechny příspěvky

Počet nalezených dotazů: 77 zrušit všechny filtry

Napadlo mě jestli by změna ph lidského nemohla pomoct v boji proti rakovině.

Myšlenka je to možná zajímavá, ale bohužel naprosto neřešitelná, protože pH lidských tkání je jedním z nejpřísněji střežených a regulovaných hodnot v těle, takže na každý posun ve smyslu zvýšení pH nebo snížení pH a prudkých změn PH reaguje organizmus velmi citlivě, a tak snahy o změnu pH by možná nádor nepřežil (navíc si neumím představit, jak by jste si to technicky představoval), ale bohužel jeho nositel také ne

2. 4. 2013, MUDr. Viera Bajčiová, CSc., vbajciova@fnbrno.cz

Můžete potvrdit nebo vyvrátit pravdivost mnoha článků v nejrůznějších periodikách o významu rostliny GRAVIOLA, pocházející z Jižní Ameriky, při prevenci i léčbě zhoubných nádorů? Děkuji.

Ano, lze dohledat několik článku o účincích rostliny Graviola, dokonce je doporučována při léčbě nádorových onemocnění. V regulérní medicínské onkologické literatuře lze dohledat 3 články , prozatím v teoretické a laboratorní rovině, kde se testuje možný účinek této rostliny, zatím výsledky nejsou použitelné a prokázané u člověka. A opět i hypotetický účinek nebude stejný u všech typů nádorů, pokud vím, testován byl u tkáňových kultur karcinomu prsu nebo pankreatu.

Z vlastní praxe můžu říct, že jsme měli pacientku, mladou ženu, která dokonce kvůli tomu 2x cestovala do Peru, bohužel léčebný výsledek se nedostavil. Pokud nejsou jednoznačně prokázány léčebné výsledky, tak bych to spíše považovala za psychické zneužívání zoufalých lidí, kteří jsou ochotni zaplatit cokoliv a udělat cokoliv za falešnou naději.

2. 4. 2013, MUDr. Viera Bajčiová, CSc., vbajciova@fnbrno.cz

Dobrý den, prosím o Vaše stanovisko z oblasti prevence, zda může mít vliv na onkologické onemocnění:
1/ Prostředí bytu, v kterém se chovají kočky na chov, byť by byly pod pravidelnou veterinářskou kontrolou?

2/ Mohou mít vliv na vznik onkol. onemocnění tzv. patogenní zóny v bytových objektech? Často se o tom mluví i píše, ale nevím, zda existují nějaké odborné výzkumy a závěry z této oblasti,resp., zda se onkologové této problematice nějak věnují, nebo je to jen neověřená hypotéza?

1.  ne, chov koček nevede ke zvýšenému výskytu nádorových onemocnění u lidí, ale pokud člověk již onkologické onemocnění má a je na aktivní onkologické léčbě ( chemoterapie), je nutno se obávat vyššího rizika  infekčních komplikací - a to i v případě, když jsou kočky veterinárně ošetřeny. Záleží od hygienického standardu, počtu koček a velikosti bytu, neznamená to, že musíte dát kočky jednoznačně pryč.

2. asi máte na mysli radonové podloží a pozadí krajiny, ano, to se sleduje, existují i mapy radonové zátěže České republiky, ovšem prokázaný karcinogenní účinek radonu byl jako jeden z rizikových faktorů pouze u karcinomu plic. Nicméně kouření škodí mnohem více, a lidi to neřeší. V bytě moc změny nenaděláte, takže "geopatogenní zóny" v jednotlivých pokojích nemůžou být tak rozdílné, jak si lidi myslí. Spíš jde o to, čemu sám věříte a pokud budete mít dobrý pocit, když si spřehážete zařízení bytu a jednotlivých pokojů, tak je to jen Vaše věc.

 

2. 4. 2013, MUDr. Viera Bajčiová, CSc., vbajciova@fnbrno.cz

Jsem 57 leta zena, kourim 20 cigaret denne, jiz temer 40 let. Lecim se na prudusky. U rodicu vyskyt rakoviny plic neni. Z duvodu rizika rakoviny, postaci mi chodit na kontroly rentgenu plic ? Pokud ano, jak casto ? 

Určitě doporučuji zanechání kouření. Můžete navštívit kteroukoliv ambulanci pro odvykánání závislosti na tabáku.

Vhodná je 1x za rok kontrola u pneumologa s provedením skiagramu hrudníku 1x ročně a k tomu spirometrické vyšetření (vyšetření funkce plic).

 

2. 4. 2013, prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., jskric@fnbrno.cz

Dobrý den,
V loňském roce v červenci mi začaly bolesti v nadbříšku krev ve stolici byla zjištěna, o tři měsíce krev v moči na tři křížky. Bolesti v nadbříšku se rozlezly podle levého žeberního oblouku a v pravo. Na kolonoskopii jen povrchově zhmožděná střevní sliznice s fokálním chronickým zánětlivým infiltrátem. Matka, sestra rakovina tlustého střeva, prsu, otec nádorové onemocní jater.Bolesti mám stále,před 14 dny byla zjištěna hereditární hemochromatoza dědičná, zvětšená játra s ložiskem a cystou a splenomegalie.Prosím odepište mi, zda-li venepunkce na snížení železa z jater by mi pomohly od bolestí, kolik dní musím být hospitalizována při venepunkci a jestli je potřeba takovou venepunkci opakovat.Mám požádat ještě o jiné vyšetření vzhledem k dědičnosti. Je mi 65 let. Moc děkuji

Byla vam zjistena hemochromatosa a vase potize s nejvetsi pravdepodobnosti souviseji s touto chorobou. Venepunkce je standardni lecebna metoda, provadi se opakovane, nejprve casteji po tydnu, pozdeji mene casto, odebira se asi tolik krve jako u darcu. Zda je nutna hospitalizace mi neni jasne, pravdepodobne nikoliv, ale to vam vysvetli vas osetrujici lekar. Geneticke vysetreni je mozne a dostupne. Je to recesivne dedicne onemocneni, tj. zdedila jste pravdepodobne poskozeny gen od obou rodicu. Vas lekar vas muze poslat na jakoukoliv genetiku k vysetreni. Muze to mit vyznam pro vase pribuzne.

Genetik take muze zhodnotit vasi rodinou zatez nadorovymi onemocnenimi a doporucit dalsi postup. Je dulezite vedet, kdo v rodine mel jake onemocneni, v jakem veku. Vetsina nadoru dedicnych vsak neni.

4. 3. 2013, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Prosím...je mi 39 let,oba rodiče mi zemřeli,na rakovinu tlustého střeva,maminka bohužel před týdnem,oba ve věku 55-60 let.Mám velký strach a jsem ve stresu,i z důvodu že mám 5 leté dítě.Bojím se že je u mne genetický předpoklad k této diagnoze.Jak se tomu mohu vyvarovat??Co bych měla podstoupit?Moc pěkně děkuji za nějaké poznatky,rady.

Pokud meli toto onemocneni vasi rodice ve vyssim veku a v jejich rodine (sourozenci a rodice) dalsi pripade nebyl, asi to nebude dedicne onemocneni, ale vy muzete mit az trojnasobne riziko onemocneni. Musite chodit na prevence. Kazdy rok si zatim nechejte delat krev ve stolici ( u praktika), dale musite mit pravidelne kolonoskopie po 2-5 letech ( dle zavaznosti nalezu). Je dobre zacit alespon o deset let pred vekem nejcasnejsiho vyskytu v rodine.

Dale musite mit gynekologicke kontroly vcetne vaginalniho UZ.

Pokud se onemocneni vyskytlo v rodine v mladem veku a opakovane v linii, potom by byla vhodna geneticke konzultace, odesle vas prakticky lekar.

Vetsina nadoru kolorekta vsak neni dedicnych, objevuji se s vyssim vekem nahodne a proto se musite chranit prevenci.

4. 3. 2013, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den, sice už nejsem dítě, ale nějak jsem si nemohla z nabídky vybrat nic jiného... Je mi 30 let a už rok a půl si dokážu nahmatat dvě malé uzlinky v pravém nadklíčku - jedna má 7 mm, druhá 4 mm, dle sono (v podélném rozměru), s centrální vaskularizací. Prej nepodezřelé. Od té doby, co jsem je objevila, se nijak nemění, jsou pohyblivé. Paní doktorka na hematologii řekla, že jsou v pořádku a určitě nejsou podezřelé... Já ale na internetu našla, že v nadklíčku nemají být hmatné uzliny vůbec, jinak je to projev něčeho vážného. Nerada bych něco zanedbala, mám malé dítě, tak nechci být nezodpovědná, taky nechci plašit zbytečně... Jiné příznaky typu hubnutí nebo pocení nemám.... Byla jsem v létě (rok po objevení uzlin) na RTG plic, kvůli sezonnímu kašli a nález žádný.
Prosím o Vás názor ohledně těchto uzlin. Děkuji.

Pokud se uzliny nezvetsuji, asi nebudou problematicke. Doporucuji vsak jeste provest UZ vysetreni prsou. Pokud bude nalez negativni, delejte si kontroly uzlin, i v podpazi opakovane,  i UZ kontrolu, sledovat by vas mel vas prakticky lekar.

4. 3. 2013, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Dobrý den,
u maminky byl v 70-ti letech zjištěn na sonu nádor na slinivce. Již byl velký, takže nedošlo k žádné léčbě, jen k tišení bolesti. Do 5-ti měsíců od diagnostiky zemřela. Měla cukrovku II. typu.
Já mám v současné době 60 roků, taky cukrovku II. typu.
Jaké preventivní vyšetření bych měla postoupit a jak často, abych předešla případnému nádoru na slinivce.
Pokud se nador slinivky objevil jen u maminky a ne u dalsich pribuznych v jeji rodine, jednalo se pravdepodobne o nahodny vyskyt onemocneni ve vyssim veku. Vase riziko onemocneni je mirne zvyseno. Je vhodne se domluvit s vasim lekarem, ktery vas sleduje s cukrovkou. Muzete si nechat kazdorocne udelat ultrazvuk slinivky jako samoplatce. I kdyz to neni prilis citlive vysetreni pro nadory slinivky, muze upozornit na nejake zmeny. Samozrejme pri potizich jako jsou nechutenstvi, pokles vahy, bolesti v dane oblasti, nadymani, je nutne vysetrit podrobneji.

4. 2. 2013, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Jak dlouho trvá, než vznikne nádor?

Každý nádor má jiné biologické chování, proto i jeho růst trvá různě dlouho. Například může trvat až 7-8 let než  vznikne rakovina tlustého střeva z drobného polypu, máme tedy dost času na to, abychom zachytili tzv. prekacerózy (změny, které ještě nejsou rakovinou, ale mohou se jí za nějakou dobu stát), což jsou polypy- výčnělky na sliznici střeva. Tyto polypy můžeme velmi snadno odstranit naložením drátěné smyčky během vyšetření tlustého střeva, pacient nemusí jít na náročnou  operaci. Čím je polyp větší, tím narůstá pravděpodobnost, že bude i zhoubný. Pacientům s nějakou dědičnou zátěží (mutací genu)  může nádor vzniknout rychleji.

8. 1. 2013, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Co znamená slovo " screening" ?

Screening  (někdy také skríning) znamená aktivní vyhledávání  nádorů  u osob, které dosud nemají žádné příznaky. V ČR probíhají 3 programy na vyhledávání nádorů prsu, tlustého střeva a děložního čípku. V roce 2012 oslavil mamární program 10 let, ročně se díky screeningu zachytí asi 2900 zhoubných nádorů prsu. Zhruba 1 žena ze 200 vyšetřených má nádor. Dobrá zpráva je v tom, že  70% nádorů zachycených v tomto programu je v časném stadiu. Pojišťovna hradí screeningovou mamografii 1x za 2 roky od 45 let. Program prevence nádoru tlustého střeva je od 50 let.

8. 1. 2013, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Ráda bych věděla jaké je riziko nádorového onemocnění rakovinou v případě že ji měl můj otec a z matčiny strany většina sourozenců.Je mi 39 let,kdy je vhodné začít s preventivními prohlídkami a pod.

Na takto položený dotaz se nedá dobře odpovědět. Ke zhodnocení rizika nádorových onemocnění potřebuje lékař vědět přesněji jaký typ onemocnění a v jakém věku se vyskytl u kterého příbuzného. Proto doporučuji se domluvit s vaším praktickým lékařem, zkonzultovat vaši rodinnou anamnézu. Lékař vám může doporučit genetickou konzultaci, kde se podrobně vše prodiskutuje s klinickým genetikem, na základě těchto informací je možné v některých rodinách indikovat genetické testování. Pouze asi 5% ze všech nádorů je dědičných, tj. v rodině se dědí poškozený gen, který může způsobit vysoké riziko onemocnění. Většina nádorů je však způsobena kombinací mnoha různých faktorů. Více informací na www.mou.cz pod Oddělením epidemiologie a genetiky nádorů. Populační prevence je- dvou letech prohlídka u praktického lékaře, gynekologická prohlídka po roce včetně kontroly prsou, mamografie od 45 let, od 50 let kontroly tlustého střeva. Pokud máte v rodině větší výskyt nádorů, je vhodné prevenci uzpůsobit, začít s cílenou prevencí již asi deset let před nejčasnějším výskytem.

4. 1. 2013, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Pracuji na OPC /oddělení přípravy cytostatik/. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho musí být žena pryč, když se chystá otěhotnět?

Bylo by vhodné se vyvarovat toxických látek alespoň dva roky před předpokládanou graviditou. Je možné si nechat vyšetřit chromosomální zlomy, což je orientační ukazatel poškození genetického materiálu. Nechejte si toto vyšetření udělat nyní a potom před plánovanou graviditou. Toto vyšetření se provádí na hygienických pracovištích nebo na pracovištích klinické genetiky, kde mají cytogenetickou laboratoř. Je vhodné konzultovat pracoviště klinické genetiky, kde vám poradí.

4. 1. 2013, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz

Jsem rok po oeraci tlustého střeva, tato operace dopadla dobře a nálezy jsou v pořádku, nyní ale zjistili jiný nález a já nevím co to znamená, Prosím můžete mi to vysvětlit?
V oblasti jaterního hilua duodenálním okně je zřetelný konvolut cystoidních ůtvarů, se sytící se stěnou, s kompresí DDŽ, obklopující v. portea, naléhající na stěnu duodena a hlavu pankreatu, rozsahu asi 62x55x60mm- v dif. dg. na prvním místě paket patol. LU, centrálně nekrotických, méně pravděpodobně cystoidní pankreatu či jiná etiol.?

Váš dotaz se netýká prevence ale vyšetření a léčby  a k tomu tato odpovědna není určena.   Musíte se domluvit se svým onkologem, který má o Vás více informací ( stadium nemoci, laboratorní hodnoty, nádorové markery atd.)  Může se jednat o závažný nález- paket patologických uzlin, ale může se jednat i o méně významný např. pozánětlivý nález v oblasti slinivky břišní. Důležité je srovnání s předchozím vyšetřením.

2. 1. 2013, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz

Je mi 30 let , jsem sportovne zalozena a vzdy jsem mela prebytek energie. Pracuji fyzicky cely den a vecer chodim jeste do posilovny apod. Je to asi 6 mesicu, kdy jsem energii ztratila, byvam unavena, spava a mam precitlivelou kuzi (stejne jako pri zvysene teplote, ale teplotu nemam). Myslela jsem , ze moje telo celkove napor nezvladalo, snazila jsem se to resit spankem, ale nejak nic nepomaha. Mohlo by se jednat o rakovinu? V srpnu jsem si nechala udelat rozbor krve a vse vyslo vporadku. Pred 1.5 rokem jsem mela chirurgicky zakrok na deloznim cipku a nalezem prekancerozy. Ted v srpnu mi vysledky cytologie vysly vporadku . Jak mohu zjistit vice?

Ztráta energie může mít velkou spoustu příčin, počínaje chyběním některých minerálů, přes velkou fyzickou či psychickou zátěž, stresy až po různé nemoci. Pokud jste měla v srpnu v pořádku cytologii z hradla děložního, je pravděpodobnost, že se jedná o nádor hrdla děložního poměrně malý. Stoprocentně vyloučit jiný typ onkologického onemocnění není takto samozřejmě možné, ale ve Vašem věku nejsou ještě onkologická onemocnění příliš častá.

V první řadě je asi dobře se zamyslet nad tím, zda jste něco v posledním jmenovaném období nezměnila na Vašem životním stylu (strava, příjem tekutin, denní rytmus, práce, partner apod.). Zda jste například neztratila (byť záměrně) významněji na váze, zda nemáte nějaké chronické stresy, které Vás vyčerpávají. Kromě toho je ale určitě na místě navštívit nějakého odborníka v místě Vašeho bydliště, který na základě informací, které mu podáte, navrhne další vyšetřovací metody.

Pokud máte více informací, napište, nejlepší je ale vždy kontakt s lékařem, který zná Vaši osobní anamnézu a bude Vám schopen buď poradit sám nebo Vás pošle za vhodným odborníkem.

26. 12. 2012, MUDr. Renata Neumanová, neumanova.ren@volny.cz

Dobry den, rada bych se zeptala, kdy je potreba pomyslet na vysetreni na lymfom u mladsich lidi. Jestli je rozdil mezi hmatnymi a zvetsenymi uzlinami. Nahmatam si totiz v dolni polovine krku na jedne strane asi deset uzlin, na druhe mene. Nejvetsi muze byt tak velka asi 5-6mm, ostatni mene. Na druhe strane jen dole a jsou drobne, ale podle lekarky jsou ty uzliny oboustranne. Vysetrila mi je pohmatem a nepovazuje je za zavazne a vysetreni by predepsala, jen pokud by se zvetsovaly. Uz o nich vim nekolik mesicu, od te doby, co jsem prechodila anginu, to jsem si je na krku nahmatala a asi jich bylo i o neco vic, no a po case jsem si nahodou vsimla, ze v te dolni polovine je porad hmatam. Ovsem mozna jsem je tam mela i driv, to nevim, mimojine jsem prodelalala pred lety mononukleozu s opravdu znacne zvetsenymi uzlinami, nekde se pise, ze to muze i zustat. Jinak uz ten skoro rok co jsem se na ne upozornila mi nepripada, ze by se nejak zvetsovaly, snad jen uplne malo, kdyz jsem ruzne nastydla, jako treba tak o jeden milimetr a pak mi zas pripadaji o ten milimetr mensi. Ale jsou takove elasticke, ne uplne mekke. Hlavne na kyvaci. Take podotykam, ze jsem celkem hubena, nicmene nejake narazove hubnuti to neni, spis dlouhodobe, proste jsem takova. Moc rada bych vedela, zda se mam u lekarky dozadovat sona ci nejakeho jineho vysetreni (i kdyz se uzliny nezvetsuji), nepocituji nejake dalsi problemy, ale nejak jsem narazila ne tema lymfomu a vydesilo me to. Dekuji

Hmatné lymfatické uzliny velikosti 5-6mm neznamená, že jsou zvětšené. O zvětšených uzlinách mluvíme, pokud jsou větší než 1cm. Na lymfom je nutno myslet u hmatných  uzlin, které se v čase zvětšují, nedají se jednotlivé uzliny od sebe vyhmatat, ale tvoří tzv pakety, na pohmat obvykle nejsou bolestivé. Pokud si hmatáte uzlinky již několik měsíců a jsou stejně velké, není důvod k obavám. Uzliny u Hodgkinova lymfomu rostou řádově v týdnech (většinou je anamnéza cca 1-2 měsíce), u lymfomu non-Hodgkinova typu rostou uzliny řádově ve dnech. Uzliny fungují v těle jako jakýsi filtr, takže pokud je máte na krku, jakákoliv viróza., infekce, nachlazení, zubní fokus může vést k jejich zduření.

22. 1. 2013, MUDr. Viera Bajčiová, CSc., vbajciova@fnbrno.cz