Preventivní výživa ve vztahu k onkologii

Vysoký výskyt některých nádorů ve vyspělých zemích nepřímo potvrzuje významný vliv zevního prostředí při vzniku těchto nádorů. Strava je přitom jeden z nejdůležitějších faktorů zevního prostředí. Obecně se její vliv může uplatňovat buď nepříznivě tím, že podporuje vznik a růst nádoru, nebo příznivě, kdy strava může působit ochranným způsobem.

Nejvýznamnějšími nepříznivými dietními faktory jsou vysoký příjem tuku a červeného masa a nízký příjem zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin a vlákniny. Zvláště závažná je hojná konzumace uzeného a tepelně zpracovaného masa a příjem některých konzervovaných potravin, nakládaných potravin a také vysoká konzumace soli a velkého množství alkoholu. Nebezpečná může být i konzumace potravin znehodnocených některými plísněmi.

Velký příjem červeného masa, zejména uzenin, hamburgerů, uzeného nebo soleného masa i jinak konzervovaného masa, zvyšuje riziko vzniku nádoru tlustého střeva. Smažením, pečením, grilováním i jiným tepelným zpracováním masa vznikají na jeho povrchu látky s karcinogenním účinkem. Nízký příjem zeleniny a vlákniny také zvyšuje riziko nádoru tlustého střeva.

Podobně velký příjem červeného masa a tuku a nízký příjem ovoce a zeleniny zvyšují riziko nádoru prostaty, ale také slinivky břišní. Riziko onemocnění nádorem žaludku narůstá s velkým příjem soli a konzervovaných potravin spolu s nízkým příjmem ovoce, zeleniny a vitamínu C ve stravě.

Strava však obsahuje také množství ochranných látek, mezi něž patří nejen látky vitamínové povahy, ale i mnoho dalších látek, které se vyskytují zejména v různých druzích zeleniny a ovoce, v některých čajích a mohou je obsahovat i některé druhy vína.

Vedle samotné diety se na vzniku nádorů nepochybně podílejí i některé faktory životního stylu. Obezita u žen po menopauze zvyšuje riziko vzniku nádoru prsu na dvojnásobek a podobně zvyšuje i riziko vzniku nádoru dělohy. Velká konzumace alkoholu zřetelně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou dutiny ústní, hltanu a jícnu, ale také vznik nádoru prsu u žen. Kouření výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic.

Naopak pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko vzniku nádorů tlustého střeva, prsu a plic.

Poznatky o vztazích výživy a nádoru umožnily formulovat některá obecná doporučení pro prevenci některých nádorových onemocnění.

Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění

pravidelně denně jíst nejméně 3 porce zeleniny
pravidelně denně jíst nejméně 2 porce ovoce
jíst hodně celozrnných obilovin
udržovat žádoucí tělesnou hmotnost (index tělesné hmotnosti BMI 20-25)
snížit příjem tuku v zájmu udržení žádoucí tělesné hmotnosti
jíst méně červeného masa (ne více než 140 g připraveného masa denně)
neužívat vysoké dávky vitamínových přípravků
omezit příjem alkoholu (do 2 skleniček denně u žen, do 3 u mužů)
nejíst příliš slaná jídla a potraviny znehodnocené plísní

Pestrost stravy je určitou zárukou vyváženosti příjmu jednotlivých živin. Omezení tuku, ale i rafinovaného cukru je při nádorové prevenci doporučeno především u jedinců s nadváhou.

K faktorům životního stylu, které mohou snižovat riziko vzniku nádorového onemocnění, přiřazujeme pravidelnou fyzickou aktivitu, cvičení a nekouření.

Preventivní opatření by měla vedle nádorových onemocnění brát do úvahy i další často se vyskytující choroby. V tomto smyslu je dieta doporučovaná pro nádorovou prevenci současně i dobrou prevencí mnoha dalších chronických chorob souvisejících se životním stylem, jako je především ateroskleróza.