Onkologická prevence

Onkologická prevence je důležitým bodem Národního onkologického programu České republiky. Podle Světové zdravotnické organizace se lze každému třetímu onemocnění rakovinou vyhnout. Stačí k tomu úprava životního stylu, tomu se říká primární onkologická prevence. U každého jednotlivce však nedokážeme nádorovému onemocněním předejít, pak je zde tzv. sekundární prevence, která spočívá v časném záchytu nádorového onemocnění preventivními vyšetřeními. V onkologii platí, že čím časněji je nádorové onemocnění zachyceno, tím lepší jsou léčebné výsledky. Současně jsou i nižší finanční náklady na léčbu a celková náročnost pro nemocného. První stadia zhoubných nádorů jsou prakticky vždy vyléčitelná, poslední (čtvrtá stadia) již obvykle vyléčit nelze. Proto Vám Česká onkologická společnost předkládá celou řadu tipů, co můžete udělat sami pro sebe i pro své blízké, abyste se onemocnění rakovinou vyhnuli úplně a nebo jej pomohli odhalit včas, dokonce ještě než rakovina propukne (tzv. prekanceróza) a nebo na samém začátku nemoci, tedy v době, kdy je dobře léčitelná. Dozvíte se, jaké screeningové programy pro vás organizuje stát, na jaká preventivní vyšetření hrazená ze zdravotního pojištění máte nárok a co dalšího pro sebe můžete udělat.     

Nekuřte a choďte včas na preventivní prohlídky a vyšetření!

Nejnovější články a videa

Počet nalezených článků: 122 zrušit všechny filtry
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.

Vysoký výskyt některých nádorů ve vyspělých zemích nepřímo potvrzuje významný vliv zevního prostředí při vzniku těchto nádorů. Strava je přitom jeden z nejdůležitějších faktorů zevního prostředí. Obecně se její vliv může uplatňovat buď nepříznivě tím, že podporuje vznik a růst nádoru, nebo příznivě, kdy strava může působit ochranným způsobem.

Základním pravidlem pro udržení optimální rovnováhy přijímaných živin je pestrá strava, ve které jsou zastoupeny všechny základní živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy, minerální látky, stopové prvky a vláknina. Odborníci na výživu používají potravinovou pyramidu jako zjednodušené grafické znázornění optimální skladby výživy, která slouží k rychlé a snadné orientaci při sestavování potřebného denního příjmu energie