Dietní opatření při ozařování břicha

Dietní opatření při ozařování břicha Stáhnout v digitální podobě

Jedním z možných akutních nežádoucích účinků léčby zářením na oblast břicha a pánve je podráždění sliznice střev. Na základě doporučení lékaře je vhodné dodržovat určitá dietní omezení. Tato opatření slouží jako prevence i léčba důsledků ozařování, které se mohou projevit především průjmem a pocity na zvracení.

Cílem dietního doporučení je zachování dobrého výživového (nutričního) stavu. Strava v tomto období nesmí zbytečně dráždit sliznici trávicího ústrojí, měla by být nenadýmavá a lehce stravitelná. Důležitý je výběr vhodných potravin a postup při přípravě pokrmů.

Obsahem brožury je: 

  • Příprava pokrmů
  • Vhodné potraviny
  • Nevhodné potraviny
  • Další z možných nežádoucích účinků onkologické léčby a doporučení k jejich tlumení: